Εμείς λέμε φώτα, πολιτισμός και κοινές περιπολίες Δημοτικής Αστυνομίας και ΕΛΑΣ

Η ασφάλεια της καθημερινότητας είναι αυτή που με απασχολεί πρωτίστως γιατί εκεί ο Δήμος μπορεί να κάνει πολλά. Η ασφάλεια της καθημερινότητας αφορά τους ανθρώπους, κυρίως τους ηλικιωμένους και τις γυναίκες που σου λένε «εγώ παιδί μου μετά τις 7 το βράδυ δεν βγαίνω από το σπίτι μου». Αυτό είναι καταστροφικό για μια πόλη. Όταν ο ίδιος ο πολίτης της πόλης αρνείται να ζήσει μέσα στην πόλη, αρνείται να χαρεί την πόλη, επειδή φοβάται, αυτό είναι ο λόγος που μια πόλη μαραζώνει. Εμείς λέμε: φώτα, πολιτισμός και περιπολίες. Δηλαδή, να φωτίζουμε τις γειτονιές μας γιατί το φως δημιουργεί την αίσθηση ότι ζει η πόλη, ο πολιτισμός, να γίνονται τα δρώμενα έξω. Δεν ξέρω αν θυμάστε, όταν ήμουν στο Υπουργείο, η Λυρική Σκηνή και άλλοι φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού έβγαιναν στην πόλη και δεν ήταν μόνο καλή διαφήμιση γι’ αυτούς αλλά ήταν και ένας τρόπος να ζει η πόλη. Αλλιώς νιώθεις αν στη γειτονιά σου έρθουν καλλιτέχνες και γίνουν ωραία δρώμενα, αν βγουν ζωγράφοι και κάνουν μια ομαδική δουλειά, όλα αυτά κάνουν τη γειτονιά να ζει, σε κάνουν να νιώθεις ότι η γειτονιά είναι δική σου. Και το πιο σημαντικό, να γίνει επιτέλους ο σωστός συντονισμός της Ελληνικής Αστυνομίας με τη Δημοτική γιατί τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους είναι λίγα και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ο σωστός συντονισμός θα πολλαπλασιάσει την αποτελεσματικότητά τους. Μέχρι τώρα δεν το είχαμε αυτό, διότι καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία, και τώρα αρχίζει και γίνεται σοβαρός συντονισμός των δύο έτσι ώστε να έχουν σωστά αποτελέσματα.

Έργα ουσίας ή έργα βιτρίνας;

Η Αθήνα ήταν χρεοκοπημένη το 2010 και ο κ. Καμίνης κατάφερε να συνεφέρει σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά. Επίσης επένδυσε σε ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας για τους πιο αδύναμους πολίτες της Αθήνας το οποίο πιστεύω ότι ήταν κομβικό για εκείνη την εποχή. Έχω πάει στα συσσίτια, έχω πάει στον κόμβο αλληλεγγύης που προσφέρει αγαθά σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη, σε χώρους φιλοξενίας αστέγων. Δεν λέω ότι φτάνουν αλλά τουλάχιστον έχει ξεκινήσει μια δουλειά. Όλα αυτά τα πράγματα είναι ένα δίχτυ ασφαλείας που η Αθήνα το έχει ανάγκη. Υπάρχουν εκεί σήμερα 200 εκατομμύρια. Αυτά τα χρήματα δίνουν στον επόμενο Δήμαρχο επιλογές και το ερώτημα είναι: θα πάμε σε μια σωστή διαχείριση αυτών των χρημάτων και μπορώ να σας πω παραδείγματα επένδυσης στην πόλη, ή θα πάμε πάλι σε έργα βιτρίνας, που χρεοκόπησαν τον Δήμο στο παρελθόν; Θα πάμε δηλαδή μπροστά σε μια καινούργια μέρα για την Αθήνα, ή θα γυρίσουμε πίσω σε αυτό που μας ταλαιπώρησε τόσα χρόνια;

