-Φώφη Γιωτάκη: Κύριε υπουργέ, έχετε προφανώς περισσή ευθύνη πάνω σας στην κρίσιμη συγκυρία. Ενας τομέας που ακολουθεί ήδη συγκεκριμένο μοντέλο είναι ο “πολλά υποσχόμενος” του τουρισμού. Τα πρώτα νέα του τουρισμού για φέτος;

-Παύλος Γερουλάνος: Εχουμε θετικά μηνύματα από παντού. Το στοίχημα που βάλαμε πέρσι είναι μεγάλο. Ξεκινήσαμε να αποδείξουμε ότι με συλλογική και συστηματική δουλειά θα πετύχουμε να αντιστρέψουμε την αρνητική εικόνα που είχε επικρατήσει για την Ελλάδα μετά τα επεισόδια του 2010. Ολοι συνέβαλαν με όποιο τρόπο μπορούσε ο καθένας.

Οι φορείς του κλάδου έκαναν πολλή δουλειά και έδωσαν νέα αξία στις τιμές που προσέφεραν. Το Υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε να μειώσει τον ΦΠΑ στα καταλύματα. Το Υπουργείο Εξωτερικών βοήθησε με τις θεωρήσεις. Ο ΕΟΤ και τα Γραφεία Τύπου του εξωτερικού κινητοποιήθηκαν και έκαναν πολλά με ελάχιστα χρήματα. Ο,τι γίνει φέτος θα είναι μια απόδειξη ότι, αν θέλουμε και δουλέψουμε μαζί, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Για να δούμε αν θα δικαιωθούν οι προσδοκίες μας.

Φ.Γ:Προτεραιότητες για άμεσα αποτελέσματα έχετε;

Π.Γ:Χρόνια τώρα κάθε κυβέρνηση λέει ότι θέλει τουρισμό όλο τον χρόνο, από όλο τον κόσμο, σε όλη την Ελλάδα. Και εμείς το ίδιο είπαμε αλλά έπρεπε να λειτουργήσουμε σε συνθήκες κρίσης. Ετσι χωρίσαμε τη δουλειά μας στα δύο: άμεσες προτεραιότητες και επενδύσεις για το μέλλον. Η μείωση του ΦΠΑ και η δουλειά που κάναμε με τις θεωρήσεις από νέες αγορές ήταν μεταξύ των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και τα αποτελέσματα πέρσι ήταν εντυπωσιακά. 180% αύξηση από την Τουρκία, 80% αύξηση από την Ρωσία, 60% αύξηση από τη Σερβία.

Η αύξηση από τις νέες αγορές ισοφάρισε τη μείωση από την Αγγλία και τη Γερμανία. Παρά την κρίση όμως έχουμε κάνει και κινήσεις για να αναπτύξουμε αγορές και προορισμούς που είναι επένδυση για το μέλλον. Η Κίνα και οι Ινδίες αλλά και κάποιες αγορές της Αμερικής θέλουν χτίσιμο αλλά θα είναι οι πυρήνες της ανάπτυξης για την επόμενη 20ετία. Το ίδιο και ο τουρισμός προς τα αστικά μας κέντρα. Κάναμε προγράμματα για τις δύο μεγάλες πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη είδαμε άμεσα αποτελέσματα. Η Αθήνα καθυστερεί να αναπτυχθεί λόγω των εικόνων που βγαίνουν προς τα διεθνή μέσα.

Φ.Γ:Τουρισμός παντού και από πού; Με ποιες προβλέψεις;

Π.Γ: Προβλέψεις θα κάνουμε τον Σεπτέμβρη. Η αγορά είναι ρευστή και εύθραυστη και η δουλειά δεν είναι όπως ήταν παλιά. Τα περασμένα χρόνια με μια καμπάνια τον Γενάρη καθάριζες τη χρονιά. Τώρα θέλει δουλειά κάθε μήνα μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ακόμα και τον Νοέμβριο θα προσπαθούμε να φέρουμε κόσμο. Και μετά ξεκινάει η προετοιμασία για την επόμενη χρονιά. Ομως τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά. Το πρώτο τρίμηνο, πριν την κρίση στη Β. Αφρική, η αύξηση ήταν διψήφια, πάνω από 13%. Η κρουαζιέρα έφερε καινούργιο κόσμο, στα παράλια με την Τουρκία έχουμε σημαντική κινητικότητα, από τα Βαλκάνια έρχονται με αυτοκίνητα. Μακάρι να συνεχίσουμε έτσι. Είναι η ώρα να αναδείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας.

