Δημοσιογράφος: Στην εκπομπή μας παρουσιάζουμε τις πολιτιστικές δραστηριότητες και τα αξιοθέατα της Ελλάδας. Πιστεύουμε πως είναι καλό και για τους δυο λαούς να γνωριστούν μεταξύ τους. Εσείς ως υπουργείο έχετε παρόμοια οπτική για την προσέγγιση των δυο λαών;

Υπουργός: Είναι πάρα πολλά όσα μπορούμε να κάνουμε μαζί και αυτό θυμάμαι από τη στιγμή που ξεκίνησε η ελληνοτουρκική προσέγγιση με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ισμαήλ Τζεμ. Θυμόσαστε ήταν αυτό που λέγαμε «διπλωματία των σεισμών», είχαν γίνει οι σεισμοί στην Τουρκία, μετά έγιναν στην Ελλάδα και βοήθησε η μια χώρα την άλλη. Από τότε ξεκίνησε μια τεράστια προσπάθεια και ανταποκρίθηκε όλος ο κόσμος και από τους δυο λαούς, θυμάμαι ήμασταν στο ΥΠΕΞ και ερχόντουσαν όλο και περισσότεροι πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι και τουριστικοί ακόμα οι οποίοι θελαν να κάνουν δράσεις μεταξύ των δυο χωρών. Κι εκεί ξεκίνησε σχετικά αργά η προσέγγιση. Οι δυο λαοί ήταν εκείνοι που πήραν τα πράγματα στα χέρια τους και άρχισαν να ανταλλάσσουν εμπειρίες και να έρχονται οι Τούρκοι εδώ, να πηγαίνουν οι Έλληνες εκεί. Ήταν μια καταπληκτική περίοδος και αυτό πήρε μια δυναμική. Αργότερα αυτό ηρέμησε λίγο. Τώρα όμως βλέπουμε ότι και τα πολιτιστικά και ο τουρισμός είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσουν ο ένας λαός τον άλλο και πάντα αυτή η βάση – είτε ο πολιτισμός είτε ο τουρισμός- είναι το καλύτερο θεμέλιο πάνω στο οποίο να κτίσουν οι δύο χώρες μια σχέση. Αυτό εγώ και ο ομόλογός μου το έχουμε πάρει από εκεί που το άφησαν ο Παπανδρέου και ο Τζεμ και έχουμε προσπαθήσει να το κάνουμε πράξη στα θέματα του Πολιτισμού και του Τουρισμού με αρκετά σημαντικές επιτυχίες μέχρι τώρα.

Δημοσιογράφος: Πως βλέπετε το γεγονός ότι υπάρχει μια εκπομπή που στέλνει 4-5 θέματα την εβδομάδα στην Τουρκία από την Ελλάδα;

Υπουργός: Είναι ό,τι πιο σημαντικό. Ξέρετε, οι λαοί συνήθως έχουν εντάσεις μεταξύ τους όταν δεν γνωρίζονται. Αν κανείς θυμάται μόνο ό,τι έχει γίνει στο παρελθόν θα μείνει εγκλωβισμένος εκεί πέρα. Όταν αρχίζει κανείς και βλέπει ότι τα πράγματα αλλάζουν, ότι νέες κυβερνήσεις έρχονται, νέες ηγεσίες, ότι νέες γενιές αρχίζουν και καταλαβαίνουν διαφορετικά τα πράγματα, τότε γίνεται κατανοητό ότι οι όποιες λύσεις μπορούμε να βρούμε θα προκύψουν μέσα από τη συνεργασία και όχι από την έλλειψη επικοινωνίας. Εκπομπές σαν και τη δική σας βοηθούν ώστε να δημιουργηθούν τέτοιες γέφυρες.

Δημοσιογράφος: Η βίζα έχει καταργηθεί για τα μπλε διαβατήρια και τώρα περιμένουμε να καταργηθεί και για τα πράσινα. Οι Έλληνες που ζουν στα νησιά κοντά στην Τουρκία έχουν τη θέληση να δουν να καταργείται η βίζα εντελώς. Υπάρχει η περίπτωση να δούμε σύντομα μια τέτοια πρωτοβουλία;