Εξάρχεια: Αν αφαιρέσεις το μαύρο χρήμα, όσοι το παίζουν μεγάλοι θα αποδυναμωθούν

Αυτό που βλέπουμε να γίνεται στα Εξάρχεια σήμερα, είναι ότι χρησιμοποιείται μια από τις πιο ιστορικές και πιο σημαντικές γειτονιές της Αθήνας ως άντρο μαύρου χρήματος και παράνομου εμπορίου. Στα Εξάρχεια σήμερα κρύβεται το εμπόριο ναρκωτικών, λευκής σαρκός και όπλων, το λαθραίο εμπόριο τσιγάρων και το παραεμπόριο.  Εγώ δεν πιστεύω ούτε αυτά που λέει η κυβέρνηση, ούτε αυτό που λέει η αντιπολίτευση. Εδώ, είναι θέμα συντονισμού όλων μας και της κεντρικής Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά κυρίως των κατοίκων οι οποίοι έχουν κάνει μια έκκληση στον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες για τα Εξάρχεια. Να φέρουμε τις δυνάμεις μας μαζί, να κυνηγήσουμε το μαύρο χρήμα που είναι αυτό που κρατάει τα πράγματα όπως έχουν σήμερα. Αν αφαιρέσεις το μαύρο χρήμα από αυτού του είδους τις δραστηριότητες, όλοι αυτοί που σήμερα το παίζουν δυνατοί και μεγάλοι μέσα στα Εξάρχεια, θα αποδυναμωθούν αμέσως. Τότε θα μπορείς να κάνεις μια ουσιαστική παρέμβαση μαζί με τους κατοίκους. Γι’ αυτό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αφαιρέσεις το μαύρο χρήμα μέσα από τα Εξάρχεια. Αυτό είναι το κλειδί, και γι’ αυτό επιμένω. Είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο βήμα είναι να ακούσεις τους κατοίκους. Οι κάτοικοι έχουν στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό την οποία υποστήριξα κι εγώ λέγοντάς του «για το όνομα του Θεού, τώρα που οι κάτοικοι θέλουν να κάνεις μια παρέμβαση, μην τους αγνοήσεις, είναι σημαντικό να ξεκινήσεις από εκεί για να πάμε μπροστά».

Η καμπάνια μας δεν γίνεται από τα κανάλια αλλά στις γειτονιές

Η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση και ως τέτοια πρέπει να της συμπεριφερόμαστε. Ακριβώς γι’ αυτό δεν πιστεύω ότι το θέμα της Χρυσής Αυγής έχει να κάνει με την ασφάλεια, όσο έχει να κάνει με την αίσθηση εγκατάλειψης που νιώθουν οι ψηφοφόροι της Αθήνας, από τον πολιτικό κόσμο. Και όχι μόνο της Αθήνας και των άλλων πόλεων. Δηλαδή εκεί που η πολιτεία είναι κοντά στον  πολίτη δεν υπάρχει χώρος να αναπτυχθούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Τι βλέπουμε εμείς; Εμείς από την ώρα που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, μια προσπάθεια εντελώς ανεξάρτητη, από Αθηναίους που νοιαζόμαστε για την πόλη μας, από την ώρα που βρεθήκαμε στο πλευρό όλων των κατοίκων που νιώθουν εγκατάλειψη, αμέσως είδαμε μια άλλη αισιοδοξία να αναπτύσσεται, μια άλλη αίσθηση ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Αυτό το συναίσθημα είναι που πρέπει να προωθήσουμε με κάθε τρόπο έτσι ώστε να ξέρει ο κόσμος ότι οι καμπάνιες μας και η πολιτική μας προσπάθεια, δεν θα γίνεται μόνο μέσα από τα κανάλια, αλλά θα γίνεται στις γειτονιές, εκεί που υπάρχουν τα προβλήματα της πόλης. Αυτό πιστεύω ότι θα κάνει τη διαφορά.

