Κυρία πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον χαρακτηρισμό, «άρρωστο σύστημα». Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι υπάρχει ένα βαθειά άρρωστο σύστημα. Και θα ήταν τεράστιο λάθος της Πολιτείας, να κοιτάει τοπικά μόνο τα θέματα, αντί να κοιτάει την ολική εξυγίανση του ποδοσφαίρου, από την αρχή ως το τέλος. Την Πέμπτη, 5 Μαΐου της φετινής χρονιάς, έγινε μία σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού. Στη σύσκεψη αυτή, εκτός από τον πρωθυπουργό προφανώς, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον υφυπουργό Οικονομικών, ήταν φορείς όπως η ΕΡΤ, ο ΟΠΑΠ και ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός και για το έργο της αστυνομίας και για το έργο του ΣΔΟΕ και για τους φακέλους που είχαν πάει στη δικαιοσύνη, ενημερώθηκε για όλα όσα συνέβαιναν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Από αυτή τη σύσκεψη, βγήκαν κάποιες πάρα πολύ σοβαρές αποφάσεις. Πρώτον, ότι θα πιεσθεί η ΕΠΟ, να αυστηροποιήσει το αθλητικό Δίκαιο με κάθε τρόπο. Είπα ότι αν δεν δούμε αποφασιστικές κινήσεις από την ΕΠΟ, το επόμενο πρωτάθλημα θα γίνει χωρίς κρατικά χρήματα, χωρίς κρατικά γήπεδα και χωρίς κρατική τηλεόραση. Αυτή ήταν μία απόφαση, η οποία πάρθηκε σε αυτή τη σύσκεψη και την οποία έχουμε τηρήσει από τότε. Επίσης η επίσπευση του νομοσχεδίου για την βία στα γήπεδα και την εξυγίανση του αθλητισμού, του ντόπινγκ κ.λπ. Αποφασίστηκε εντατικοποίηση των ελέγχων που κάνει το ΣΔΟΕ, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων που κάνει η αστυνομία στις λέσχες, μέσα στις οποίες ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι βρίσκουμε συνέχεια και ναρκωτικά και όπλα κ.ο.κ.
Τι είπατε από τη μεριά σας και από τη μεριά του Τύπου, από κάποιες μερίδες του Τύπου: Μία από τα ίδια. Πάλι συσκέψεις, άντε πάλι αυτά τα οποία ακούγαμε τόσα χρόνια, αντιπολίτευση δηλαδή, της μιζέριας και της αμφισβήτησης. Έ λοιπόν κ. Κεφαλογιάννη, υπάρχουν συσκέψεις και συσκέψεις και κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβετε, ότι επιτέλους, αυτά τα οποία λέμε, τα εννοούμε και αυτά τα οποία εννοούμε, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να τα πούμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα κ. Κεφαλογιάννη και αυτό το οποίο βλέπετε να συμβαίνει από χθες, είναι το πρώτο βήμα, η απόδειξη, ότι προς αυτή την κατεύθυνση πηγαίνουμε. Χθες η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις 15 ατόμων και προσαγωγές άλλων 10, διότι αυτά τα οποία ξεκινήσανε από εκείνη τη σύσκεψη και με την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και με τον πρωθυπουργό να δίνει σαφέστατες εντολές, ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε πουθενά, αυτό φέρνει τα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα. Ο πρωθυπουργός μίλησε για αποκατάσταση της ευνομίας, ενός κράτους δικαίου και επιμένει σ΄ αυτό, διότι υπάρχει απόλυτη σύνδεση, μεταξύ αυτού που βλέπουμε να εξελίσσεται στο ποδόσφαιρο και αυτό που συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία κ. Κεφαλογιάννη. Να που πήγαν τα λεφτά. Εδώ πήγαν τα λεφτά, μέσα στη διαφθορά, μέσα στην ανομία, στα χέρια κάποιων επιτήδειων. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτό γινότανε τόσα χρόνια και σ΄ αυτό η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης θα δώσει τέλος. Αυτό το οποίο θέλουμε εμείς, είναι να γυρίσει ο κόσμος στα γήπεδα, να χαρεί το άθλημα του ποδοσφαίρου, χωρίς βία, χωρίς στημένους αγώνες, χωρίς φόβο, να αποκαταστήσουμε δηλαδή την αξία του αθλήματος και την αξία του ποδοσφαίρου. Και για να γίνει αυτό, μία ουσιαστική εξυγίανση του αθλήματος, δεν θα γίνει με κορώνες, δεν θα γίνει κοιτώντας τοπικά τα θέματα, αλλά θα γίνει κοιτώντας το ποδόσφαιρο εξ ολοκλήρου. Προφανώς μία κυβέρνηση, η οποία έφερε τη διαύγεια και η οποία έφερε νομοσχέδιο, με το οποίο επιβάλλει κάθε υπογραφή υπουργού να βγαίνει στο διαδίκτυο, είναι προφανές, ότι μία τέτοια κυβέρνηση, το πρώτο που θέλει να δει, είναι και διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ΕΠΟ και στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι κρίσεις των ομάδων για το ποιες θα παίξουν στο πρωτάθλημα.

