Δημοσιογράφος: Καλημέρα σας κ. υπουργέ.

Υπουργός: Καλή σας μέρα.

Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ με αυτό που μας βάζει μία ακροάτρια μας ξεκινάμε, η οποία λέει ,είπε ο κύριος πριν, εννοεί τον κ. Πελεγρίνη τον πρύτανη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών , ότι εάν το αποδεχτεί η κοινότητα, θα εφαρμοστεί ο νόμος περί της ανώτατης εκπαίδευσης και λέει η ακροάτρια: Αναρωτιέμαι τι σημαίνει αυτό; Ο νόμος είναι νόμος. Τι έχει ο καθένας το μικρό μας φέουδο, όπως λένε και στο ίδρυμα στις 1.30 το μεσημέρι με τη σατυρική αντίληψη και τη ματιά εδώ στο ΣΚΑΙ; Κύριε υπουργέ, ένα ο νόμος της Ανώτατης Εκπαίδευσης , σήμερα με αφορμή το 23%, το άδικο ,δεν το συζητεί κανείς , αλλά από την άλλη πλευρά, αυτό που ακούμε είναι , από την πλευρά των επαγγελματιών , ότι δεν θα καταβάλλουμε το φόρο, δεν θα πληρώνουμε το δημόσιο ταμείο, που οδηγούμαστε κ. υπουργέ; Τι νομίζετε ότι έχετε χάσει τον έλεγχο εντελώς;

Υπουργός: Νομίζω ότι αυτό το οποίο ακούμε , είναι μία δυσφορία με δύσκολα μέτρα τα οποία πρέπει να παρθούν και καμιά φορά και μία δυσφορία με προνόμια τα οποία δεν αντέχει άλλο αυτή η κοινωνία να πληρώνει. Δεν μπορώ να αδικήσω κανέναν ο οποίος είχε συνηθίσει ένα τρόπο ζωής και αισθάνεται ότι αυτός ο τρόπος αλλάζει . Η πραγματικότητα όμως είναι, ότι ούτε το εκπαιδευτικό σύστημα , ούτε τα οικονομικά της χώρας πήγαιναν καλά. Χρειάζονται μέτρα για να πάνε προς μία νέα κατεύθυνση. Προφανώς κάποιοι θα ξεβολευτούν και πολλές φορές κάποια από αυτά τα μέτρα είναι άδικα, αλλά αυτή τη στιγμή νομίζω ότι ο αγώνας που γίνεται, είναι από όλες τις πλευρές και το να λέει ο καθένας ότι εγώ , θα μείνω κολλημένος στο δικό μου φέουδο , δεν βοηθάει κανέναν.

Δημοσιογράφος: Για το κέντρο της Αθήνας οι παρατηρήσεις που έρχονται , είναι πια ακόμη πιο κάτω ως προς την απογοήτευση που γεννάει αυτό το κέντρο της πόλης κ. υπουργέ. Δεν ξέρω, αρκεί ένας υπουργός , αρκεί ένα υπουργείο , τα έχουμε χιλιοσυζητήσει όλα αυτά , ξανά πάλι αναφορές για το πολύ κοντινό σας σημείο στο οποίο εργάζεστε και εσείς , εννοώ σε αυτό το εγκληματικό μουσείο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επί της οδού Πατησίων και δίπλα ακριβώς το κομμάτι εκείνο της Τοσίτσα το πεζοδρομημένο , που το χωρίζει από το ΕΜΠ, στην πλάτη τους εσείς στην οδό Μπουμπουλίνας, τι γίνεται κ. υπουργέ; Δεν έχει παραχθεί κάτι έτσι, σοβαρό αποτέλεσμα , παρά τα όσα συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο κ.λπ.