Δεν είναι το πρόβλημα το άσυλο

Βλέπω μια συνέπεια στη Νέα Δημοκρατία στο να βρίσκει τη λάθος λύση στο λάθος πρόβλημα. Δεν είναι το πρόβλημα το άσυλο. Το Πανεπιστήμιο του κ. Μητσοτάκη στην Αμερική είχε άσυλο. Το θέμα είναι ο τρόπος που αυτό λειτουργεί μέσα στην Ελλάδα. Το άσυλο δεν σημαίνει ότι όταν γίνεται ένα έγκλημα μέσα στο Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να μπει η Αστυνομία. Μπορεί. Είναι θέμα όμως της πολιτείας να το επιβάλλει. Αν φοβούνται να επιβάλλουν το νόμο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταργήσουμε το άσυλο. Πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες.

Αν κάτι δεν δουλεύει το φτιάχνουμε, δεν το κλείνουμε

Σε αυτό το κανάλι εδώ έπεσε μαύρο διότι η Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνηση εκείνη την εποχή, αντί να διορθώσει τα κακώς κείμενα της ΕΡΤ αποφάσισε να την κλείσει. Σας θυμίζω ότι ήμουν υπεύθυνος στην ΕΡΤ το 2010 για περίπου έξι μήνες και σε έξι μήνες καταφέραμε με απλές κινήσεις να γίνει η ΕΡΤ πλεονασματική. Αν συνεχιζόταν αυτή η πολιτική η ΕΡΤ σήμερα θα ήταν ένας φορέας διαφορετικός. Και μπορώ να σας αναφέρω εκατό λόγους γιατί η ΕΡΤ είναι σημαντική για την Ελλάδα. Διότι είμαστε μια χώρα η οποία πρέπει να προωθεί τη γλώσσα της, να προωθεί τον πολιτισμό της και να υπερασπίζεται την ιστορία της. Αυτό στη σημερινή εποχή γίνεται με ψηφιακό περιεχόμενο. Ποιος θα παράξει ψηφιακό περιεχόμενο γι’ αυτά τα πράγμα αν δεν έχεις δημόσια τηλεόραση; Άρα τη δημόσια τηλεόραση τη θέλεις. Δεν έχει καμία λογική να λες ότι επειδή κάτι δεν δουλεύει, το κλείνω. Αν κάτι δεν δουλεύει, το φτιάχνω. Και αυτό είναι μια λάθος φιλοσοφία που τη βλέπουμε σε πολλά  πράγματα. Τώρα ακούμε ότι επειδή δεν λειτουργεί σωστά το Πολυτεχνείο να κλείσουμε το Πολυτεχνείο. Δεν λειτουργούσε σωστά η Δημοτική Αστυνομία, κλείσαμε τη Δημοτική Αστυνομία. Σήμερα πολλά από τα προβλήματα που ζούμε μέσα στην πόλη είναι επειδή η Νέα Δημοκρατία κατήργησε τη Δημοτική Αστυνομία. Εάν ψηφίσουμε τους ανθρώπους που ξέρουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, τότε αυτοί οι φορείς θα λειτουργούν προς όφελος ημών των πολιτών.

Θέλουμε να φέρουμε τον εθελοντισμό στον Δήμο

Έχουμε πάνω από 200 εθελοντές, γυρνάμε όλες τις γειτονιές με συνέπεια για να καταγράφουμε προβλήματα αλλά και για να ακούσουμε λύσεις που μας δίνει ο κόσμος και αυτή είναι η νοοτροπία πou θέλουμε να φέρουμε και στον Δήμο. Ο αυριανός Δήμαρχος δεν πρέπει να κάτσει πίσω από ένα μεγάλο γραφείο και να το παίζει παράγοντας. Πρέπει να είναι στο δρόμο και να κινητοποιήσει πάλι όλους εμάς που θέλουμε να κάνουμε την Αθήνα φιλική και ζωντανή πόλη.

