-Μ. Παπαπαναγιώτου: Πως είστε μετά τη χθεσινή διαδικασία; Πήρατε μια ανάσα ή δεν είχατε ιδιαίτερη αγωνία;

-Π. Γερουλάνος: Δεν νομίζω ότι είναι εποχή για ανάσες. Είναι εποχή για πολλή δουλειά και νομίζω ότι αυτό που χρειάστηκε να γίνει στη χθεσινή συνεδρίαση, είναι να ξεκαθαριστούν ορισμένα πράγματα για να πάμε μπροστά και να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τις μεγάλες δυσκολίες.

-Μ.Π: Η παρέμβαση του κ. Πάγκαλου που προς στιγμή απείλησε μια κατά τ’ άλλα- εντάξει σε έντονους τόνους αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο συζήτησης ήταν μέχρι εκείνη την ώρα η συζήτηση- σας βρίσκει σύμφωνο εσάς;

-Π.Γερουλάνος: Δεν είναι θέμα να κρίνουμε προσωπικές θεωρήσεις της Ιστορίας. Ξέρετε πολύ καλά ότι ο κ. Πάγκαλος είναι ένα ιστορικό στέλεχος, έχει δώσει τις δικές του μάχες, έχει χτυπηθεί κατά καιρούς από καθεστώτα που ήταν και αυταρχικά, σε περιόδους που δεν ήταν όσο εδραιωμένη είναι η Δημοκρατία σήμερα, άνθρωποι οι οποίοι έχουν ταλαιπωρηθεί από κυνηγητά τα οποία ήταν εντελώς αντιδημοκρατικά στο παρελθόν, έχουν το δικαίωμα της άποψης τους και αυτό το κρίνει ο καθένας από τη δική του σκοπιά. Η πραγματικότητα είναι ότι από το ’74 και μετά η Δημοκρατία δυναμώνει όλο και περισσότερο. Αυτό που είναι κρίσιμο σε αυτή τη στιγμή είναι να βεβαιωθούμε ότι η δημοκρατία θα λειτουργήσει σωστά και σε αυτή τη φάση κρίσης και εδώ πραγματικά δοκιμάζεται η δύναμη της και η δύναμη να σταθούμε όλοι μαζί, όλα τα κόμματα μαζί, απέναντι σε μια πολύ σκληρή κρίση που περνά η χώρα και να κοιτάξουμε μπροστά. Υπό αυτήν την έννοια θεωρώ ότι το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης που έγινε ήταν ενδιαφέρον, δημοκρατικό αν και είναι λυπηρό ότι δεν βρέθηκαν περισσότερα σημεία σύγκλισης των κομμάτων της Βουλής.

-Μ.Π: Άρα ενδεχομένως ήταν μια ατυχής στιγμή που δεν είχε να κάνει με την ουσία της συζήτησης.

-Π. Γερουλάνος: Αυτό που κάνετε είναι μια ερμηνεία του τι συνέβη χθες. Αυτό το οποίο νομίζω ότι πρέπει να μείνει είναι ότι αυτή τη στιγμή, δοκιμάζεται η δυνατότητα μας να χρησιμοποιήσουμε τους θεσμούς που έχουμε στη διάθεση μας, να τους κάνουμε ακόμα πιο δυνατούς και μέσα απ’ αυτούς τους θεσμούς να δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση ώστε η Ελλάδα να βγαίνει ενωμένη προς τα έξω.

-Μ.Π: Όταν αναζητείται συναίνεση και υπάρχουν αντιπαραθέσεις για το αν η δημοκρατία εμπεδώθηκε το 74’ ή το 81’ λέμε το ίδιο πράγμα με άλλα λόγια νομίζω

-Π.Γερουλάνος: Ο κόσμος που μας κοιτά απ’ έξω περιμένει να έχουμε ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στη διαπραγμάτευση στην οποία αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε. Και για να το πετύχουμε αυτό προφανώς η ουσία του πράγματος δεν είναι πως ο καθένας από μας ερμηνεύει την Ιστορία, αλλά πως ο καθένας από μας ερμηνεύει τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας. Επειδή ακριβώς όλοι μας μπαίνουμε μέσα σε μια λογική κρίσης, μια λογική συμπιεσμένων καταστάσεων, συμπιεσμένου χρόνου όπως είπε και ο κ. Βενιζέλος, πιέσεων απ’ όλες τις πλευρές-αυτή τη στιγμή χρειάζεται να έχουμε όλοι μαζί την ψυχραιμία να κοιτάξουμε μπροστά και να αντιμετωπίσουμε αυτά που έχουμε ενωμένοι.

