-Η Ευρώπη, σε αυτή τη διαμάχη της Μ. Ανατολής, είναι χαμένη από κάθε άποψη. Η τριχοτόμηση του τρόπου συμπεριφοράς της, ο τρόπος με τον οποίο αργεί να αντιδράσει, ο τρόπος με τον οποίο διαπραγματεύεται επί ώρες για μικρότερα θέματα και χάνει τη μεγάλη εικόνα, δείχνει μια Ευρώπη η οποία πραγματικά έχει χάσει τον δρόμο της. Άρα, το να ακολουθηθεί η Ευρώπη δεν είναι η λύση. Αυτό που γνωρίζουμε, και που έχει υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά, είναι πως η Ελλάδα δυναμώνει όταν λειτουργεί ως γέφυρα και μαραζώνει όταν λειτουργεί ως σύνορο. Όσο περισσότερους διαύλους επικοινωνίας έχουμε, όσο περισσότερο μπορούμε να συζητήσουμε με τις δύο πλευρές, όσο περισσότερο μπορούμε να τις βοηθήσουμε να έρθουν κοντά, τόσο το καλύτερο και για την Ελλάδα την ίδια, αλλά και για τη διαμάχη.

Οι ενστάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, για τις οποίες κράτησε ουδέτερη στάση στο ψήφισμα του ΟΗΕ, δηλαδή το γεγονός ότι δεν αναφερόταν στην καταδίκη της Χαμάς και το ότι δεν μιλούσε για την επιστροφή των ομήρων, τα οποία προσωπικά θα υποστήριζα απολύτως, είναι κάτι το οποίο η Κυβέρνηση και θα μπορούσε να ψηφίσει στο ψήφισμα και να κάνει μια δήλωση για να το συμπληρώσει.

Αν ο κ. Μητσοτάκης έχει πάει στο Ισραήλ και αυτό που βλέπουμε είναι το σύνολο της διπλωματικής προσπάθειας της Ελλάδας, τότε η διπλωματική προσπάθεια είναι αναιμική και κακή για τη χώρα.

Εάν γίνονται διαπραγματεύσεις από πίσω, στις οποίες έχουν ανοιχθεί δίαυλοι επικοινωνίας με τον Αμπάς, εάν γίνεται μια προσπάθεια γεφύρωσης και παίρνει η Ελλάδα πρωτοβουλίες, δεν το γνωρίζουμε απαραίτητα. Δε νομίζω ότι, διπλωματικά πάντα, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν τις ίδιες προτεραιότητες. Δεν θα έλεγα ότι μια χώρα η οποία, πραγματικά μπορεί να χτυπηθεί οποιαδήποτε στιγμή από έναν πόλεμο που γίνεται πάνω στο σύνορό της, είναι ίδια με μια χώρα που είναι πιο απόμακρη. Η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα να τοποθετηθεί με βάση τα συμφέροντά της και την προσέγγισή της στο θέμα. Και λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, που είναι δίπλα στον πόλεμο. Άρα, για εμάς, ασχέτως από τη θέση την οποία παίρνουμε δημοσίως, ασχέτως με αυτά που κάνουμε στα Ηνωμένα Έθνη, συμφέρον μας είναι να παίξουμε έναν ρόλο διαμεσολαβητικό, έτσι ώστε και οι δύο μεριές που μας εμπιστεύονται να μπορούν να μας μιλήσουν για το καλύτερο της επόμενης ημέρας.

-Κόμμα εξουσίας είναι ένα κόμμα που έχει ένα πρόγραμμα, το οποίο πιστεύει πραγματικά ότι αν εφαρμοστεί θα είναι για το καλό της χώρας. Άρα, θες να κερδίσεις την Κυβέρνηση για να εφαρμόσεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αυτή η στάση του ΠΑΣΟΚ, η οποία είναι διαχρονική και υπάρχει από την ίδρυσή του, πιστεύω ότι την εκπροσωπεί και σήμερα. Για να πετύχει όμως αυτό, θα πρέπει να πειστεί ο ελληνικός λαός ότι αυτό το πρόγραμμα το επιθυμεί και ο ίδιος ο λαός. Αν δεν το θέλει ο ελληνικός λαός, τότε το πρόγραμμα μένει στην αντιπολίτευση. Άρα, η δουλειά που έχουμε εμείς να κάνουμε στο ΠΑΣΟΚ είναι να πείσουμε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού ότι αυτό το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί.

-Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Δεν σημαίνει ότι επειδή κάποιος απογοητεύτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα θα αλλάξει κατεύθυνση και θα πει «απογοητεύτηκα με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα ψηφίσω ΠΑΣΟΚ». Ο κόσμος μπορεί να θέλει να πάει σπίτι του, να σκεφτεί τι θα κάνει, και μετά να αποφασίσει ποιο κόμμα θα υποστηρίξει. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ του 2008 και οι νέοι, έχουν πάει στις εξής τρεις μεγάλες περιοχές. Η μια είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, ένα μικρό κομμάτι, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συρρικνωθεί. Η δεύτερη, στη ΝΔ, ένα μεγάλο ποσοστό. Το μεγαλύτερο όμως ποσοστό από όλους έχει πάει σπίτι του. Άρα, η δική μας η δουλειά, άσχετα με το τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι να βγούμε έξω με το πρόγραμμά μας και είτε αυτό αφορά το λεκανοπέδιο στο οποίο είμαστε χαμηλά, είτε αφορά τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλη την επαρχία, να βγούμε και να εξηγήσουμε γιατί το πρόγραμμά μας είναι αυτό το οποίο αύριο θα έχει θετική διαφορά, αν κυβερνήσουμε. Να παρατηρούμε και να αξιολογούμε το τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εμείς κρινόμαστε για την δυνατότητά μας να φέρουμε τον δικό μας κόσμο στην κάλπη.

-Πρέπει να δούμε λίγο τις συνεργασίες που έχουν υπάρξει, γιατί νομίζω πώς μπορούμε να μάθουμε πολλά από αυτές. Με τον κ. Ηλιόπουλο για παράδειγμα φέραμε μια πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο που λέει, «Κώστα Μπακογιάννη, μείωσε τα δημοτικά τέλη». Το υποστηρίξαμε και οι δύο, το φέραμε μαζί, βγήκαμε έξω, εξηγήσαμε γιατί το πιστεύουμε. Μας είπε ο κ. Μπακογιάννης ότι αυτά που λέμε είναι ανοησίες και τελικά το υιοθέτησε και ο ίδιος.

Τι κάνει αυτό; Δημιουργεί μια συνεργασία τριών κομμάτων, που είμαστε όλοι στο ίδιο τραπέζι; Όχι. Είναι πιο εύκολο να συνεργαστείς σε επιμέρους θέματα, παρά να μιλήσουμε για θέματα όπως την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ποια είναι η θέση αυτή τη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ και ποια είναι η θέση του κ. Κασσελάκη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν την ξέρω. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει κάτι, αλλά όταν κυβερνούσε έκανε κάτι άλλο. Μιλάει για δυνατή Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά προσπάθησε να την χειραγωγήσει όταν ήταν στην Κυβέρνηση. Ο κ. Κασσελάκης δεν έχει ξεκινήσει να μιλάει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είναι πολύ πιο εύφορο το έδαφος στη βάση. Τα κόμματα στη βάση τους, έχουν πολλά κοινά σημεία. Μπορείς να κοιτάξεις και προς τα δεξιά του ΠΑΣΟΚ και να βρεις κοινά σημεία στη βάση, σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων. Στις θέσεις και στο όραμα, η διαφοροποίηση είναι ξεκάθαρη. Το γεγονός πως μπορούμε σε μια πρόταση να συμφωνήσουμε με κάποιον, δεν σημαίνει ότι θα συμφωνήσουμε και στην κορυφή.

