Ο κόσμος δεν πιστεύει πια στο επιχείρημα περί κοστολογημένων προγραμμάτων

Aκόμα έχουμε πολιτικούς που το μόνο που τους νοιάζει είναι τι θα ξοδέψουν και πού. Αντί να σκέφτονται πώς θα δημιουργήσουμε εργαλεία, πώς θα δημιουργήσουμε ένα θετικό όραμα για την Αθήνα, εκείνοι λένε: “θα ξοδέψω εδώ, θα ξοδέψω εκεί, θα ξοδέψω παραπέρα, είναι κοστολογημένο, θα στο έχω στο σωστό χρόνο και θα τα κάνω όλα καλά”. Και προφανώς δεν τους πιστεύει κανείς. Διότι ο κόσμος λέει: “σας έχουμε ξαναδεί να το κάνετε έτσι και δεν βγήκε. Πάρτε το αλλιώς”. Εμείς θέλουμε να το πάρουμε αλλιώς, και αυτό έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε, μια ομάδα ανθρώπων που θέλει να δει τα πάντα εντελώς διαφορετικά.

Αν αφήναμε τους Αθηναίους να συμμετέχουν η πόλη μας θα άλλαζε την επόμενη μέρα

Εάν πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου αυτό είναι να σταματήσουμε να απαγορεύουμε στους Αθηναίους να βοηθήσουν την πόλη τους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες Αθηναίοι που πηγαίνουν για παράδειγμα να ποτίσουν το παρτέρι μπροστά στο μαγαζί τους ή να κλαδέψουν ένα δέντρο και τους καταγγέλλουν. Αν απελευθερώσουμε τις δυνάμεις που θέλουν να βοηθήσουν αυτήν την πόλη, η Αθήνα θα αλλάξει σε έξι μήνες. Έχουμε υπολογίσει περίπου 100 – 150 μέρη σε όλη την Αθήνα που αν άφηνες τους κατοίκους να συμμετέχουν στο να κρατήσουν αυτό το χώρο καθαρό, η πόλη θα άλλαζε την επόμενη μέρα. Η γειτονιά θα άλλαζε την επόμενη μέρα. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος στην πόλη. Και το δεύτερο, αντί να στέλνεις μια την καθαριότητα, μια το πράσινο, μια τα τεχνικά έργα, να πηγαίνουν όλοι μαζί οργανωμένα να παραδίδουν ένα πάρκο, για παράδειγμα, όπως θα έπρεπε να είναι, καθαρό και φροντισμένο. Σήμερα πάει ο ένας κάνει τη μισή δουλειά, μετά πάει ο άλλος σε άλλο χρόνο κι έτσι δεν αλλάζει τίποτα.

Αν νοιάζεσαι πραγματικά για έναν οργανισμό αμέσως εμπνέεις τους ανθρώπους να λειτουργήσουν αλλιώς

Σε κάθε οργανισμό, αν μπεις μέσα να διοικήσεις με μια διαφορετική νοοτροπία και δεν σκέφτεσαι μόνο “να ξοδέψουμε” αλλά “πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε ό,τι έχουμε ήδη στα χέρια μας”, αμέσως εμπνέεται ο κόσμος και αρχίζουν όλα να λειτουργούν διαφορετικά. Γιατί ο πολίτης, τότε, λέει: “νοιάζεσαι, κι αν νοιάζεσαι, θα νοιαστώ κι εγώ”.  Αν δει τον άλλον να λέει μόνο πού θα ξοδέψει, λέει “εντάξει αυτός έχει έρθει για τη μπίζνα και δεν τον ενδιαφέρει πραγματικά να βοηθήσει τον Οργανισμό”. Το έχω δει να δουλεύει. Το έχω δει να δουλεύει και στα Ιχθυοτροφεία, την οικογενειακή μας επιχείρηση, το έχω δει να δουλεύει και στην ΕΡΤ. Το έχω δει να δουλεύει και στη Λυρική Σκηνή. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα, αλλά πρέπει να μιλήσουμε για το όραμα της πόλης. Και το όραμα είναι μια πόλη πολιτισμού, είναι μια πόλη που εκπέμπει παντού αυτό το οποίο η Αθήνα θα έπρεπε να είναι. Και αυτό το βλέπουμε σήμερα με πάρα πολλούς φορείς πολιτισμού που δρουν μέσα στην πόλη, που φτιάχνουν, που δημιουργούν, άνθρωποι έρχονται από το εξωτερικό. Το ξέρετε; Έρχονται από το εξωτερικό για να μείνουν εδώ τρεις μήνες, έξι μήνες, καλλιτέχνες από το εξωτερικό και να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Αθήνας παντού.

Πρώτη μας προτεραιότητα να φροντίσουμε τους Αθηναίους

Μιλάω με τους Αθηναίους σε κάθε γειτονιά και δεν μπορείτε να φανταστείτε με τι όρεξη σου μιλάνε γι’ αυτή την πόλη. Το να εκπέμπει η πόλη μας αυτό που θα της άξιζε, πάντα λέγαμε ότι είναι η πρώτη προτεραιότητα, αλλά για να το κάνουμε πρέπει να φροντίσουμε τους Αθηναίους που σήμερα υποφέρουν. Είναι το πρώτο βήμα. Κάθε Αθηναίος που σήμερα περνάει δύσκολα, πρέπει να αισθανθεί το Δήμο δίπλα του.

Στόχος μας να φέρουμε πίσω τους νέους Αθηναίους που έφυγαν στο εξωτερικό

Κάποια νέα παιδιά αποκτούν καταπληκτικές εμπειρίες στο εξωτερικό, μερικά γυρίζουν πίσω. Αν βρουν δουλειά όμως και στη συνέχεια τα παιδιά τους πάνε σχολείο εκεί, τα χάνουμε. Πρέπει να  προλάβουμε να τους φέρουμε πίσω γρήγορα, και αυτό σημαίνει τώρα, να δημιουργήσουμε ευκαιρίες στην Αθήνα ώστε ο κόσμος να πει “έχω σπουδάσει νέες τεχνολογίες, μπορώ να κάνω κάτι στην Αθήνα. Με ενδιαφέρει ο πολιτισμός, ή ο τουρισμός. Μπορώ να κάνω κάτι στην Αθήνα”. Και γι’ αυτό αισθάνομαι μια αγωνία να δουλέψουμε γρήγορα γι’ αυτό.

Μπορείτε να ακούσετε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη του υποψήφιου Δημάρχου Αθηναίων στον ΛΑΜΨΗ 92,3 fm.

https://www.youtube.com/watch?v=zwOKxUK9v-E&t=3s