-Μ.Π: Κατά την άποψη σας υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα; Κάποιοι λένε υπάρχουν περιθώρια άλλοι πάλι λένε όχι, χωρίς να λένε συγκεκριμένα πράγματα, πως μπορούμε ενδεχομένως να επαναδιαπραγματευθούμε.

-Π.Γερουλάνος: Η αίσθηση που έχω εγώ από αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα, είναι ότι αυτή είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία και για εμάς και για την Ε.Ε. και εκεί εστιάζεται η δυσκολία του εγχειρήματος. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι και η Ε.Ε. έχει μια φοβική αντιμετώπιση της κατάστασης και αυτό είναι προβληματικό γιατί οι αγορές τρέχουν πολύ πιο γρήγορα, απ’ ότι τρέχουν τα ευρωπαϊκά συμβούλια, με αποτέλεσμα πάντα να βρισκόμαστε πίσω από τις εξελίξεις. Πάντα η όποια απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αποσβεστεί ήδη από τις αγορές. Αυτό είναι προβληματικό γιατί αυτό μας κάνει όλους στην Ε.Ε. να μην μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ευρύτερη κρίση και άρα η Ελλάδα βρίσκεται ξανά χωρίς λόγο στο μάτι του κυκλώνα. Δηλαδή εκεί που είχαμε ξεκινήσει σωστά μια διαδικασία εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας και σαν Έλληνες αλλά και με τη βοήθεια της Ε.Ε. το ότι η Ευρώπη δουλεύει πίσω από τις ταχύτητες της αγοράς οδήγησε στο γεγονός η Ελλάδα να χρειάζεται περισσότερη βοήθεια γιατί δεν μπορεί να βγει στις αγορές το 2012. Εκεί λοιπόν βλέπουμε ότι πάρα πολλά πράγματα είναι πρωτόγνωρα. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία που αλλάζουν διαρκώς τα συστατικά, έχουμε τη δυνατότητα της επαναδιαπραγμάτευσης. Υπό ποια έννοια; Όσο καλύτερα δείχνουν ότι προχωράνε τα πράγματα τόσο περισσότερο θα μπορεί η Ελλάδα να διαπραγματεύεται να αλλάξουν πράγματα υπέρ μιας πιο αναπτυξιακής λογικής με μέτρα που θα μπορούν να βοηθήσουν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να δημιουργήσουν ένα πιο ισχυρό κοινωνικό κράτος.

-Μ.Π: Η λογική των αναπτυξιακών μέτρων είναι μια ουσιαστική πλευρά της επαναδιαπραγμάτευσης.

-Π. Γερουλάνος: Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει η αίσθηση στους ανθρώπους που δανείζουν τη χώρα αυτή τη στιγμή ότι γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια. Άρα πιστεύω πως κάθε μέρα που περνά που η Ελλάδα δείχνει την αποφασιστικότητα τη δική της να βγει από την κρίση, την αποφασιστικότητα όλων μας να συμβάλλουμε σε αυτό, τόσο μεγαλύτερα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης υπάρχουν. Σήμερα δεν θα συζητούσαμε αν πριν από ένα χρόνο δεν είχε γίνει το πρώτο μνημόνιο και δεν είχε γίνει η προσπάθεια για τη μείωση του ελλείμματος.

-Μ.Π: Η συζήτηση αυτή για το αν είναι καλό ή όχι το μνημόνιο είναι μια συζήτηση που θα λυθεί νομίζω στις επόμενες εκλογές. Έτσι δεν είναι;

-Π. Γερουλάνος: Νομίζω στις επόμενες εκλογές πολλά περισσότερα θα είναι στο τραπέζι από το αν φτάσαμε στο μνημόνιο ένα μήνα νωρίτερα ή ένα μήνα αργότερα. Η Ελλάδα μπήκε στο μάτι του κυκλώνα και η ίδια η Ε.Ε. δεν ήξερε πώς να αντιμετωπίσει την κρίση την οποία είχε στα χέρια της. Αυτό και μόνο δείχνει ότι όποια κι αν ήταν η διαπραγμάτευση, όποια κι αν ήταν τα σωστά ή λάθος που έκανε η δική μας κυβέρνηση απέναντι μας είχαμε έναν άλλο συμβαλλόμενο ο οποίος έκανε κι αυτός σωστά και λάθη.

