Δημοσιογράφος: Καλή σας μέρα κ. υπουργέ.

Π. Γερουλάνος: Καλή σας μέρα κ. Χατζηνικολάου.

Δημοσιογράφος: Τι είναι αυτό που σας κάνει να ελπίζετε εκεί στο ΠΑΣΟΚ, ότι μπορεί να διεκδικήσετε την πρωτιά, όταν αυτή τη στιγμή, διαμορφώνεται ένα τόσο αρνητικό κλίμα απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα, ιδίως απέναντι στο ΠΑΣΟΚ για τα πεπραγμένα της τελευταίας διετίας και για το γεγονός ότι εγκλωβιστήκαμε στο μνημόνιο. Εγκλωβιστήκαμε σε μια πάρα πολύ δύσκολη πολιτική που πρώτο θύμα της έχει τον μικρό και τον μεσαίο.

Π. Γερουλάνος: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η οργή που υπάρχει από τη μεριά του κόσμου είναι άφθονη και σίγουρα ένα μεγάλο μέρος αυτής της οργής θα εισπραχθεί από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να καταλάβει γιατί συμβαίνει. Από την άλλη όμως, ο κόσμος ξέρει, ότι αυτό που συνέβη τα τελευταία δύο χρόνια, δεν είναι μία μεμονωμένη πολιτική πράξη, είναι το τέλος ενός ολόκληρου τρόπου σκέψης και άσκησης πολιτικής, η οποία μας είχε φέρει σε αδιέξοδο και ότι έπρεπε να παρθούν πάρα πολύ δύσκολες αποφάσεις, δύσκολα μέτρα για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να φρενάρει από τον κατήφορο τον οποίο είχε πάρει και να αρχίσει να μπορεί να σχεδιάζει μία άλλη μέρα. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή, είναι η επόμενη μέρα και θα ήταν ελπίδα μου και κάνω έκκληση να ψηφίσει ο κόσμος όχι μόνο με το τι έχει συμβεί, αλλά κυρίως με το τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Και βλέπουμε ότι το ΠΑΣΟΚ για άλλη μία φορά, έχει μία πολύ πιο ολοκληρωμένη αντίληψη των πραγμάτων, από ότι αυτό που βλέπουμε από τη ΝΔ, αλλά και τα μικρά κόμματα.

Δημοσιογράφος: Η επόμενη μέρα λέτε, αλλά εδώ, για να συνεχίσει να εφαρμόζεται το μνημόνιο, που ψήφισαν μαζί τα δύο κόμματα πρόσφατα, ο μόνος τρόπος είναι να συνεργαστούν μεταξύ τους. Δεν βλέπω με ποιες άλλες δυνάμεις, θα μπορούσε να συνεργαστεί είτε η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ. Όμως και τα δύο κόμματα, κυρίως η ΝΔ, απορρίπτει το σενάριο της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ. Αναρωτιέμαι επομένως, αν το εκβιαστικό δίλημμα που τίθεται από τα δύο κόμματα για την επόμενη μέρα, παύει να ισχύει. Διότι εδώ, ακόμη και αν τα δύο κόμματα συγκεντρώσουν 50%, αν πιστέψουμε στις προεκλογικές τους διακηρύξεις, δεν θα συνεργαστούν.

Π. Γερουλάνος: Νομίζω, ότι είναι πάρα πολύ πρόωρα να χαρτογραφήσει κανείς την επόμενη μέρα. Θεωρώ ότι, ότι και να γίνει…

Δημοσιογράφος: Επομένως δεν πιστεύετε αυτά που λένε τώρα;

Π. Γερουλάνος: Πιστεύω ότι αυτά τα οποία λέγονται τώρα, λέγονται κυρίως για να δημιουργηθούν εντυπώσεις και αυτό πιστεύω ότι κάνει μεγάλη ζημιά. Δηλαδή, βλέπω τον κ. Σαμαρά αυτή τη στιγμή να δεσμεύεται απέναντι σε κάτι, το οποίο το κάνει περισσότερο για να κλείσει το μάτι προς τη δεξιά του πλευρά, παρά επειδή πιστεύει αυτά τα οποία λέει. Και ξέρετε πολύ καλά, ότι και ο κ. Σαμαράς, πολλές φορές έχει πει ένα πράγμα την μία ημέρα και το έχει γυρίσει την επομένη. Σήμερα λοιπόν,
παίρνει μία πάρα πολύ ακραία θέση, σε ότι αφορά τις συνεργασίες, η οποία όμως είναι πιστεύω εγώ ακριβώς για να κάνει αυτό το πράγμα, να συγκρατήσει τις διαρροές που έχει προς τα δεξιά. Δεν νομίζω όμως, ότι πρέπει να συζητάμε, εάν δεν δούμε τι θα βγάλει η κάλπη. Σίγουρα τα μικρά κόμματα θα έχουν μία άνοδο και αυτό θα είναι η έκφραση της οργής, αλλά την επόμενη μέρα, θα πρέπει να κυβερνηθεί ο τόπος και αυτό το ξέρουν και τα μικρά κόμματα, που επίσης παίρνουν κάποιες ακραίες θέσεις. Δεν νομίζω, ότι πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο, ότι για να έχουμε κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ., ούτε πιστεύω ότι πρέπει να το κάνουμε αυτό χωρίς όρους, ή να συζητήσουμε χωρίς όρους. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει με βάση ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και θα σας πω πολύ απλά παραδείγματα. Όποια και αν είναι η κυβέρνηση την επόμενη μέρα, θα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Θα πρέπει να πάρει αποφάσεις που δεν αφορούν μόνο μέτρα, αλλά ας πούμε να πρέπει να πάρει αποφάσεις για να συγκρατήσει τις δαπάνες στο ελληνικό δημόσιο. Λοιπόν, τι βλέπουμε αυτή τη στιγμή;