Φ.Γ: Πόσοι ξένοι τουρίστες θα επισκεφτούν φέτος τη χώρα;

Π.Γ: Σας είπα, προβλέψεις θα κάνω τον Σεπτέμβριο. Ομως τώρα μας απασχολεί κάτι διαφορετικό. Πόσοι θα μας επισκεφτούν του χρόνου. Η ζημιά από τις κινητοποιήσεις των ταξί θα φανεί μακροπρόθεσμα.

Φ.Γ: Η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει σκληρά μέτρα και η αντιπολίτευση λέει το αντίθετο από αυτό που είπε μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Βενιζέλος, ότι “μπήκε πάτος στο βαρέλι του χρέους…”. Υπάρχει φως στο τούνελ; Και ποιοι θα το δουν πρώτοι;

Π.Γ: Το φως στο τούνελ θα το δουν πρώτοι όσοι πιστέψουν στην Ελλάδα και τον Ελληνα. Οσοι πιστέψουν ότι αυτή η χώρα μπορεί να κάνει θαύματα χωρίς ξένες πατερίτσες. Το πρώτο βήμα οφείλουμε να το κάνουμε εμείς, οι πολιτικοί. Να δημιουργήσουμε προοπτική μέσα από κοινούς στόχους, που θα ξεπερνούν την αποπληρωμή του χρέους, και κανόνες που θα σέβονται όλοι και πρώτο το κράτος. Θα καταφέρουμε να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της Ελλάδας όταν ξηλώσουμε την κρατικιστική λογική που έχει ριζώσει παντού.

Φ.Γ: Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι νόμος, αλλά τίποτα δεν έχει φανεί… Θα λάβετε έσοδα (ως κράτος) μέσα στο 2011;

Π.Γ: Ετσι πιστεύω. Εχει γίνει αρκετή δουλειά προετοιμασίας.

Φ.Γ: Με τον ΟΠΑΠ; Τι ισχύει για το 2011;

Π.Γ: Με τον αντιπρόεδρο αξιολογούμε τις επιλογές με βάση τι θα αποφέρει περισσότερα στο κράτος.

Φ.Γ: Εχετε επαφή με διανοούμενους και ανθρώπους όλων των χώρων του Πολιτισμού, που προσφέρονται λόγω κρίσης να λειτουργήσουν ως… ευεργέτες;

Π.Γ: Δεν ψάχνουμε για ευεργέτες. Ψάχνουμε συμμάχους στην τεράστια προσπάθεια που κάνει αυτός ο τόπος. Ολοι μπορούν να βοηθήσουν. Από τα μεγάλα Ιδρύματα μέχρι τους νέους, συχνά απένταρους, δημιουργούς που σηκώνουν ψηλά τη σημαία της ελληνικής δημιουργίας σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Στον τουρισμό. Στον αθλητισμό. Παντού. Ψάχνουμε για συνεταίρους σε μια προσπάθεια ανάδειξης ό,τι καλύτερου έχει αυτός ο τόπος. Ανθρώπους, οργανισμούς και εταιρείες που θα δημιουργήσουν νέα πρότυπα δημιουργίας και επιτυχίας.

Φ.Γ: Ο κ. Σαμαράς αρνείται τη συναίνεση για να κερδίσει στα γκάλοπ;

Π.Γ: Ούτε καν αυτό. Το κάνει για να κρατήσει το κόμμα του ενωμένο. Ομως η στρατηγική που βασίζεται στην αποτυχία της Ελλάδας θα του κοστίσει.

Φ.Γ: Η Αριστερά προσφέρει στην προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση;

Π.Γ: Κάθε φορά που παίρνει μια ακραία θέση ορίζει με τον πιο διακριτό τρόπο την Ελλάδα που πρέπει να αφήσουμε πίσω μας. Υπ’ αυτή την έννοια, της χρωστούμε πολλά.

Φ.Γ: Οι “αγανακτισμένοι” θα επιστρέψουν δριμύτεροι τον Σεπτέμβριο;

Π.Γ: Θα δούμε. Οι διακοπές απαξίωσαν τη φρεσκάδα τους. Τι αξιοπιστία έχει η αγανάκτηση που πήγε διακοπές;

Φ.Γ: Αν έπρεπε να επιλέξετε στρατηγικό στοίχημα για τον Γιώργο Παπανδρέου, ποιο θα ήταν αυτό;

Π.Γ: Δεν θέλω να το προσωποποιήσω στον πρωθυπουργό. Σαν κυβέρνηση όμως το στρατηγικό μας στοίχημα είναι η ανάπτυξη μιας νέας κοινωνικής συνοχής. Κοινοί, εθνικοί στόχοι που θα μας ενώσουν ως κοινωνία. Ως σύγχρονο έθνος έχουμε την πολυτέλεια να εγκαταλείψουμε τη λογική των ομάδων και να πάμε στη λογική του συνόλου, όπου ο καθένας μας συμβάλλει σε κάτι μεγαλύτερο και βρίσκει ευτυχία στον ρόλο που έχει να παίξει, σε αυτό που έχει να προσφέρει. Η νέα γενιά δείχνει σημάδια εξέλιξης σε αυτόν τον τομέα, λόγω της επαφής της με την παγκόσμια κοινότητα, και έχει συμβάλει ήδη θετικά. Αν θέλουμε να χτίσουμε μια Ελλάδα που θα στέκεται στις δικές της δυνάμεις, πρέπει να δώσουμε χώρο σε αυτή τη γενιά τώρα.