-Μ.Π: Δεν υπήρξε πρόβλημα κανένα, 155 είχατε, 155 πήρατε τώρα με την ψήφο εμπιστοσύνης, έχετε την εκτίμηση ότι το ίδιο θα συμβεί και με το μεσοπρόθεσμο;

-Π.Γερουλάνος: Αυτό θα το δούμε. Δεν μπορώ να προδιαγράψω τι θα γίνει με το Μεσοπρόθεσμο όμως θα ήθελα να πω με αυτήν την ευκαιρία το εξής: Αυτό το οποίο ζει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή κινείται πάνω σε δυο διαφορετικούς δρόμους. Δυστυχώς και εκεί πιστεύω ότι κάναμε ένα λάθος, αυτούς τους δύο δρόμους τους βάλαμε εμείς ως κυβέρνηση μαζί. Ο ένας είναι ο δρόμος που οδηγεί την Ελλάδα να γλυτώσει από τη χρεοκοπία. Εκεί έπρεπε να πάρουμε μέτρα τα οποία δεν ανήκουν στη φυσιογνωμία κανενός κόμματος στη Βουλή. Κανένα κόμμα στη Βουλή δεν λέει ότι εγώ θέλω να μειώσω μισθούς και συντάξεις. Κανένα κόμμα δεν λέει ότι πρέπει να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο 23%. Όμως αυτό έγινε γιατί η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Ο δεύτερος δρόμος πάνω στον οποίο βαδίζουμε είναι οι μεγάλες αλλαγές που γίνονται στην ελληνική κοινωνία για να υπάρξει μια ενδυνάμωση των θεσμών, ενδυνάμωση της δημοκρατίας, της συμμετοχής του πολίτη στα δρώμενα, όπως είναι ο Καλλικράτης για παράδειγμα, μεγαλύτερη δικαιοσύνη στη δημόσια διοίκηση και το κράτος, αυτές είναι αλλαγές οι οποίες αν ανοίξετε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ του 2009 είναι όλες μέσα. Λοιπόν δεν πρέπει αυτά τα δυο πράγματα να τα μπερδεύουμε. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Το μνημόνιο είναι μια λύση ανάγκης για να λυθεί ένα συγκεκριμένο πρόβλημα τη συγκεκριμένη στιγμή και το άλλο είναι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ με το οποίο θα αλλάξουμε τα πράγματα στην Ελλάδα για να πάει μπροστά.

-Μ.Π: Να έρθουμε λίγο και στο κομμάτι των αρμοδιοτήτων σας με δεδομένο ότι έχουμε μπει πια στο καλοκαίρι, ο τουρισμός παραμένει μια από τις μεγάλες ελπίδες, απ’ ότι φαίνεται υπάρχουν κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις. Τι ακριβώς γίνεται, τι εικόνα έχετε εσείς κ. υπουργέ;