Υπουργός: Κύριε Πορτοσάλτε , κανένα από τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η χώρα , δεν μπορεί να λυθεί μόνο από ένα υπουργείο, μα κανένα. Και αυτό νομίζω το έχουμε αποδείξει με τον καλύτερο τρόπο στον τουρισμό, γιατί αν δεν δούμε και τα καλά παραδείγματα , δεν ξέρουμε πώς να λύσουμε και τα προβλήματα που εκκρεμούν. Στον τουρισμό, αυτό το οποίο έγινε , είναι μία συλλογική προσπάθεια , μία συντονισμένη προσπάθεια και από την πολιτεία , από όλους τους φορείς της πολιτείας και από τους φορείς του ιδιωτικούς και αυτό το οποίο πετύχαμε μέχρι σήμερα , είναι αρκετά εντυπωσιακό. Αν πάρουμε αυτό το παράδειγμα , ακριβώς με τον ίδιο τρόπο πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της Αθήνας. Δεν είναι προβλήματα ενός υπουργείου , αλλά με συλλογική δουλειά , χωρίς ανταγωνισμούς για το ποιος θα προβληθεί μπροστά, αλλά με ένα συστηματικό τρόπο, ο καθένας θα ξέρει το ρόλο του και θα τον παίζει πιστά , νομίζω ότι μπορεί να κάνουμε μία διαφορά και αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε τώρα και με το Δήμαρχο. Βρήκαμε 4-5 κοινά σημεία…

Δημοσιογράφος: Με συγχωρείτε, πριν πάτε σε αυτό που θέλετε να ανακοινώσετε, πάντως …

Υπουργός: Όχι δεν είναι για να ανακοινώσω κάτι…

Δημοσιογράφος: Πάντως στο προηγούμενο σκέλος , σε επίπεδο συμβουλίου, δεν τα έχετε καταφέρει , έχετε αποτύχει έως τώρα κ. υπουργέ. Δηλαδή, δεν μπορέσατε να συντονιστείτε , για να πούμε ότι 10-12 υπουργεία , δια των αντιπροσώπων τους φυσικά και όχι σε επίπεδο υπουργών , ασχολούνται με το κέντρο της Αθήνας. Ότι έχουμε ακούσει, δεν έβγαλε πουθενά.

Υπουργός: Εγώ δεν συμφωνώ με αυτή την εκτίμηση , διότι υπάρχουν διάφορα επίπεδα , στα οποία μπορεί κανείς να κάνει παρεμβάσεις στην Αθήνα. Το υπουργικό συμβούλιο κάνει σε ένα επίπεδο, αυτά τα οποία κάνουμε με το δήμαρχο , αυτά είναι πιο μικρά, πιο ταπεινά, αλλά νομίζω αρκετά πρακτικά για να μπορεί να κάνουμε διαφορά και στην καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο βλέπουνε οι ξένοι επισκέπτες την Αθήνα.

Δημοσιογράφος: Σας ακούμε λοιπόν. Ποια είναι αυτά τα καινούργια τα μικρά και ταπεινά;

Υπουργός: Κοιτάξτε. Αυτή τη στιγμή , από σήμερα, ξεκινούν όλοι οι φορείς του υπουργείου Πολιτισμού , να βγαίνουν στους δρόμους της Αθήνας . Ξεκινάει η Λυρική Σκηνή , νομίζω θα δείτε το λεωφορείο της να περιοδεύει την Αθήνα με τους καλλιτέχνες και να προβάλλουν το έργο της Λυρικής , που πραγματικά έχει κάνει μία τεράστια προσπάθεια τα τελευταία δύο χρόνια και να εξυγιανθεί οικονομικά, αλλά και να παρουσιάσει ένα ποιοτικό προϊόν στους θεατές , στους ανθρώπους που επισκέπτονται τις παραστάσεις , θα βγουν στο δρόμο και θα προσθέσουν ένα τόνο πολιτισμού στην πόλη. Δεν θα είναι όμως μόνο αυτή. Το Εθνικό Θέατρο θα κάνει παραστάσεις στην πλατεία Θεάτρου , το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα βγάλει τέχνη στο δρόμο, η Εθνική Πινακοθήκη θα κάνει προβολές έργων τέχνης σε κτίρια της Αθήνας , είναι μία συλλογική προσπάθεια που γίνεται , για να δώσει ένα τόνο πολιτισμού, σε μία πόλη που το έχει πάρα πολύ ανάγκη. Δεν είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα, όμως είναι κάτι το οποίο μπορεί να κάνει μία διαφορά και στη ζωή και σε αυτό που βιώνει ο πολίτης της Αθήνας , ο κάτοικος της Αθήνας , αλλά και σε αυτό το οποίο βιώνουν οι επισκέπτες μας, που ακόμα επισκέπτονται την πόλη. Αυτό είναι ένα παράδειγμα, αλλά με το δήμαρχο είπαμε να δουλέψουμε μαζί και για την Ακαδημία Πλάτωνος στην οποία το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη ξεκινήσει μία σειρά από δράσεις για να υπάρχει μία καλύτερη διαχείριση του χώρου αν θέλετε μία αναβάθμιση του χώρου , με την μεταφορά των αποθηκών που υπήρχαν εκεί, με το γκρέμισμα κάποιων κτιρίων τα οποία ήταν ερείπια και την αποκατάσταση του χώρου . Είπαμε ότι θα συνεργαστούμε μαζί, για την προβολή της Αθήνας στο εξωτερικό , διότι και ο δήμος κάνει κάποια προγράμματα και εμείς κάνουμε κάποια κοινά προγράμματα, κάποια προγράμματα για την προβολή της Αθήνας, είπαμε να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας . Δεν είναι τίποτε άλλο από μία προσπάθεια να μην κάνουμε διπλές δουλειές , να μην χάνουμε ενέργεια και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, ώστε αυτό το οποίο κάνουμε να γίνει πιο αποτελεσματικό.

