«Οι Σέρβοι ταξιδιώτες έχουν δείξει έμπρακτα την αγάπη τους για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας αποτελεί κορυφαία επιλογή για τους Σέρβους επισκέπτες, ο αριθμός των οποίων παρουσιάζει αξιοσημείωτη αύξηση τα τελευταία χρόνια».

Την επισήμανση αυτή έκανε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, στη συνάντηση που είχε με τον Σέρβο υφυπουργό τουρισμού κ. Γκόραν Πέτκοβιτς, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Βελιγράδι. Οι Σέρβοι επισκέπτες στην Ελλάδα για την τρέχουσα περίοδο αναμένεται να φτάσουν τους 700.000 και ο κ. Γερουλάνος σημείωσε ότι στόχος είναι ο αριθμός τους να αγγίξει τα επόμενα χρόνια το ένα εκατομμύριο. Η τουριστική δαπάνη από τους γείτονες υπολογίζεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Οι Σέρβοι παραδοσιακά προτιμούν περιοχές της Μακεδονίας για τις διακοπές τους αλλά τελευταία έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν και τα νησιά του Ιονίου αλλά και τις βόρειες Σποράδες. Ο κ. Γερουλάνος με τον κ. Πέτκοβιτς, ο οποίος προτιμάει την Ελλάδα για τις οικογενειακές του διακοπές εδώ και 15 χρόνια, συζήτησαν τις τουριστικές προτεραιότητες και στρατηγικές των δυο χωρών.

Μάλιστα συμφωνήθηκε η επικαιροποίηση μιας τουριστικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας η οποία θα βασίζεται στους τομείς εκείνους στους οποίους οι δύο χώρες δρουν συμπληρωματικά όπως είναι ο τουρισμός πόλεων (city breaks), ο θρησκευτικός τουρισμός, οι πολιτιστικές διαδρομές και ο τουρισμός νεολαίας (μεγάλα φεστιβάλ). Με αυτόν τον τρόπο η ευρύτερη περιοχή αναβαθμίζει τη δυναμική της και γίνεται πόλος έλξης για τις μεγάλες αναδυόμενες αγορές του κόσμου, όπως η Κίνα και η Ινδία, παρέχοντας ολοκληρωμένες προτάσεις τουριστικής εμπειρίας. Στις προτεραιότητες είναι και η ενδυνάμωση της τουριστικής κίνησης μεταξύ των δύο χωρών με αύξηση και του αριθμού των Ελλήνων που επισκέπτονται τη Σερβία.

Στη συνέχεια ο κ. Γερουλάνος είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των τεσσάρων σημαντικότερων γραφείων tour operators της Σερβίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με σκοπό την τόνωση της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα μας.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού είχε επίσης την ευκαιρία να δώσει συνεντεύξεις σε σερβικά ΜΜΕ καθώς το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι μεγάλο.

Την Παρασκευή ο κ. Γερουλάνος εκπροσώπησε τη χώρα στην 9η Περιφερειακή Σύνοδο Unesco Αρχηγών Κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο Viminacium, στο Κοστόλιτς. Θέμα της συνόδου ήταν η Σύγχρονη Τέχνη και Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.