Στο πλαίσιο της 7ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης όπου τιμώμενη χώρα είναι η Κίνα, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Κινέζο Υφυπουργό Τύπου και Εκδόσεων κ. Sun Shoushan και να τον καλωσορίσει στη Θεσσαλονίκη.

Συμφώνησαν ότι τέτοιου είδους εκθέσεις μπορούν να γίνουν γέφυρες προσέγγισης των δυο μεγάλων πολιτισμών και μίλησαν εκτενώς για τη διεθνή ΕXPO στη Σαγκάη το καλοκαίρι όπου την 19η Ιουνίου τιμώμενη χώρα είναι η Ελλάδα.

Σημειώθηκε πως οι Ολυμπιακοί αγώνες της Αθήνας και του Πεκίνου που ακολούθησαν έγιναν αφορμή ώστε να αυξηθεί το ενδιαφέρον των δυο λαών εκατέρωθεν σε πολιτιστικό επίπεδο καθώς αυτή η διαδοχή έφερε τους δυο πολιτισμούς πολύ κοντά.

Ο κινέζος υφυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση  του για την επιτυχία του κινεζικού περιπτέρου στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Ήδη περισσότερα από 300 βιβλία έχουν μεταφραστεί από τα ελληνικά στα κινεζικά και περισσότερα από 200 κινεζικά στην ελληνική γλώσσα, μια τάση με αυξητική δυναμική. Μάλιστα οι δυο άνδρες συμφώνησαν να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια.

Ο κ. Γερουλάνος είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στον κινέζο αξιωματούχο την ιδέα για την ένωση του πολιτισμού και του τουρισμού κάτω από την ίδια υπουργική στέγη στην Ελλάδα, η οποία σκοπεύει να δώσει νέα δυναμική τόσο στο πολιτιστικό όσο και στο τουριστικό προϊόν της χώρας. Ο κ. Shoushan, συμφώνησε πως η συμπόρευση των δυο τομέων θα είναι προς όφελος της Ελλάδας διότι, όπως επεσήμανε, ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί το λίκνο του δυτικού και ταυτόχρονα το συγκριτικό πολιτιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας σε παγκόσμιο επίπεδο.