Δημοσιογράφος: Μα αυτό, είναι το άλλο μεγάλο των εκλογών κ. Γερουλάνο, ότι δεν μας λέτε τίποτα και τα δύο κόμματα για τον Ιούνιο που είναι μπροστά.

Π. Γερουλάνος: Όχι, αντιθέτως. Ακριβώς εκεί, νομίζω ότι πρέπει να δούμε οποιαδήποτε προοπτική κυβέρνησης επόμενης μέρας και θα σας εξηγήσω ακριβώς τι λέω. Είχες ένα ΠΑΣΟΚ με τα καλά και τα κακά του, αποδέχτηκε να πάρει ένα τεράστιο πολιτικό κόστος, για να παρθούν δύσκολες αποφάσεις. Έχεις επίσης μία κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία μπαίνει στο παιχνίδι αρκετά δυναμικά και παίρνει δύσκολα μέτρα την ώρα που έπρεπε να παρθούν, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις. Και έχουμε δει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μία τάση από τη μεριά της ΝΔ, η οποία συμπεριφέρεται, λες και δεν άλλαξε τίποτα. Έχεις υπουργούς οι οποίοι υποστηρίζονται από τη ΝΔ, οι οποίοι κλείνουν το μάτι σε συντεχνίες, ακριβώς συνεχίζοντας την πολιτική που μας έφερε έως εδώ. Μα, αν πληρώσαμε ένα πολιτικό κόστος κ. Χατζηνικολάου και είμαι από τους νέους πολιτικούς αυτή τη στιγμή και πληρώνω και εγώ αυτό το πολιτικό κόστος, είναι ότι ήταν η πρώτη κυβέρνηση που είπε, ότι πρέπει να πάρω κάποια μέτρα, άσχετα από το πολιτικό κόστος που έχει για μένα. Και έρχεται η ΝΔ και κλείνει το μάτι στις συντεχνίες δύο χρόνια μετά. Πραγματικά δεν έχουν καταλάβει περί τίνος πρόκειται και αυτό φαίνεται και με τη στάση που κράτησαν απέναντι στο μνημόνιο, που για δύο χρόνια έλεγαν ότι είναι καταστροφή και μετά ήρθαν και το υπέγραψαν. Και δεν είναι η υπογραφή η μία την οποία διατείνεται ο κ. Σαμαράς, κάθε μέρα υπογράφεται το μνημόνιο…

Δημοσιογράφος: Βέβαια οι ίδιοι λένε, ότι υπογράψανε το δεύτερο μνημόνιο, γιατί μας οδηγούσατε με την αποτυχία να εφαρμόσετε το πρώτο στη χρεοκοπία.

Π. Γερουλάνος: Κύριε Χατζηνικολάου, κάθε κωλοτούμπα, θέλει και μία καλή δικαιολογία και εγώ μόνο σαν δικαιολογίες τα ακούω αυτά τα πράγματα. Η υπεύθυνη στάση της ΝΔ θα έπρεπε και τότε το 2009, που ήξεραν πάρα πολύ καλά τις ευθύνες τους, τις συνευθύνες τους, γιατί δεν λέω ότι είναι μόνο ευθύνες της ΝΔ και εμείς έχουμε ευθύνες, αλλά όταν ήξεραν τις συνευθύνες τους, να πουν ότι τώρα είναι η ώρα να υπάρξει μία αλλαγή στρατηγικής. Και τότε στον κ. Σαμαρά είχε πάει το ΠΑΣΟΚ, είχε πάει συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου, του είχε μιλήσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και είχε αποκλειστεί από τη ΝΔ, σε μία πάρα πολύ δύσκολη φάση για την ελληνική οικονομία. Αν τώρα, μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί το μόνο το οποίο μπορεί να δείξει η ΝΔ είναι το κλείσιμο του ματιού, είτε προς τη δεξιά της, ή προς το λαϊκισμό, πραγματικά πιστεύω ότι, είμαστε σε πάρα – πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση για την επόμενη μέρα των εκλογών, διότι μία από τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου πραγματικά συμπεριφέρεται, λες και δεν κατάλαβε τι έγινε.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ κ. Γερουλάνο, καλή σας ημέρα.

Π. Γερουλάνος: Και εγώ σας ευχαριστώ καλημέρα.