ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι γίνεται διαπραγμάτευση. Αυτό δείχνει ότι σε πρότερο χρόνο δεν είχε γίνει διαπραγμάτευση;»

Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: «Αυτή είναι μια επικοινωνιακή γελοιότητα της ΝΔ. Η ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ σε ένα βαθμό πρέπει να πείσουν τους ψηφοφόρους τους, ότι σήμερα κάτι γίνεται διαφορετικό από αυτό που γινόταν τα τελευταία δυο χρόνια. Θεωρώ ότι είχε γίνει πολύ σκληρή διαπραγμάτευση στο παρελθόν και η πραγματικότητα είναι ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαπραγματευόταν ο κος Παπακωνσταντίνου τότε και διαπραγματεύεται η σημερινή κυβέρνηση τώρα είναι εντελώς διαφορετικές. Πιστεύω ότι χρειάζεται η ΝΔ αυτή τη στιγμή να εξηγήσει στον κόσμο της, τι είναι αυτό που γίνεται διαφορετικά και προσπαθεί να πείσει ότι κάτι κάνει εκείνη καλύτερα. Η πραγματικότητα είναι ότι οι υπογραφές που θα πέσουν τις επόμενες 24-48 ώρες είναι υπογραφές που μας δεσμεύουν μέσα σε ένα πολύ δύσκολο καθεστώς και δυστυχώς αντί αυτό που θα μπορούσε να φέρει η ΝΔ στη συζήτηση είναι το αναπτυξιακό κομμάτι καταναλώνεται και εκείνη να καλύψει την πλάτη της για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με το δικό της κόσμο.»

ΓΙΑ ΚΟΙΝΕΣ Ή ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΕΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: «Είτε κοινές, είτε προνομιούχες όταν δίνεις 30 δις σε έναν κλάδο ο οποίος έχει χρηματιστηριακή αξία των 5, καλά θα κάνεις να διαπραγματευτείς πάρα πολύ σκληρούς όρους με τους οποίους θα πάρουν αυτά τα χρήματα. Και αυτή τη στιγμή οι σκληροί όροι είναι να γυρίσεις το τραπεζικό σύστημα από ένα καταναλωτικό τραπεζικό σύστημα σε ένα παραγωγικό τραπεζικό σύστημα και για να γίνει αυτό πρέπει να πάνε λεφτά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση πριν αυτά τα 30 δις πάνε στις ελληνικές τράπεζες, τι θα τους ζητήσουμε, τι θα πούμε ότι θα κάνουν αυτά τα 30 δις; Θα είναι απλώς ένα δωράκι επειδή τόσο καιρό μας ταΐζατε το σύστημα με τα ελληνικά ομόλογα που αγοράζατε, ή θα είναι κάτι που θα έχει πολιτικές προεκτάσεις; Θα περίμενα αυτή τη στιγμή οι πολιτικοί αρχηγοί να συζητάνε για τις πολιτικές προεκτάσεις του νέου τραπεζικού συστήματος και όχι μόνο για το τι θα κάνουμε για να πάρουμε αυτά τα λεφτά.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΕΡΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ

Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: «Η σταθεροποίηση του συστήματος αυτή τη στιγμή είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορεί να γίνει. Υπάρχουν πολλοί που λένε ότι πρέπει να πάμε στη δραχμή. Είναι μια λύση, η οποία τους μόνους που εξυπηρετεί είναι κάποιους ανθρώπους που έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Πρέπει να μείνουμε στο ευρώ για μένα για να μπορέσει να ορθοποδήσει η μεσαία τάξη στην Ελλάδα.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ένα καινούριο θέμα που μπήκε, είναι ο ειδικός λογαριασμός.»

Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: «Έχω ακούσει μια σειρά από θεωρίες και μέσα στην διαπραγμάτευση ακούγονται πολλές ιδέες, όπως έγινε και με την ιστορία του επιτρόπου. Ειλικρινά, σας λέω ότι αν υπάρχει ένα πράγμα με το οποίο μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον ελληνικό λαό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο είναι να κρατάμε την ψυχραιμία μας και να αναλύουμε γεγονότα.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Αυτό έχουν πει η κα Μέρκελ και ο κος Σαρκοζί.»

Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: «Έχουν πει πολλά η κα Μέρκελ και ο κος Σαρκοζί και πρέπει να σας πω ότι και οι ίδιοι αλλά και κάποιοι από τους ανθρώπους που τους υπηρετούν, τους υπηρετούν πολύ άσχημα όταν την ώρα που πρέπει να κρατηθεί μια γενικότερη ψυχραιμία στις διεθνείς αγορές, αφήνουν φήμες να κυκλοφορούν δεξιά και αριστερά που όχι μόνο μπερδεύουν τον κόσμο, αλλά μπερδεύουν και τις αγορές. Και εκεί που τόσο καιρό συζητάμε ότι η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ και κάνουν τις κινήσεις οι ευρωπαίοι εταίροι μας για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, το φάντασμα της αποχώρησης από το ευρώ συνεχίζει να υπάρχει διότι κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους αντί να βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει σοβαρά, πάνε και λένε αρλούμπες για τις δικές τους πολιτικές φιλοδοξίες. Αυτές τις φήμες που είναι πραγματικά καταστροφικές, αυτές πληρώνουμε, όταν κάποιοι άνθρωποι αντί να σκέφτονται πριν μιλήσουν, μιλάνε μόνο για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.»

ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΒΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: «Η κυβέρνηση αυτή καλείται σήμερα να διαχειριστεί μια κρίση η οποία είναι τεραστίων διαστάσεων. Πιστεύω, ότι το να ερμηνεύει κανείς μια συνεργασία ως το πέρασμα ενός νομοσχεδίου είναι λάθος. Η κυβέρνηση του κου Παπαδήμου και βάθος χρόνου χρειάζεται αλλά και βάθος ουσίας.»

ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ PUBLIC ISSUE

Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: «Όσο πιο μικρά είναι τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, τόσο λιγότερο πιστεύει κανείς τις δημοσκοπήσεις. Διότι η πραγματικότητα είναι ότι αν διαβάσει κανείς τους αριθμούς ανάμεσα, πολλοί από τους ψηφοφόρους που σήμερα λένε Κουβέλη και πολλοί από τους αναποφάσιστους είναι άνθρωποι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η επόμενη μέρα.»

ΓΙΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πρέπει να υπάρξει ένας υποψήφιος στο ΠΑΣΟΚ ή περισσότεροι του ενός;»

Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: «Δεν είναι μόνο θέμα προσώπων, είναι θέμα τάσεων, ιδεολογικών διαφορών. Πρέπει να ακουστούν όλες οι διαφορετικές απόψεις, να γίνει μια σύνθεση όλων αυτών των απόψεων.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Είναι πολύ εμφανής ο κίνδυνος της διάσπασης για το ΠΑΣΟΚ;»

Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: «Υπάρχει ένας κίνδυνος διάσπασης, γιατί περάσαμε ένα πάρα πολύ ισχυρό σοκ όταν καλείται ένα κεντροαριστερό, σοσιαλιστικό κόμμα να πάρει αποφάσεις που μειώνουν μισθούς και συντάξεις, αυτό δημιουργεί τρομερές εντάσεις μέσα στην κοινωνία, αλλά και μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Θέλει ψυχραιμία και σοβαρότητα για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αναταραχές και να βγούμε την επόμενη μέρα. Αν νομίζει κανείς ότι η επιλογή ενός αρχηγού είναι η γρήγορη λύση, σας διαβεβαιώ ότι αυτό δεν είναι.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Υπάρχει χώρος για νέους σχηματισμούς;»

Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: «Δεν το πιστεύω. Οι νέοι σχηματισμοί προκαλούνται από νέες ιδεολογίες. Υπάρχει ένα έλλειμμα σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις μας για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας του κοινωνικού κράτους, το έλλειμμα αυτό δεν θα καλυφθεί από καινούρια σχήματα, θα καλυφθεί μόνο από ουσιαστική πολιτική συζήτηση και εντός και μεταξύ των κομμάτων.»

ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Να συζητήσουμε και λίγο για τις αρμοδιότητες σας. Το ένα αφορά το νομοσχέδιο για τον αθλητισμό, το οποίο μπήκε στη Βουλή ψηφίστηκε επί της αρχής και έκτοτε το χάσαμε.»

Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: «Καταρχήν καταλαβαίνω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι πολύ λογικό η Βουλή να είναι επικεντρωμένη απολύτως πάνω στα θέματα που αφορούν τη νέα δανειακή σύμβαση. Παρόλα αυτά όπως είπατε η ζωή συνεχίζεται, προχθές στη Λιβαδειά κοντέψαμε να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε στην Αίγυπτο πολύ ξεκάθαρα τι μπορεί να συμβεί μέσα σ’ ένα γήπεδο αν δεν υπάρχουν σωστές υποδομές. Έχει γίνει πολλή δουλειά από τη μεριά της ΕΠΟ σε ότι αφορά τις ποινές αλλά η Πολιτεία οφείλει από τη δική της την μεριά να κάνει τη δουλειά της κι αυτό το νομοσχέδιο είναι μια προσπάθεια αντιμετώπισης της βίας, του ντόπινγκ και της διαφθοράς. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτή η Βουλή έχει το δικαίωμα και την εντολή να μειώνει μισθούς και συντάξεις και δεν έχει τη δυνατότητα να συζητήσει ένα νομοσχέδιο στο οποίο η μεγάλη πλειοψηφία του Κοινοβουλίου έχει ήδη συμφωνήσει. Λοιπόν όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία την οποία σέβομαι απολύτως νομίζω είναι η ώρα να μπει αυτό το νομοσχέδιο και να ψηφιστεί για το καλό των παιδιών μας.

Εκτός από τα θέματα βίας που αφορούν κάθε έλληνα που πηγαίνει στο γήπεδο και όλους εμάς και την εικόνα της χώρας προς τα έξω, υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα στο νομοσχέδιο που είναι πάρα πολύ κρίσιμα. Υπάρχουν αναπτυξιακά θέματα όπως είναι πχ η αξιοποίηση κάποιων ακινήτων της ΕΤΑ από τους δήμους. Μεταφέρουμε γύρω στα 100 ακίνητα της ΕΤΑ σε δήμους που μπορούν να τα αξιοποιήσουν καλύτερα από εμάς. Αυτό καθυστερεί ενώ είναι καθαρά αναπτυξιακό μέτρο. Είναι ένα μέτρο που δημιουργεί θέσεις εργασίας. Υπάρχει το εικοσιτετράμηνο των αρχαιολόγων, το οποίο θα περάσει με αυτό το νομοσχέδιο, ήταν ένα αίτημα όλων των κομμάτων και καθυστερεί. Καθυστερούν οι άδειες των αθλητών για την ολυμπιακή τους προετοιμασία, καθυστερούν τα χρήματα που δίνουμε στις κινηματογραφικές αίθουσες. Αμέσως μετά έχουμε ένα νομοσχέδιο που απλοποιεί τις διαδικασίες για τις επενδύσεις. Δεν θα το ψηφίσει αυτό η ΝΔ; Δηλαδή είμαστε εδώ για να μειώσουμε μόνο μισθούς και συντάξεις και δεν θα δουλέψουμε τα αναπτυξιακά θέματα που έχουμε μπροστά μας;