Δημοσιογράφος: Ως ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου νιώθετε ευθύνη που η χώρα έφθασε ως εδώ;

Π. Γερουλάνος: Ως άνθρωπος που συμμετείχε στην πολιτική νιώθω ευθύνη για πάρα πολλά πράγματα. Η χώρα όμως στην κατάσταση που έφθασε σήμερα βρέθηκε πολύ πριν το 2009.

Δημοσιογράφος: Ποια ήταν τα λάθη του Γιώργου Παπανδρέου που φθάσαμε στο χείλος του γκρεμού;

Π. Γερουλάνος: Μην ψάχνετε στο τι έκανε ή δεν έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου σε ό,τι αφορά την χρεοκοπία. Η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη. Αυτό το οποίο εγώ θεωρώ ότι ήταν λάθος είναι ότι, αντί να συσπειρώσουμε τον κόσμο γύρω από κοινούς εθνικούς στόχους,  συμβάλλαμε στον κατακερματισμό της κοινωνίας. Εάν ο κόσμος αισθανόταν ότι συμβάλλει σε κάτι μεγαλύτερο, θα ήταν πολύ πιο έτοιμος να παλέψει.

Δημοσιογράφος: Ακόμα και εάν κόβονταν μισθοί και συντάξεις;

Π. Γερουλάνος: Θεωρώ ότι, εάν ο κόσμος αισθανόταν ότι υπάρχει προοπτική, οι θυσίες θα ήταν πιο εύκολες.

Δημοσιογράφος: Αυτή δεν είναι μία πολιτική αντίληψη «Μαρίας Αντουανέτας», κάποιου της μεγαλοαστικής τάξης που δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ οικονομικό πρόβλημα στην ζωή του;

Π. Γερουλάνος: Ευτυχώς ο ρόλος του πολιτικού σήμερα στην Ελλάδα έχει μεγάλη διαφορά από τον ρόλο της Μαρίας Αντουανέτας λίγο πριν από την γαλλική επανάσταση. Αλλά η αλήθεια είναι η εξής: Αντιμετώπισα ως παιδί προβλήματα επειδή το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα θεώρησε ότι δεν είχα τις δυνατότητες να πετύχω πράγματα στην ζωή μου. Έφυγα από την Ελλάδα ακριβώς επειδή οι γονείς μου είχαν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσω έξω και εκεί πέτυχα πέντε πράγματα. Οι αποκλεισμοί δεν είναι μόνο οικονομικοί. Εμένα αυτό το αίσθημα αδικίας μου προκλήθηκε από την παιδεία και από τότε είχα πάρει την απόφαση ότι, εάν ποτέ μου δοθεί η ευκαιρία, θα ασχοληθώ με την πολιτική.

Δημοσιογράφος: Και γιατί με το ΠΑΣΟΚ και όχι με τη ΝΔ;

Π. Γερουλάνος: Γιατί πιστεύω ότι με εκφράζει καλύτερα ένα αριστερό κόμμα που έχει την ευαισθησία να ψάχνει να βρει λύσεις, ώστε να μην αφήνει τους πολίτες να πέφτουν από τις χαραμάδες του κράτους, παρά ένα κόμμα από τη δεξιά.

Δημοσιογράφος: Ενώ ο εξάδελφος σας Αντώνης Σαμαράς παρέμεινε δεξιός;

Π. Γερουλάνος: Είχε άλλη πορεία. Αυτά τα οποία μου δημιουργούν ερωτηματικά για τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα δεν έχουν σχέση με την καταγωγή του, αλλά με μία αντίληψη που διατηρεί και είναι πολύ παλαιοκομματική.

Δημοσιογράφος: Και η ευκαιρία σας να ασχοληθείτε με την πολιτική σας δόθηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου που σας έφερε ξαφνικά στο πολιτικό προσκήνιο με αποτέλεσμα να σας χαρακτηρίσουν «κηπουρό»;

Π. Γερουλάνος: Η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει σε ορισμένους ανθρώπους να εκλεγούν από το ψηφοδέλτιο επικρατείας. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι, εάν θέλεις να συνεχίσεις να έχεις μία πολιτική καριέρα, πρέπει να κριθείς από τον κόσμο.