Φ.Γ: Στις αυτοδιοικητικές εκλογές θέσατε το πολιτικό δίλημμα (“προχωράμε ή όχι, χρεοκοπία και τα συναφή…”). Εάν κάνατε πρόωρες εκλογές, ποιο θα ήταν το δίλημμα;

Π.Γ: Δεν είναι πάντα καλά τα διλήμματα. Και συχνά τα πληρώνεις αργότερα. Ας έρθει η ώρα και εδώ είμαστε…

Φ.Γ: Το δημοψήφισμα δεν εμπεριέχει την παράμετρο των πρόωρων εκλογών;

Π.Γ: Ναι, είναι πιθανό να το εμπεριέχει. Εξαρτάται από το περιεχόμενό του. Δεν είμαι σίγουρος ότι όλοι στο κίνημα αλλά και στην κοινωνία αντιλαμβάνονται το δημοψήφισμα όπως το εννοεί ο πρωθυπουργός και αυτό είναι επικίνδυνο.

Φ.Γ: Εχετε μηνύματα από το εξωτερικό για το καλάθι των προβλημάτων από την απεργία των ταξί;

Π.Γ: Δεν είχαμε φέτος μεγάλες αλλαγές, αλλά τα μηνύματα για του χρόνου είναι πολύ επικίνδυνα. Οι ξένοι δεν θα μας προωθήσουν με την ίδια όρεξη που μας προτίμησαν φέτος, λόγω των παραπόνων αυτών, αφού δεν βρήκαν ταξί. Φοβάμαι ότι η πραγματική ζημιά είναι ακόμα υπόγεια. Θα ξέρουμε περισσότερα σε λίγο.

Φ.Γ: Αλήθεια, θα μπορούσε να ανοίξει το κλειστό επάγγελμα των ιδιοκτητών ταξί χωρίς να κλείσουν οι δρόμοι, τα αεροδρόμια κ.ά.;

Π.Γ: Ευτυχώς η πλειοψηφία των κινητοποιήσεων έδωσε έμφαση σε μορφές διαμαρτυρίας που δεν έφτασαν στα άκρα. Ομως κάποιοι ανεγκέφαλοι δεν κατανοούν τη ζημιά που κάνουν στους εαυτούς τους όταν ρίχνουν λάδια στα λιμάνια για να μη βγουν τα κρουαζιερόπλοια. Τα κλειστά επαγγέλματα θα ανοίξουν, διότι έτσι θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Και θα ανοίξουν διότι είναι ώρα να δώσουμε έμφαση στη δημιουργία ευκαιριών και όχι στη διατήρηση προνομίων. Το πώς θα ανοίξουν και τι κανόνες θα μπουν είναι θέμα διαλόγου.

Φ.Γ: Σε ποια σημεία διαφωνείτε με το ΠΔ Ρέππα;

Π.Γ: Στο Προεδρικό Διάταγμα άλλος βάζει σήμερα την υπογραφή του και έχει σημασία να μπορεί ο ίδιος να στηρίξει τις επιλογές του.

Φ.Γ: Ποια είναι η φράση που θα θέλατε να στείλετε με sms προς τον Γ. Ραγκούση για τη σύνταξη του νέου νόμου που θα ρυθμίσει το άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξιτζήδων;

Π.Γ: “Μην ακούσεις καμία συμβουλή που θα σου έρθει από sms”.

Φ.Γ: Στα νησιά υπάρχουν πολλά δωμάτια, αλλά όχι στοχευμένη λογική…

Π.Γ: Σωστά. Αρκετοί τουριστικοί προορισμοί, από κακό σχεδιασμό, είναι εγκλωβισμένοι στη λογική να γεμίσουν πολλά δωμάτια. Θα πάρει δεκαετίες να αλλάξουν. Αν αλλάξουν. Ο αναπτυξιακός νόμος μπορεί να βοηθήσει και η απόσυρση δωματίων επίσης. Αλλά εδώ οι νόμοι σηκώνουν τα χέρια. Θέλει αλλαγή νοοτροπίας και αυτή δεν αλλάζει με νόμους. Αλλάζει μόνο με συνείδηση των επιλογών και γενναίες αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο.