Υπουργός: Θέλω να φανταστείτε για μια στιγμή πως θα ήταν τα νησιά του Αιγαίου και πως θα ήταν τα παράλια της Τουρκίας αν καταργούσαμε τη βίζα. Εάν δηλαδή μπορούσαν να ταξιδέψουν οι Τούρκοι πέρα δώθε και οι Έλληνες το ίδιο, τι καταπληκτικό τουριστικό προϊόν προσφέρει από τη μια πλευρά η Τουρκία και από την άλλη μεριά τα ελληνικά νησιά. Σήμερα έρχεται η Ευρώπη και βάζει έναν τεχνικό φράγμα ανάμεσα στα δυο και καταστρέφει ένα καταπληκτικό πράγμα το οποίο θα μπορούσαμε να έχουμε μαζί αν υπήρχε η δυνατότητα να ταξιδέψει ο ένας στη χώρα το άλλου ελεύθερα. Στην Ευρώπη εμείς έχουμε πάει κι έχουμε πει ότι δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζετε όλες τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες της ΕΕ και όταν έρχεται στον τουρισμό να βάζετε ένα φραγμό ο οποίος είναι τόσο απαγορευτικός για να υπάρχει κίνηση σοβαρή μεταξύ των δυο χωρών. Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών είναι οι πρώτοι που μιλάνε στην Ευρώπη για το πόσο σημαντική είναι η κατάργηση της βίζας. Υπάρχουν ακόμα αντιστάσεις στην Ε.Ε. αλλά η Ελλάδα σε αυτήν την περίπτωση είναι από τους καλύτερους συμμάχους της Τουρκίας για να προωθηθεί αυτό το θέμα. Εν τω μεταξύ όμως αυτό το οποίο έχουμε πει στα προξενεία μας στην Τουρκία είναι ότι θέλουμε να εξαντλήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να δώσουν εύκολα βίζα στους Τούρκους που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα κι έτσι πολύ γρήγορα να δίνονται οι βίζες και να μην έχουμε τα προβλήματα που είχαμε στο παρελθόν. Ήδη έχει αυξηθεί η κίνηση από την Τουρκία στην Ελλάδα, θα έλεγα ότι έχει διπλασιαστεί από πέρυσι κάτι το οποίο για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί θέλουμε να δούμε πολύ περισσότερους Έλληνες να ταξιδεύουν και προς τα τουρκικά παράλια.

Δημοσιογράφος: Ας μιλήσουμε λίγο και για την οικονομική κρίση. Η Ελλάδα έχει τον τουρισμό ως ένα πολύ σημαντικό τομέα στην οικονομία της. Ο Κεμάλ Ντερβίς είχε σημειώσει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια ώθηση στον τουρισμό. Παράλληλα έχουν μειωθεί όλα τα κονδύλια στον προϋπολογισμό.

Υπουργός: Ο κ Ντερβίς έχει απόλυτο δίκιο και αυτό είναι κάτι που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση. Η ανάπτυξη του τουρισμού είναι προτεραιότητα κι έχουμε δώσει πολλές δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Έχετε δίκιο ότι έχουν μειωθεί τα κονδύλια. Αυτό όμως που βλέπαμε στο παρελθόν ήταν μια μεγάλη σπατάλη. Έχουμε αλλάξει την στρατηγική με την οποία κάνουμε την προώθηση της Ελλάδας. Βασιζόμαστε πολύ περισσότερο στο διαδίκτυο από τη μια μεριά, βασιζόμαστε σε αυτό που λέμε fam trips, που είναι η δυνατότητα να προσκαλέσουμε δημοσιογράφους ή tour operators από ξένες χώρες κι έχουμε δώσει και αρκετά μεγάλη έμφαση στο να προσεγγίζουμε κάθε αγορά διαφορετικά. Δηλαδή αλλιώς προωθούμε την Ελλάδα στη Ρωσία, αλλιώς στην Τουρκία, αλλιώς στην Αμερική. Δεν έχει νόημα να έχεις μια στρατηγική για όλες τις χώρες ίδια. Κι εδώ πρέπει να σας πω κάτι. Θυμάμαι όταν ξεκίνησα στο Υπουργείο 2 χρόνια περίπου, που με ρωτούσαν τι θα γίνει με τους ανταγωνιστές μας. Και όταν έλεγαν ανταγωνιστές μας εννοούσαν την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Ιταλία, το Ισραήλ. Εμείς κοιτώντας ποιες είναι οι τάσεις στον τουρισμό βλέπαμε ότι οι μεγάλες αγορές που θα μπουν μέσα στην επόμενη δεκαετία είναι αγορές όπως η Κίνα, η Ινδία, οι λατινοαμερικανικές χώρες, υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί στην Αμερική που δεν ταξιδεύουν ακόμα πολύ έξω ενώ θα μπορούσαμε άνετα να τους προσελκύσουμε. Τώρα, όταν θες να προσελκύσεις ανθρώπους από τέτοιες αγορές, το να τους παρουσιάζεις μόνο την Ελλάδα είναι σημαντικό αλλά δεν είναι εξίσου σημαντικό με το να μπορείς να παρουσιάζεις την Ελλάδα με κάποιον άλλον, κι έτσι είχαμε πει τότε με τον ομόλογό μου με τον οποίο έχουμε γίνει πολύ καλοί φίλοι, είπαμε ότι θα ήταν πολύ σημαντικό να συνεργαστεί η Ελλάδα με την Τουρκία για να φέρουμε κόσμο από την Κίνα. Κι έτσι ξεκίνησαν τα fam trips, οι πρώτες επισκέψεις δημοσιογράφων και tour operators από την Κίνα που έρχονται και στην Τουρκία και στην Ελλάδα για να δουν την περιοχή ως ένα προορισμό και να την πουλήσουν στη χώρα τους ως ένα προορισμό. Αυτού του είδους οι συνεργασίες πιστεύω είναι το μέλλον στον τουρισμό κι έτσι από εκεί που η Ελλάδα και η Τουρκία μπορεί μέχρι πρόσφατα να ήταν ανταγωνιστές, τις δεκαετίες που έρχονται μπροστά είμαι βέβαιος ότι θα έχουν ένα πολύ πρόσφορο έδαφος συνεργασίας.