Δημοσιογράφος: Ήταν πολιτικά θεμιτό όμως ο Γιώργος Παπανδρέου να ορίσει υπουργούς άτομα που δεν ήταν αποδεδειγμένα καταξιωμένα από την κοινωνία αλλά κάποιον, σας εσάς, που είχε εργαστεί μόνο στην οικογενειακή επιχείρηση του;

Π. Γερουλάνος: Το να δώσει ευκαιρίες σε νέο κόσμο ο Παπανδρέου ήταν θεμιτό και χειροκροτήθηκε και πάρα πολύ όταν το έκανε. Από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνεται στην πορεία.  Εγώ αυτό το οποίο ζητάω είναι να κρίνει ο κόσμος το έργο το οποίο έχω κάνει τα τελευταία δύο χρόνια.

Δημοσιογράφος: Μπορεί το έργο σας τα τελευταία δύο χρόνια να χαρακτηριστεί επιτυχημένο όταν είχαμε για πρώτη φορά κλοπές σε δύο μουσεία της χώρας;

Π. Γερουλάνος: Η αλήθεια είναι ότι  μετά την κλοπή στην πινακοθήκη δεν πήρα τις αποφάσεις που έπρεπε να πάρω για την καλύτερη θωράκιση των μουσείων και για αυτό υπέβαλα την παραίτηση μου. Θα έπρεπε να είχα πάρει μέτρα νωρίτερα. Τώρα κάνουμε ένα ολόκληρο πρόγραμμα αλλαγής όλων των διαδικασιών φύλαξης που είχαν χαλαρώσει πολύ, κυρίως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δημοσιογράφος: Άρα κάνετε και αυτοκριτική;

Π. Γερουλάνος: Μα βεβαίως. Αλλά δεν μπορείς να κρίνεις μία υπουργία από ένα μεμονωμένο γεγονός. Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού λειτουργεί με όλες τις αποδόσεις σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι απαίτησε οποτεδήποτε η τρόικα, έχει γίνει τεράστιο έργο στην αναβάθμιση των μνημείων στους αρχαιολογικούς χώρους, έχουμε φθάσει τα 700 έργα να έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ…

Δημοσιογράφος: Γίνεται πολιτισμός χωρίς χρήματα;

Π. Γερουλάνος: Στην πολιτιστική πολιτική βεβαίως δυσχεραίνεται το έργο με την μείωση των κονδυλίων. Παρόλα αυτά υπήρχαν πολλοί χώροι στους οποίους μπορούσαμε και κάναμε εξοικονόμηση –  παράδειγμα η λυρική σκηνή – όπως επίσης και σε πολλά πράγματα επενδύσαμε σημαντικά ποσά, όπως το φεστιβάλ Αθηνών.

Δημοσιογράφος: Αληθεύει ότι χρωστάτε ακόμα τα περσινά χρήματα;

Π. Γερουλάνος: Καθυστέρησε η εκταμίευση. Αλλά για μία φορά τουλάχιστον  τα χρήματα δόθηκαν με τέτοιες διαδικασίες ώστε να είναι τελείως διάφανο ποιος παίρνει χρήματα και γιατί.

Δημοσιογράφος: Δεν υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων στο να είσαστε Υπουργός Πολιτισμού και στο Μουσείο Μπενάκη να είναι πρόεδρος η μητέρα σας και να παίρνει λεφτά από το κράτος;

Π. Γερουλάνος: Το Μουσείο Μπενάκη δεν είχε ποτέ καμία προνομιακή μεταχείριση.

Δημοσιογράφος: Για να πάμε στα θέματα του τουρισμού, κάτι λάθος δεν κάνει το υπουργείο όταν χάνονται παραδοσιακές αγορές όπως η Αγγλία και η Γερμανία;

Π. Γερουλάνος: Η Αγγλία και η Γερμανία είναι δύο αγορές στις οποίες είχαμε υπέρμετρα βασιστεί στο παρελθόν.  Αλλά να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Στον χώρο του τουρισμού έχουμε πιάσει τις καλύτερες αποδόσεις που έχει πιάσει ποτέ το υπουργείο και ο τουρισμός θα πάει πολύ καλά τα επόμενα δέκα χρόνια γιατί ανοίγουμε καινούριες αγορές.

Δημοσιογράφος: Αν το επιτρέψει η ΠΝΟ;

Π. Γερουλάνος: Όσοι παίζουν με τον τουρισμό παίζουν με το εισόδημα κάθε ελληνικής οικογένειας.

Δημοσιογράφος: Σκεφθήκατε να αποχωρήσετε από την πολιτική μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου αφού ταυτιστήκατε μαζί του;

Π. Γερουλάνος: Ο Γιώργος Παπανδρέου αποχώρησε από την πρωθυπουργία. Δεν αποχωρεί από την πολιτική.