-Π.Γερουλάνος: Πέρυσι όπως γνωρίζετε στις αρχές Μαΐου είχαμε μια πολύ δραματική εξέλιξη των πραγμάτων πάνω στον τουρισμό γιατί είχαμε πτώση από τη Γερμανία λόγω της κακής αντιμετώπισης από τα γερμανικά ΜΜΕ και μια πτώση από την Αγγλία λόγω της δικής τους οικονομικής κρίσης. Αυτό ήταν ιδιαίτερα προβληματικό γιατί όλος ο ελληνικός τουρισμός είχε βασιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό σε αυτές τις δυο χώρες. Είχαμε δηλαδή βάλει όλα μας τα αυγά σε ένα καλάθι. Όταν λοιπόν άρχισε να υπάρχει κρίση εκεί πέρα ο τουρισμός αισθάνθηκε ότι βασίζεται πάνω σε γυάλινα πόδια. Αυτό το οποίο κάναμε ήταν είτε διευκολύνοντας τις θεωρήσεις της βίζας Σένγκεν, είτε μειώνοντας το ΦΠΑ και τις τιμές, είτε προχωρώντας σ την άρση του καμποτάζ, με διάφορα μέτρα που πήραμε βοήθησαν ώστε να έχουμε πολύ μεγάλες αυξήσεις από την Τουρκία, περίπου 180%, το Ισραήλ που αυξήθηκε 120%, η Ρωσία που αυξήθηκε 80-90%, μια σειρά από αυξήσεις και διεύρυνση των αγορών οι οποίες μας ενδιαφέρουν, ουσιαστικά ισοσκέλισαν τη διαφορά από την Αγγλία και τη Γερμανία. Αυτό ήταν ένα τεράστιο έργο το οποίο έκανε η κυβέρνηση, μαζί με τους φορείς, μαζί με τις ΜΚΟ, μαζί με τα συνδικαλιστικά όργανα, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, όλοι μαζί καθίσαμε σε ένα τραπέζι και αντιμετωπίσαμε την κρίση πολύ αποτελεσματικά. Φέτος λοιπόν τι βλέπουμε; Εκτός από αυτήν την αύξηση στις νέες αγορές οι οποίες συνεχίζονται, για παράδειγμα έχουμε πολύ καλά νούμερα από τη Ρωσία, έρχονται ξανά, αναβιώνουν η Αγγλία και η Γερμανία. Ο συνδυασμός αυτός μας κάνει να αισθανόμαστε αισιόδοξοι για το πώς θα πάει η χρονιά.

-Μ.Π: Η αύξηση από Γερμανία είναι της τάξεως;

-Π.Γερουλάνος: Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να αναφερθώ σε αριθμούς γιατί όπως ξέρετε, το να έχεις μια πολύ μεγάλη αύξηση τον Απρίλιο, που είδαμε σε διάφορα αεροδρόμια, δεν είναι ενδεικτικό τι θα σου συμβεί όλο τον χρόνο. Γι αυτό θα ήθελα να είμαι προσεκτικός μέχρι να δούμε να περάσουν οι πιο εντατικοί μήνες, για να κάνουμε προβλέψεις μετά. Αυτό το οποίο όμως βλέπουμε είναι ότι τουλάχιστον σε αυτήν την συγκυρία, έχουμε μια θετική προοπτική και οι ξενοδόχοι έχουν αρχίσει να «σκάνε» τα πρώτα χαμόγελα. Το μεγάλο μας στοίχημα είναι το εξής: Αυτό που θα αντιμετωπίσουμε αν έχουμε την αύξηση που περιμένουμε, είναι ένας επαναπροσδιορισμός του χώρου του τουρισμού στην ελληνική κοινωνία. Σήμερα πολλοί άνθρωποι με σταματάνε στο δρόμο και μου λένε «τι γίνεται κ. υπουργέ με τον τουρισμό; Θα πάμε καλά; Είναι η μόνη μας ελπίδα». Αυτή τη φράση, την οποία ακούω συνέχεια, ο κόσμος του τουρισμού πρέπει την αξιοποιήσει. Να επανασυνδεθεί με την ελληνική κοινωνία πάνω σε νέες βάσεις. Και για να γίνει αυτό, το μεγάλο στοίχημα του κόσμου του τουρισμού είναι προσλάβει νέους Έλληνες και Ελληνίδες, να βρουν οι νέοι άνθρωποι δουλειά σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους, να μειώσουν τους μαθητευόμενους από το εξωτερικό, να βάλουν τέλος στην ανασφάλιστη εργασία και να προσλάβουν Έλληνες από παντού. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί οποιοσδήποτε το καλοκαίρι βρει δουλειά επειδή έχουμε καταφέρει να έρθει περισσότερος κόσμος στην Ελλάδα θα το εκτιμήσει αφάνταστα, θα σταματήσει η εικόνα του τουρισμού που είχε παλιά και θα μπει σε μια νέα φάση με την κοινωνία. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα φέτος.

-Μ.Π: Σας ευχαριστώ πολύ

-Π.Γερουλάνος: Και εγώ σας ευχαριστώ.