Δημοσιογράφος: Πόσο αυτές οι απεργίες θα επηρεάσουν την τουριστική βιομηχανία και την τοπική οικονομία γενικότερα;

Π. Γερουλάνος: Δεν ανησυχώ ακόμα. Η απεργία τελειώνει απόψε όπως έχει προγραμματιστεί και όπως γνωρίζετε απεργίες συμβαίνουν σε κάθε χώρα. Αυτό που είδαμε πέρυσι, μια χρονιά ρεκόρ για την ελληνική τουριστική βιομηχανία, είναι ότι μόλις ξεκινά η τουριστική περίοδος, οι περισσότεροι επαγγελματίες σέβονται το γεγονός ότι αποτελεί ένα ζωτικό κομμάτι της οικονομίας μας και επηρεάζει κάθε ελληνική οικογένεια.

Δημοσιογράφος: Δεν βλέπετε το επίπεδο κρατήσεων να μειώνεται στα νησιά, δεν βλέπετε τους τουρίστες από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τις βασικές τουριστικές σας περιφέρειες, δεν βλέπετε και από εκεί μείωση;

Π. Γερουλάνος: Έχουμε δει μια πτώση αφίξεων από τη Βρετανία που οφείλεται στην οικονομική κατάσταση εκεί και στην εκστρατεία της βρετανικής κυβέρνησης να κρατήσει τους βρετανούς στη χώρα, αλλά και στη Γερμανία βλέπουμε κάποια προβλήματα για την ώρα. Είναι πολύ νωρίς να υπολογίσουμε πόσοι τουρίστες θα έρθουν στη χώρα μας, αλλά όντως εκεί υπάρχει θέμα. Από την άλλη πλευρά έχουμε δει μεγάλη αύξηση από νέες αγορές όπως η Ρωσία και Ουκρανία, την Τουρκία και το Ισραήλ, χώρες γύρω από την Ελλάδα και όχι μόνο καταφέραμε πέρυσι να έχουμε μια χρονιά ρεκόρ αλλά να αυξήσουμε και το εισόδημα από τον τουρισμό σε μια περίοδο κρίσης.

Δημοσιογράφος: Φέτος θα έχετε νέο ρεκόρ; Φτάσατε τους 16.2 εκατομμύρια τουρίστες, φαντάζεστε ότι μπορείτε να το ξεπεράσετε φέτος;

Π. Γερουλάνος: Προσπαθούμε να κρατήσουμε το επίπεδο αυτό σταθερό και να δημιουργήσουμε εύφορο έδαφος ώστε να αναπτυχθούν κι άλλο. Πιστεύουμε όντως ότι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα δούμε εκπληκτική αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα. Οι αγορές τις οποίες σιγά σιγά ανοίγουμε έχουν μεγάλες δυνατότητες αλλά είναι ένα πρόβλημα το θέμα της visa καθώς οι άνθρωποι από αυτές τις χώρες δυσκολεύονται να βγάλουν visa λόγω Σένγκεν αλλά πέρα από αυτό η άνοδος θα είναι μεγάλη.

Δημοσιογράφος: Σήμερα ενδέχεται να προκηρυχθούν εκλογές. Ποια μέρα θα είναι αυτή πιστεύετε;

Π. Γερουλάνος: Οι δυο πιο πιθανές ημερομηνίες είναι η 6η και η 13ηΜαίου.

Δημοσιογράφος: Εσείς θα κατεβείτε υποψήφιος στην Αθήνα; Γιατί; Κάποιος θα σκεφτεί ότι δεν είναι η πιο εύκολη δουλειά να κατεβαίνει κάποιος για βουλευτής αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Π. Γερουλάνος: Όχι δεν είναι, αλλά πιο σημαντικό είναι οι άνθρωποι να συνταχθούν με την πολιτική, όσοι πιστεύουν στην πολιτική να παραμείνουν στην πολιτική και να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να βγει η χώρα από την κρίση. Αν όλα πάνε καλά, θα είμαι υποψήφιος στην Αθήνα, μια πόλη την οποία αγαπώ σε όλη τη ζωή μου και η οποία έχει εξαιρετικές δυνατότητες.

Δημοσιογράφος: Πως θα πείσετε τους ψηφοφόρους σας ότι η στήριξή σας στο δεύτερο μνημόνιο ήταν μια σωστή κίνηση;

Π. Γερουλάνος: Μεσοπρόθεσμα όλοι κατανοούν ότι τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν πολύ σκληρά και επώδυνα για τους περισσότερους Έλληνες. Αλλά μακροπρόθεσμα είναι απαραίτητα ώστε να βάλουμε την ελληνική οικονομία ξανά στα πόδια της, να επενδύσουμε στα πλεονεκτήματα της χώρας μας που είναι οι άνθρωποι της, η φύση της και ο πολιτισμός της ώστε να ενδυναμώσουμε ξανά την οικονομία μας. Όλοι καταλαβαίνουν πως αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι τα κόμματα θα εφαρμόσουν τους κανόνες της συμφωνίας μετά τις εκλογές; Διότι υπάρχουν θεωρίες ότι δεν θα γίνει αυτό και τότε ποιος ξέρει που θα οδηγηθεί η Ελλάδα;

Π. Γερουλάνος: Νομίζω όλοι καταλαβαίνουν ότι τα θέματα είναι εξαιρετικά σοβαρά και ότι η οικονομία σταθεροποιείται. Μόνο έτσι μπορεί να ξεκινήσει η πορεία προς τα μπρος. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας τόσο ως προς τους εαυτούς μας όσο και ως προς τους δανειστές μας.

Δημοσιογράφος: Εσείς μπορεί να λέτε ότι η οικονομία σταθεροποιήθηκε αλλά οι επενδυτές λένε ότι είναι θέμα χρόνου μια ακόμα αναδιάρθρωση. Μπορεί αυτό να γίνει και φέτος;

Π. Γερουλάνος: Αυτό που είδαμε την τελευταία χρονιά να συμβαίνει στην Ελλάδα δημιουργεί κάποια ανησυχία. Διότι αν και πήραμε κάποια πολύ γενναία μέτρα, ως ΕΕ στείλαμε λάθος μηνύματα στις αγορές υποτιμώντας τη μεγάλη προσπάθεια. Είδαμε Ευρωπαίους πολιτικούς να κάνουν συμφωνίες από τη μια πλευρά και από την άλλη να μιλούν μια άλλη γλώσσα στους ψηφοφόρους τους. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί διότι οι αγορές παίρνουν αυτές τις κινήσεις πολύ σοβαρά και όταν βλέπουν την ΕΕ να μη δεσμεύεται τόσο όσο κάποιος θα περίμενε, τότε φυσικά έχουν αμφιβολίες αν τα πράγματα όντως πάνε προς τα εμπρός.

•Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.bloomberg.com/video/90414849/