Δημοσιογράφος: Τώρα βλέπω, 2 χορευτές μπροστά από το Κάστρο του Εδιμβούργου και ένας απολογισμός στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ συγκεκριμένα στις πολιτιστικές σελίδες : «Αυλαία έριξε χθες μία από τις εκδηλώσεις στο Εδιμβούργο. Τρεις εβδομάδες Εδιμβούργο της Σκωτίας , 41.689 παραστάσεις». Δεν λέω να πάμε σε αυτά τα ύψη, αλλά θα επιμείνω κ. υπουργέ στα όσα πολύ λογικά μας λέτε ότι θα κάνετε σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων. Περαιτέρω προσπάθεια, πως μπορεί να γίνει; Τι βοήθεια θα θέλατε αλήθεια από ένα Μέσο Ενημέρωσης αναφορικώς με την Αθήνα; Διότι τα είπαμε, τα διαπιστώσαμε και τα διαπιστώνουμε. Αλλά παρακάτω, τι θα μπορούσε να γίνει , ως συνέργεια , για να μπορέσουμε να τακτοποιήσουμε πολύ σοβαρά ζητήματα , ας πούμε από τους μετανάστες , από την παρουσία των μεταναστών , μέχρι το πώς θα ξαναέρθει η ζωή πίσω σε αυτές τις περιοχές, σε αυτά τα κομμάτια της Αθήνας. Πως;

Υπουργός: Νομίζω ότι είναι σημαντικό να τα βλέπουμε ένα-ένα καταρχήν, γιατί αλλιώς χανόμαστε μέσα στα μεγαλεπήβολα σχέδια τα οποία τελικά δεν έχουν αρχή ,μέση και τέλος . Το λέω αυτό απλώς, για να είμαστε πρακτικοί , όχι για να αποφύγουμε να δούμε την άλλη εικόνα…

Δημοσιογράφος: Οι ναρκομανείς πέριξ του ΕΜΠ;

Υπουργός: Είναι ένα τεράστιο θέμα. Καταλαβαίνετε ότι για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα θέλει και πολλά υπουργεία και ένα συντονισμό και ούτω κάθε εξής. Κάναμε το εξής πολύ απλό. Τα χρήματα που προέκυψαν από τις ρήτρες βίας που εξοικονόμησε ο ΟΠΑΠ από τους αγώνες ποδοσφαίρου-ήταν μικρό το ποσό , σχετικά μικρό με αυτό το οποίο θα έπρεπε να έχουν πληρώσει οι ποδοσφαιρικές ομάδες , ήταν περίπου 2.000.000-τα χρήματα αυτά θα τα δώσουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, για να δημιουργηθούν κέντρα μεθαδόνης σε δύο νοσοκομεία του κέντρου της Αθήνας , έτσι ώστε να προχωρήσει το δικό τους πρόγραμμα.