Να πάμε από την εποχή της συναλλαγής στην εποχή της συνεργασίας

Η απλή αναλογική είναι μια ευκαιρία.  Ποια; Να πάμε από την εποχή της συναλλαγής, στην εποχή της συνεργασίας. Η συνεργασία σημαίνει ότι θέτουμε όλοι μαζί ένα κοινό στόχο και δουλεύουμε όλοι ο καθένας από τη δική του μεριά, για να τον πετύχουμε. Η συναλλαγή τι είναι; Η συναλλαγή είναι «πάρε εσύ την καθαριότητα, να πάρω εγώ τον αθλητισμό, να πάρει ο άλλος τα σκουπίδια». Και ο καθένας να πάρει ένα κομμάτι, να υπάρχει ασυδοσία διότι δεν θα τολμά ο ένας να ελέγξει τον άλλον και η Αθήνα να πάει κατά διαόλου. Οπωσδήποτε πρέπει να αποφύγουμε την συναλλαγή. Πως; Εκλέγοντας ανθρώπους που μας πείθουν ότι την επόμενη μέρα θα είναι έτοιμοι να συνεργαστούν. Να μην πάμε δηλαδή σε ανθρώπους που έχουν κατά καιρούς κατακρεουργήσει τον Δήμο με τη λογική της συναλλαγής. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι υποψήφιοι που θα ψηφίσουμε θα πρέπει να είναι άνθρωποι που νοιάζονται πρωτίστως την Αθήνα και άνθρωποι που το έχουν αποδείξει, είτε μέσα από τη συμβολή τους στον Δήμο στο παρελθόν, είτε μέσα από την προσωπική τους πορεία. Και αυτό το λέω και σε όλους τους άλλους υποψήφιους: “μην βάλετε τέτοιους ανθρώπους μέσα στα ψηφοδέλτιά σας”. Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση ότι τουλάχιστον έξι από τους Αντιδημάρχους του κ. Κακλαμάνη, σήμερα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο του κ. Μπακογιάννη. Πρέπει να σταματήσει αυτό το αστείο. Εάν νιώθουμε ότι αυτή η πόλη είναι προτεραιότητά μας, πρέπει να βάλουμε ανθρώπους στα ψηφοδέλτια που πραγματικά νοιάζονται για την Αθήνα.

Ουσιαστική η ανεξαρτησία της δικής μας υποψηφιότητας

Υπάρχουν θέματα στα οποία συμφωνώ απολύτως με τους μεν, με τους δε, ή με κανέναν. Διότι υπάρχουν και φορές που κάθεσαι στη μέση και λες, μα δεν είναι δυνατόν, ο ένας μου λέει αυτό επειδή θέλει να εξυπηρετήσει το κόμμα του, ο άλλος μου λέει το άλλο επειδή θέλει να εξυπηρετήσει το δικό του κόμμα, ενώ εμείς οι Αθηναίοι χρειαζόμαστε κάτι διαφορετικό. Γι’ αυτό είναι ουσιαστική η ανεξαρτησία της δικής μας υποψηφιότητας.

Είμαστε η έκπληξη των εκλογών, τώρα πάμε να κάνουμε την ανατροπή

Έχουμε ήδη πετύχει να είμαστε η έκπληξη των εκλογών. Όταν ξεκινήσαμε ήμαστε μια ομάδα που πραγματικά το μόνο που θέλαμε ήταν να παλέψουμε για την πόλη μας κι αυτό αναγνωρίστηκε πολύ γρήγορα. Κι έτσι, από εκεί που ξεκινήσαμε τέταρτοι σ’ αυτή τη διαδικασία, είμαστε σήμερα δεύτεροι. Άρα την έκπληξη την έχουμε κάνει ήδη. Τώρα αυτό για το οποίο δουλεύουμε είναι για να κάνουμε την ανατροπή!

Μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη.