• Για εκλογές

Κάθε εκλογική αναμέτρηση η οποία γίνεται με βάση το τι έχει γίνει στο παρελθόν, είναι προβληματική. Πρέπει να εκλέγουμε για το τι πρέπει να γίνει στο μέλλον και να κρίνουμε τους ανθρώπους τους οποίους επιλέγουμε να πάνε στη Βουλή ακριβώς με το πώς τοποθετούνται για αυτά τα οποία θα γίνουν. Τώρα βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή η Ελλάδα πέρασε μία πάρα πολύ δύσκολη κρίση, είναι προφανές, ότι η οργή θα έχει πολύ μεγάλο λέγειν στην κάλπη και σίγουρα θα εισπράξουμε πάρα πολύ ηχηρά μηνύματα από αυτό το οποίο θα βγει. Αυτό είναι προφανές, αυτό το οποίο όμως είναι πολύ σημαντικό, ακόμα και αυτή την ώρα που υπάρχει πολύ μεγάλη οργή γι αυτά που έχουν συμβεί στη χώρα τα τελευταία 20-30 χρόνια να καταλάβουμε ότι η πολιτική και οι πολιτικοί, είναι δύο διαφορετικά πράγματα, ότι πρέπει η οργή αυτή να εκφραστεί εκεί που οι πολιτικοί με όμικρον γιώτα κάνανε λάθη και όχι στην πολιτική, διότι η πολιτική, είναι η μόνη δύναμη, η μόνη διαδικασία μέσα στην οποία μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα.

• Για μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ

Το ότι έχει αποκλειστεί αυτό από τη Ν.Δ., δεν σημαίνει ότι και δεν θα γίνει, διότι έχουμε δει πολλά πράγματα να αποκλείονται τα τελευταία δύο χρόνια, τα οποία έχουν γυρίσει…

Όταν ήρθε η Ν.Δ. για να συμμετέχει σε αυτή την κυβέρνηση, τότε κατάλαβε, πόσο δύσκολη είναι η διαπραγμάτευση. Από έξω, ήταν πάρα πολύ εύκολο να φωνάζει και να λέει, κάνατε αυτό και δεν κάνατε εκείνο και εμείς θα τα κάναμε αλλιώς. Και ήρθαν μέσα και είδαν τη γλύκα. Είδαν τι σημαίνει να διαπραγματεύεσαι σε μία περίοδο κρίσης, πράγματα τα οποία έπρεπε να πετύχουμε γιατί; Για να κερδίσουμε τη δυνατότητα μας να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις. Μην μπερδευόμαστε, εκεί ήταν ο στόχος.

Όποια και να είναι η κυβέρνηση της επόμενης ημέρας, όποιοι και να την απαρτίζουν, θα πρέπει να συνεχίσει να παίρνει δύσκολες αποφάσεις. Το ερώτημα είναι: Έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε αυτές τις δύσκολες αποφάσεις; Εγώ αυτό το οποίο είδα, είναι ότι όταν ξεκίνησε η κυβέρνηση Παπαδήμου με τη συμμετοχή της Ν.Δ., υπήρχε μία διάθεση να προχωρήσουν τα πράγματα προς μία κατεύθυνση. Έχω δει τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες και εδώ υποχρεούμαι να πω, ότι είναι κυρίως αυτό από τη μεριά της Ν.Δ., μία τάση όλα τα πράγματα να πηγαίνουν προς τον χαμηλότερο κοινό παρανομαστή. Δηλαδή, να χαϊδεύουμε αυτιά σε συγκεκριμένα συμφέροντα , μικρά συμφέροντα, διότι δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν το πολιτικό κόστος. Εγώ να θυμίσω και τη στάση του κ. Βορίδη, αλλά και στο υπουργείο Παιδείας, είχατε φαινόμενα στα οποία πήρατε πίσω πράγματα τα οποία σας είχε χειροκροτήσει όλος ο κόσμος για τον τρόπο με τον οποίο, όχι εσείς, αλλά ο κ. Μπαμπινιώτης, εκπροσωπεί ένα χώρο ο οποίος ψήφισε τη μία μέρα κάτι και μετά το πήρε πίσω…

Είμαι σίγουρα υπέρ συνεργασιών, αλλά είμαι υπέρ συνεργασιών πάνω σε κάποια προγραμματική βάση. Δηλαδή τι θα πετύχουμε. Ελάτε να κάνουμε 5 πράγματα, δεν χρειάζεται 15, αλλά τα 5 να τα κάνουμε και όχι από το ένα χέρι να δίνουμε και από το άλλο χέρι να παίρνουμε.

• Για δηλώσεις Κατσέλη σχετικά με τη διαπραγμάτευση από τον Γ. Παπανδρέου

Τις απόψεις της κ. Κατσέλη τις ξέρω, η πραγματικότητα είναι ότι η κ. Κατσέλη δεν διαπραγματεύτηκε.
Και βέβαια θα γίνει κριτική και θα γίνει κριτική και μέσα από το ΠΑΣΟΚ και έξω από το ΠΑΣΟΚ και πρέπει να γίνει και ένας πάρα πολύ καλός απολογισμός, του τι έχει γίνει αυτό τον καιρό. Αλλά το να πεις, επειδή έχω ένα πρόσωπο στο οποίο βγάζω όλη μου την οργή, ότι εκεί εστιάζεται το πρόβλημα, αυτό είναι λάθος.