Ευχαριστώ.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τα συγχαρητήρια που θα έπρεπε να δίνουμε σήμερα, είναι στην αστυνομία και στις διωκτικές αρχές για το έργο που έχουν κάνει. Εδώ έχει πραγματικά γίνει σοβαρή δουλειά, μια δουλειά με αποτελέσματα, μία δουλειά στην οποία έχουν μαζευτεί συστηματικά και αποφασιστικά τα στοιχεία και νομίζω ότι αυτή την ώρα, σε αυτό που πρέπει να επιμείνουμε, είναι αυτό. Γιατί μόνο έτσι θα έρθει η πραγματική εξυγίανση του ποδοσφαίρου. Όμως κ. Κεφαλογιάννη αυτό το οποίο πρέπει να απαντήσουμε πρώτα από όλα, είναι το εξής βασικό ερώτημα. Θέλουμε να είμαστε εντός, ή εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου για το ποδόσφαιρο; Υπάρχει μία μερίδα του κόσμου που λέει ότι πρέπει να βγούμε εκτός, πρέπει να σταματήσουμε τα πρωταθλήματα, πρέπει να σταματήσουμε τις ομάδες να βγαίνουν στο εξωτερικό, μία σειρά από άγρια μέτρα, τα οποία απαξιώνουν εντελώς το ελληνικό ποδόσφαιρο και υπάρχουν και αυτοί που λένε να μείνουμε μέσα, να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία τα οποία μας δίνει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όπως είναι οι πληροφορίες τις οποίες σήμερα αξιοποιούμε μεταξύ άλλων, για τις συλλήψεις που έχουν γίνει. Προφανώς η δική μου εισήγηση και προς τον πρωθυπουργό, αλλά και αυτό στο οποίο έχω επιμείνει πάντα, με ρίσκο αν θέλετε, είναι να μείνουμε μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και μέσα σε αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο, να εξυγιάνουμε πραγματικά το ποδόσφαιρο. Για να γίνει αυτό, θέλει απόλυτο σεβασμό της αθλητικής δικαιοσύνης, θέλει να ξέρουμε ακριβώς τις κινήσεις που κάνουμε, τι αποτελέσματα θα φέρουνε και τι θα πάρουμε από αυτές. Η τεχνογνωσία που έχουμε σήμερα και η πληροφόρηση που έχουμε σε αυτό το πλαίσιο, είναι ακριβώς τα εργαλεία που μας δίνουν ευκαιρία να εξυγιάνουμε το ποδόσφαιρο. Και βεβαίως μέρος αυτής της εξυγίανσης, είναι η δημοσιοποίηση των φακέλων. Σας είπα πριν, δεν θα μπορούσε μία κυβέρνηση, η οποία ανεβάζει κάθε υπογραφή υπουργού στο διαδίκτυο, να μην επιμείνει, να μην σπρώξει, να μην ενθαρρύνει αν θέλετε την ΕΠΟ, επιτέλους αυτά τα στοιχεία να είναι σε δημόσια διαβούλευση, εφόσον προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα. Τώρα για να γίνει αυτό, θα ανοίξουν οι φάκελοι και θα ανοίξουν, διότι και η ΟΥΕΦΑ αυτή τη στιγμή έχει τοποθετηθεί και έχει πει ότι έχει πεισθεί, ότι η κυβέρνηση πάει για μία ολοκληρωμένη εξυγίανση του ποδοσφαίρου και αυτό που έχει πάνω από όλα σημασία, είναι η διαφάνεια. Και η ΟΥΕΦΑ υποστηρίζει ότι πρέπει αυτά τα στοιχεία, επαναλαμβάνω πλην των προσωπικών δεδομένων, να πάνε στη δημοσιότητα.

Κύριε Κεφαλογιάννη, δεν μου κάνει εντύπωση, η εμμονή κάνει εντύπωση ότι η προσέγγισή σας και η προσέγγιση του κόμματός σας, παραμένει τοπική και παραμένει κοντόφθαλμη. Σας είχα ξαναπεί, ότι για να εξυγιάνουμε το ποδόσφαιρο, πρέπει να το δούμε ολικά. Δεν μπορεί εμείς να σας δείχνουμε το φεγγάρι και εσείς να κοιτάτε το δάκτυλό μας. Αυτό το οποίο έχει ουσία αυτή τη στιγμή, είναι να δούμε όλο το ποδόσφαιρο μαζί και να μην απομονώνουμε μία-μία ομάδα, μία-μία περίπτωση. Και αν μη τι άλλο, οι ομάδες οι οποίες αισθάνονται ότι έχουν πληγεί με οποιονδήποτε τρόπο, θα έπρεπε να είναι οι πρώτες, οι οποίες δίνουν το παράδειγμα, για να υπάρχει διαφάνεια σε αυτή τη διαδικασία. Και γι αυτό, τι πιο εποικοδομητική πρόταση θα ήταν αυτή και από τον ίδιο τον ΟΦΗ να πει: Μάλιστα, πρώτος εγώ δίνω το φάκελό μου στη δημοσιότητα. Θα ήταν μία πολύ γενναία κίνηση …

Όχι κ. Κεφαλογιάννη δεν τον δίνει, διότι με τα χαρτιά που θα καταθέσω στη Βουλή, φαίνεται ότι ούτε ο ΟΦΗ είναι διατεθειμένος να δώσει τα χαρτιά, διότι επικαλείται τις ρήτρες εχεμύθειας της ΕΠΟ. Δηλαδή τις ίδιες ρήτρες τις οποίες κατηγορεί από τη μία μεριά, από την άλλη επικαλείται για να μην δώσει το φάκελο στη δικαιοσύνη στη δημοσιότητα. Αυτό κ. Κεφαλογιάννη, δεν μπορεί να συνεχιστεί στο ποδόσφαιρο. Δεν μπορεί άλλα να λέμε και άλλα να εννοούμε. Αυτό που έχει ουσία αυτή τη στιγμή, είναι να κάνουμε συστηματική, αποφασιστική δουλειά, για να μπει τέλος πλέον σε αυτό που και εσείς ονομάσατε σαπίλα.

Σας ευχαριστώ πολύ.