Φ.Γ: Και οι τιμές δεν έχουν πέσει παρά την κρίση… Κάνατε “διαβήματα” προς τους αρμόδιους υπουργούς;

Π.Γ: Οι τιμές που προσφέρουν σήμερα οι ξενοδόχοι είναι πλέον περισσότερο εναρμονισμένες με την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν. Οι προσφορές όμως αξιοποιούνται από αυτούς που σχεδιάζουν σωστά ή αυτούς που ξέρουν να αξιοποιούν νέα εργαλεία όπως το Διαδίκτυο.

Χωρίς αυτά είναι πιθανό να πέσει κάποιος θύμα εκμετάλλευσης. Το καλύτερο “διάβημα” μπορεί να το στείλει ο καταναλωτής όταν σταματήσει να αγοράζει αυτό που υπερκοστολογείται.

Φ.Γ: Πιάσατε την “παράγκα”; Και τώρα τι;

Π.Γ: Οι παράγκες στον Αθλητισμό είναι σαν τον καρκίνο. Πάνω που νομίζεις ότι κέρδισες τη μάχη εμφανίζεται αλλού. Η μάχη δεν τελειώνει ποτέ, διότι είναι πολλά τα λεφτά και πρέπει να είσαι μονίμως μπροστά από τις εξελίξεις. Η UEFA έχει το ίδιο πρόβλημα σε μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη μορφή. Γι’ αυτό ζητήσαμε και τη συνδρομή της. Το ίδιο και η βία. Το ίδιο και το ντόπινγκ. Μεταλλάσσονται και πρέπει να τα προλαβαίνεις.

Φ.Γ: Ποια είναι η εξέλιξη για τους στημένους αγώνες; Γνωρίζετε αν υπάρχουν και άλλα στοιχεία;

Π.Γ: Εχω ως αρχή να τα μαθαίνω και εγώ από τις εφημερίδες. Διότι είναι η ώρα της Δικαιοσύνης και είναι η ώρα να αφεθεί στη δουλειά της χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Μέχρι τώρα η δουλειά μοιάζει οργανωμένη και συστηματική. Δεν μπορούμε από τη μια να φωνάζουμε να προχωρήσουν πράγματα και όταν προχωρούν να μπαίνουμε στα πόδια τους.

Φ.Γ: Θα υποβιβαστούν και άλλες ομάδες, ακόμα και εφόσον το πρωτάθλημα θα έχει ξεκινήσει;

Π.Γ: Το ξεκίνημα του πρωταθλήματος δεν είναι άφεση αμαρτιών. Οσο έρχονται νέα στοιχεία, η αθλητική Δικαιοσύνη θα πρέπει να συνεχίσει το έργο της. Κανείς δεν θα δεχθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά με τη δικαιολογία ότι άρχισε το πρωτάθλημα.

Φ.Γ: Πιστεύετε ότι όσοι έχουν ενεργό συμμετοχή, είτε πρωταγωνίστησαν είτε εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση προς όφελος των ιδίων ή των ομάδων τους, θα υποστούν ανάλογες κυρώσεις, όσο επώνυμα στελέχη της ελληνικής κοινωνίας κι αν είναι;

Π.Γ: Δεν αδικώ τη δυσπιστία σας και τη δυσπιστία κανενός Ελληνα. Τη συμμερίζομαι, διότι όλοι έχουμε εμπειρίες από τις αδικίες της ελληνικής κοινωνίας. Ομως γιατί να καταδικάσουμε στη μιζέρια μια δουλειά που μοιάζει ότι προχωρεί για μία φορά συντεταγμένα; Η δυσπιστία μας οδηγεί σε μια μιζέρια, από την οποία δεν υπάρχει σωτηρία. Ας μην παραδοθούμε σε αυτήν αμαχητί. Εχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια και πρέπει να την στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Αλλωστε η Πολιτεία δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη. Το νέο νομοσχέδιο και οι ρήτρες βίας είναι πάντα στη διάθεσή μας και δεν θα φοβηθούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όταν χρειαστεί.

Φ.Γ: Θεωρείτε ότι η ΕΠΟ χειρίστηκε σωστά τα ζητήματα που προέκυψαν ή έχει μεγάλη ευθύνη για τη μέχρι τώρα κατάσταση;

Π.Γ: Ως φορέας έχει τεράστια ευθύνη. Ισως την κύρια ευθύνη. Αλλά και η Πολιτεία δεν είναι αναμάρτητη και δεν είναι ώρα να πετροβολούμε ο ένας τον άλλον.