Δημοσιογράφος: Και για τις απεργίες και τα επεισόδια στην Αθήνα, ως Υπουργείο δίνετε κάποιες εγγυήσεις για τους τουρίστες που σκέφτονται να έρθουν στην Ελλάδα;

Υπουργός: Όπως ξέρετε πέρυσι είχαμε μια σειρά από γεγονότα τα οποί α ήταν προβληματικά και για την Ελλάδα αλλά και για άλλες αγορές. Είχαμε το ηφαίστειο το οποίο είχε σταματήσει τις αερομεταφορές στην Ευρώπη, είχαμε την πτώχευση δυο αγγλικών εταιριών οι οποίες έφερναν κόσμο στην Ελλάδα, είχαμε τα επεισόδια στην Αθήνα, μια σειρά από πολύ δύσκολα γεγονότα έβαλαν τον Τουρισμό σε κρίση. Τότε λοιπόν είχαμε εγγυηθεί ότι οποιοσδήποτε μείνει στην Αθήνα ένα χρονικό διάστημα παραπάνω θα καλύπταμε ένα μέρος των εξόδων τους. Δεν θεωρούμε ότι είναι το ίδιο πράγμα φέτος. Φέτος είχαμε μια μέρα επεισοδίων αλλά ήταν πάρα πολύ περιορισμένα και σε χρόνο αλλά και σε χώρο. Όπως ξέρετε, από όλη την Αθήνα τα επεισόδια που έγιναν ήταν στο Σύνταγμα. Όμως για πρώτη φορά τα διεθνή μέσα αντιμετώπισαν αυτά τα γεγονότα με μια σοβαρότητα. Δεν τα έπαιζαν ξανά και ξανά, τα έδειξαν διότι ήταν δύσκολες οι μέρες για την Αθήνα αλλά μετά προχώρησαν σε άλλα θέματα. Πιστεύω λοιπόν ότι σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι η Αθήνα είναι πάρα πολύ ασφαλής προορισμός. Ένας προορισμός στον οποίο αν κάποιος έρθει μπορεί να περάσει όμορφα, να χαλαρώσει να δει ωραία αξιοθέατα, να ταξιδέψει στα νησιά, να δει τις ομορφιές τους. Είναι ένας προορισμός τον οποίο ο κόσμος έχει αρχίζει να αγαπάει ξανά κι γι αυτό έχουμε τις αυξήσεις που έχουμε. Δεν θεωρούμε ότι είναι ίδια η κατάσταση, δεν θεωρούμε ότι χρειάζονται εγγυήσεις, όλος ο κόσμος έρχεται και φεύγει στην ώρα του, δεν έχει καμία σχέση με πέρυσι και αν βγείτε έξω και ρωτήσετε θα δείτε ότι για τους επισκέπτες είναι πολύ όμορφη η εμπειρία στην Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Στον τύπο κυκλοφορεί ότι η Ελλάδα πουλάει τα νησιά. Γιατί έχουν βγει τέτοιες φήμες;

Υπουργός: Πολλές φήμες βγαίνουν την ώρα της κρίσης, άκουσα για τα νησιά, άκουσα για τα μνημεία, είναι πραγματικά αστεία όλα αυτά τα σενάρια. Όλος ο κόσμος ξέρει ότι οι Έλληνες δεν θα δεχόντουσαν ούτε σπιθαμή γης να παραχωρήσουν σε άλλους, όπως δεν θα δεχόντουσαν ποτέ να νοικιάσουν τα μνημεία τους. Αυτά είναι θέματα που σε μια κρίση λογικό είναι να βγαίνουν διότι σε περίοδο κρίσης, κάθε ιδέα όσο τρελή κι αν είναι βρίσκει έδαφος και φυτρώνει. Αυτό που έχουμε πει όμως είναι ότι τα νησιά είναι πολύ σημαντικοί χώροι ανάπτυξης, μπορεί να αναπτυχθούν τουριστικά ή ενεργειακά. Εκεί η Ελληνική Κυβέρνηση έχει και δικές της ιδιοκτησίες τις οποίες μπορεί να δώσει σ έναν ιδιώτη να αξιοποιήσει για α δημιουργηθεί πλούτος, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Αυτό είναι κάτι το οποίο το θέλουμε. Προσπαθούμε να προσελκύσουμε επενδύσεις στα ελληνικά νησιά αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα και από αυτήν την οπτική οι ξένοι είναι ευπρόσδεκτοι αλλά όσον αφορά στην πώληση, όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Παρακολουθείστε την εκπομπή του TRT TURK στον ακόλουθο σύνδεσμο:
http://www.gumushilal.com/arsiv/media/27-temmuz-2011-saat-1540