Η γενοκτονία των Αρμενίων είναι μία από τις μαύρες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας.

Σήμερα τιμούμε το ενάμισι εκατομμύριο Αρμενίων που εκτοπίστηκαν απ’ τις πατρογονικές τους εστίες, που είδαν τις περιουσίες τους να λεηλατούνται, που είδαν τις οικογένειές τους να σφαγιάζονται μαζικά και να ξεκληρίζονται απ’ τους Νεότουρκους.

Η Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, με ψήφισμα της Βουλής των Ελλήνων, ήδη από το 1996.

Και πιστεύω πως πράξαμε πολύ σωστά, γιατί η επέτειος αυτή είναι κάτι πολύ περισσότερο από μέρα μνήμης των θυμάτων μιας πρωτοφανούς θηριωδίας.

Είναι και μέρα περισυλλογής για το μέλλον.

Είναι μια υπόμνηση στη διεθνή κοινότητα ότι δεν πρέπει ποτέ ξανά να ανεχθεί τέτοιες πρακτικές και να περιφρουρεί, με κάθε μέσο, τον απόλυτο σεβασμό στην αξία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.

Φίλες και φίλοι,

Η Αρμενία είναι μια χώρα στο μεταίχμιο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, είχε συχνά να αντιμετωπίσει εθνικούς κινδύνους και περιπέτειες.

Είναι όμως εντυπωσιακό ότι ο αρμενικός λαός, παρότι έχασε πολλές φορές την εθνική του ανεξαρτησία κατάφερε να διατηρήσει τη γλώσσα, τη θρησκεία του, τις παραδόσεις του, τον πλούσιο πολιτισμό του.

Ο αρμενικός λαός είναι ένας λαός δυναμικός, εργατικός, εξωστρεφής, με πίστη σε ένα καλύτερο αύριο.

Αυτό αποδεικνύεται εξάλλου κι από τη μεγάλη συμβολή της πολυπληθούς κοινότητας των Αρμενίων στην ελληνική οικονομική και κοινωνική ζωή.

Η παρουσία των Αρμενίων στην Ελλάδα μετρά πάνω από εκατό χρόνια και συνοψίζεται με σχέσεις βαθιάς αγάπης, αλληλοεκτίμησης και σεβασμού.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους στην Ελλάδα οι Αρμένιοι υπήρξαν και εξακολουθούν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας με ενεργή συμβολή στην πρόοδό της, το οποίο, όμως, συγχρόνως, διατηρεί τις εθνικές του παρακαταθήκες και προωθεί την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για το Αρμενικό ζήτημα.

Και χαίρομαι ιδιαίτερα που τα τελευταία χρόνια οι δεσμοί φιλίας μας με τον αρμενικό λαό ενδυναμώνονται και διευρύνεται η συνεργασία μας σε θέματα Πολιτισμού.

Είχα πέρυσι την ευκαιρία, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στη χώρα μας του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αρμενίας, κ. Σερζ Σαργκσιάν, να συνυπογράψω με την Υπουργό Πολιτισμού της Αρμενίας, την κα Χασμίκ Πογκοσιάν, ένα Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας.

Αντικείμενό του, η προετοιμασία και οργάνωση «Ημερών Αρμενικού Πολιτισμού στην Ελλάδα» κατά το τρέχον έτος και «Ημερών Ελληνικού Πολιτισμού στην Αρμενία» το 2013.

Προχωρήσαμε πολύ καλά, και ήδη στα τέλη Μάη θα έχουμε την πρώτη σημαντική δράση στη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης –ένα μεγάλο αφιέρωμα στο αρμενικό βιβλίο, από το πρώτο που τυπώθηκε πριν 500 χρόνια μέχρι τη σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή. Θα ακολουθήσει σειρά δράσεων μέχρι τον Δεκέμβριο –από συναυλίες μέχρι βραδιές κινηματογράφου και έκθεση εικαστικών.

Με την ευκαιρία, θέλω να συγχαρώ τους Αρμένιους φίλους μας για την ανακήρυξη του Ερεβάν σε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2012 από την Ουνέσκο.

Χαιρετίζουμε αυτή την εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι η Αρμενία, με τη μεγάλη πολιτιστική της κληρονομιά αλλά και τη σύγχρονη δημιουργία της, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον παγκόσμιο διάλογο των Πολιτισμών.

Είναι για μας πολύ σημαντικό η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας να προχωρήσει τα επόμενα χρόνια με ταχείς ρυθμούς, όχι μόνο στα μορφωτικά και πολιτιστικά ζητήματα, όπου ήδη έχουμε θέσει γερές βάσεις, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως τον Τουρισμό, που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αναπτύσσεται δίπλα σε παραδοσιακούς παραγωγικούς τομείς της αρμενικής οικονομίας.

Θέλω, κλείνοντας, να σας μεταφέρω τις ευχές του Προέδρου της Κυβερνήσεως, του κ. Λουκά Παπαδήμου, που δυστυχώς, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν μπόρεσε, παρότι το ήθελε, να παραστεί στη σημερινή εκδήλωση.

Η σκέψη όλων μας σήμερα βρίσκεται στους Αρμένιους φίλους μας και τη δύναμη της ψυχής τους, που αποτελεί παράδειγμα για όλους μας.

Σας ευχαριστώ.