Δημοσιογράφος: Να αυξήσετε συνεπώς τον αριθμό των τοξικομανών που θα έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα μεθαδόνης, αυτό εννοείτε;

Υπουργός: Ναι, ακριβώς. Κοιτάξτε. Όπως είπα το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε εκεί, δεν είναι ένα πρόβλημα το οποίο δια μαγείας μπορείς να το λύσεις. Βεβαίως μπορείς να το λύσεις, με τρόπους οι οποίοι είναι τουλάχιστον φασιστικοί , να μαζέψεις όλο αυτό τον κόσμο να τον βγάλεις από την Αθήνα. Αυτά δεν ταιριάζουν σε οποιαδήποτε πολιτισμένη κοινωνία, εδώ θέλει συστηματική δουλειά , θέλει υποδομές , οι υποδομές θέλουν χρήματα και αυτός είναι ένας τρόπος στον οποίο και εμείς συμβάλουμε, έτσι ώστε να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να μπούνε στα προγράμματα τα οποία τους ταιριάζουν για να απεξαρτηθούν. Αλλά είπατε πριν για το Εδιμβούργο και χαίρομαι που το λέτε , διότι θα ήθελα να επισημάνω το καταπληκτικό έργο το οποίο γίνεται από το Φεστιβάλ Αθηνών , το οποίο έχει πλέον αποκτήσει μία σταθερή διεθνή εμβέλεια που έχει καταφέρει με συνεχώς μειωμένους προϋπολογισμούς , να παράγει ένα πάρα πολύ ουσιαστικό έργο και για τους κατοίκους της πόλης , αλά και κάτι το οποίο μπορεί να γίνει τουριστικό προϊόν. Θέλω να πω, ότι είναι καλό να αναδείξουμε , ξέρω ότι ο σταθμός σας το κάνει συστηματικά αυτό το πράγμα, να αναδείξουμε τα καλά πράγματα που συμβαίνουν , γιατί θα αλλάξει…

Δημοσιογράφος: Το θέλουμε κ. υπουργέ και πάω να δυσκολέψω λίγο τα πράγματα . Πολύ σωστά κ. υπουργέ, να αυξηθεί και να μπορέσει το πρόγραμμα μεθαδόνης να πιάσει όλους τους τοξικομανείς που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα της μεθαδόνης. Μακάρι, το ελπίζω και το εύχομαι και να βοηθήσουμε περαιτέρω σε αυτό και να πάρετε και περισσότερα χρήματα, από το να πηγαίνουνε στο ποδόσφαιρο και στην αλητεία , να τα δώσετε εκεί. Όμως τώρα θα πάω στο σκληρό μέρος του πράγματος. Αυτός που έρχεται και εμείς που ζούμε στην πόλη , γιατί μαζί με αυτούς που είναι στο πρόγραμμα της μεθαδόνης , μαζεύονται και άλλοι τοξικομανείς , οι οποίοι δεν θέλουν να κάνουν τίποτα , απλώς αναζητούν τη δόση τους. Αυτοί πρέπει να είναι στο μπροστινό σημείο της πόλεως;

Υπουργός: Όχι, δεν λέμε αυτό. Αυτό το οποίο λέμε όμως, είναι ότι δεν μπορεί η πολιτεία να είναι μακριά από εκεί που είναι το πρόβλημα. Το να πεις ας πούμε , ότι επειδή είναι στο κέντρο της πόλης, εγώ πάω τα προγράμματα έξω από το κέντρο της πόλης με την ελπίδα ότι αυτοί οι άνθρωποι θα φύγουν , είναι ουτοπικό, γιατί το πρόβλημα είναι εκεί που υπάρχει το φαινόμενο.

Δημοσιογράφος: Οι άλλες πόλεις , είστε ένας άνθρωπος που έχει ζήσει και έξω, έχετε την εμπειρία, τι κάνουν με αυτούς τους ανθρώπους;

Υπουργός: Μα στις άλλες πόλεις δημιουργείται μία υποδομή . Καταρχήν, δεν είναι καλό να περιγράφουμε τις άλλες πόλεις ως παραδείσους. Έχω ζήσει στη Νέα Υόρκη την δεκαετία του ΄80, έχουμε δει τι έγινε στο Παρίσι και το Λονδίνο με τα δικά τους τα προβλήματα…

Δημοσιογράφος: Σωστά. Δεν εξιδανικεύουμε την άλλη κοινωνία, απλώς λέμε τι κάνουν, για να δούμε αν πρέπει να το κάνουμε και εμείς αυτό. Δεδομένου ότι είμαστε μέσα στο πρόβλημα.

Υπουργός: Αυτό που πρέπει να δει κανείς, είναι ότι όταν μία πόλη εξαθλιώνεται με τον τρόπο που έχει εξαθλιωθεί η Αθήνα, εκεί μπορεί να δει κανείς , όλους τους λόγους για τους οποίους φθάσαμε ως εκεί. Όλη η νοοτροπία της εγκατάλειψης , σου δείχνει το λάθος αξιακό πλαίσιο το οποίο είχαμε υιοθετήσει μέχρι τώρα. Το ότι οι κάτοικοι αυτής της πόλης την εγκατέλειψαν και την εγκαταλείπουν, δείχνει ότι τα πράγματα είχαν πάει στραβά εδώ και πάρα πολύ καιρό, δεν πήραμε τα μηνύματα που έπρεπε και δεν ενεργήσαμε αρκετά γρήγορα. Τώρα όμως , για να αλλάξει αυτό το δεδομένο, πρέπει κανείς να κάνει κινήσεις, οι οποίες είναι σε βάθος χρόνου. Κάποια πράγματα μπορείς να τα κάνεις αμέσως, όπως περιγράψατε πριν τον καθαρισμό ενός χώρου, είτε να βγούν οι εποπτευόμενοι φορείς έξω, να δώσουν λίγο χρώμα και λίγο πολιτισμό στην πόλη. Τα άλλα όμως, τα πολύ πιο διαρθρωτικά προβλήματα της πόλης, χρειάζονται χρόνο. Και εκεί οι υποδομές, είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος του προβλήματος και οι υποδομές χρειάζονται χρήματα. Γι αυτό είναι σημαντικό να σπρώξουμε τους πόρους που έχουμε για να δείξουμε ότι αυτή την πόλη τη νοιαζόμαστε και ότι θέλουμε να την κάνουμε να γυρίσει. Όταν το δει αυτό ο κόσμος , θα συμβάλλει και αυτός να γυρίσει αυτό το φαινόμενο, ώστε να γίνει πάλι η πόλη πολύ πιο βιώσιμη.

Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, θα πάω στο άλλο πεδίο και κλείνουμε με αυτό. Διατυπώνεται η άποψη , ότι υπάρχουν κάποια νομικά ζητήματα ως προς την έναρξη του πρωταθλήματος. Έχετε άποψη επί του θέματος, ή όχι;

Υπουργός: Θα σας πω. Εμείς έχουμε πει το εξής: Η πολιτεία θα κάνει αυτό το οποίο πρέπει να κάνει και κάθε βήμα το οποίο κάνουμε χτίζει αυτό που πιστεύουμε εμείς, ένα αξιόπιστο πρόσωπο απέναντι στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Περιμένουμε από το ποδόσφαιρο να ανταποκριθεί σε αυτό το οποίο εμείς κάνουμε. Ξέρετε, τίποτα όταν πάει στραβά δεν μπορεί να λυθεί με μόνο το ένα μέρος να κάνει κάτι. Όμως η πολιτεία εδώ, έχει την κύρια ευθύνη να δείξει ότι θέλει τα πράγματα να πάνε μπροστά. Νομίζω ότι το τελευταίο διάστημα, έχουμε δείξει ότι με τις συστηματικές κινήσεις που έχουμε κάνει , εννοούμε αυτό που λέμε. Και έχουμε αρχίσει να βλέπουμε ότι γύρω μας αρχίζουν κάποιοι να ανταποκρίνονται σε αυτό και να κάνουν τις δικές τους κινήσεις. Έχουμε πισωγυρίσματα, τίποτε δεν πάει απαλά . Υπάρχουν πάντα οι δυνάμεις οι οποίες θέλουν να γυρίσουν τα πράγματα πίσω εκεί που ήταν και τους παρακολουθούμε πολύ στενά. Αλλά νομίζω ότι, η δική μας δουλειά είναι να δείχνουμε πάντα το δρόμο και να σπρώχνουμε όλους οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτό το πρόβλημα , να πηγαίνουν προς την ίδια κατεύθυνση. Βλέπω καλά σημεία, αλλά δεν μπορούσαμε να δεχθούμε τη θεωρία, ότι από την ώρα που θα αρχίσει το πρωτάθλημα , όλα θα είναι σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Η εξυγίανση του ποδοσφαίρου θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του χρόνου, όσο παίζονται οι αγώνες και δεν σημαίνει ότι, επειδή μία ομάδα έπαιξε αυτό το Σαββατοκύριακο, θα παίξει και το επόμενο.

Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ πολύ κ. υπουργέ. Καλημέρα σας.

Υπουργός: Σας ευχαριστώ και εγώ.