Είναι άλλο να γυρίσει ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και να χειροκροτήσει, να αγκαλιάσει, να ενθαρρύνει αυτό που έκαναν ο κ. Δούκας με τον κ. Ζαχαριάδη, το οποίο το κάνω και εγώ, και είναι άλλο να πεις ότι αυτό συνεπάγεται και μια συνεργασία στην κορυφή. Το αντίθετο θα έλεγα, ότι από κάτω προς τα πάνω υπάρχει εύφορο έδαφος να μιλήσεις, αφού με το που θα πάει η συζήτηση στα κλειστά γραφεία της Κουμουνδούρου ή της Χ. Τρικούπη εκεί η συζήτηση θα μαραζώσει πριν καν ξεκινήσει. Το να θεωρηθεί πως επειδή στον Δήμο Αθηναίων έγινε μια προσπάθεια και έτσι την άλλη μέρα το πρωί θα κλειστούμε σε ένα γραφείο για να πούμε «πόσα Υπουργεία εσύ, πόσα Υπουργεία εγώ», ενώ το άθροισμα των δύο κομμάτων είναι χαμηλότερο από αυτό που έχει η ΝΔ σήμερα, δεν έχει νόημα. Κάθε προοδευτικό κόμμα, όπως το ΠΑΣΟΚ, ψάχνει κάθε τρόπο ώστε να εφαρμοστούν προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα του τόπου.

-Αυτό που έγινε στην Αθήνα ήταν μια νίκη των προοδευτικών δυνάμεων και μια νίκη του κ. Δούκα προσωπικά, ο οποίος το υποστήριξε από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή. Ένας από τους λόγους που τον στήριξα και εγώ με όλες μου τις δυνάμεις, ήταν γιατί είδα έναν άνθρωπο ο οποίος αγκαλιάζει, πολλαπλασιάζει και δημιουργεί. Δεν ήταν ένας άνθρωπος, κλεισμένος σε 4 τοίχους. Αυτή ήταν και η δύναμη του κ. Δούκα και αυτό φαντάζομαι είδε ο κ. Ζαχαριάδης και το υποστήριξε.

-Είναι δύσκολο για δύο κόμματα τα οποία έχουν ριζικά διαφορετικό DNA, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ να αρχίζουν σήμερα μια διαπραγμάτευση η οποία θα οδηγήσει σε μια κοινή πολιτική για την Ευρώπη. Είναι άλλη η ιστορία μας και οι σχέσεις μας με την Ευρώπη, άλλη του ΣΥΡΙΖΑ με την Ευρώπη. Αυτά δεν γεφυρώνονται από την μία μέρα στην άλλη, αλλά ούτε επειδή άλλαξε ο αρχηγός τους. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις μας και ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό, είναι να βγούμε να μιλήσουμε στην κοινωνία και να πείσουμε τον κόσμο ότι η Ελλάδα θα είναι καλύτερη αν ακολουθήσει το πρόγραμμά μας.

-Η οπτική γωνία που βλέπει κανείς τον κ. Κασσελάκη μπορεί να διαφέρει σε πολλά σημεία. Προσωπικά, δεν κοιτάζω τη δημόσια εικόνα του ούτε μπορώ να τον κρίνω πολιτικά από αυτό, αντίθετα προσπαθώ να αποκωδικοποιήσω τις θέσεις του. Τον κ. Κασσελάκη αυτήν την στιγμή, όχι μόνο εμείς ως ΠΑΣΟΚ αλλά και το κόμμα του, προσπαθεί να τον αποκωδικοποιήσει. Ξεκινάει με μια μάχη απέναντι σε μια ομάδα ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει κανείς μαζί τους, αλλά κράτησαν τον ΣΥΡΙΖΑ σταθερό πολιτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και κάθε φορά που ο κ. Τσίπρας ήθελε να πάει προς μια άλλη κατεύθυνση του έβαζαν κάποιες άγκυρες για να πουν ότι αυτό είναι το αξιακό μας πλαίσιο και εδώ μένουμε.

Με αυτούς τους ανθρώπους ξεκίνησε ο κ. Κασσελάκης τη μάχη. Αυτό σημαίνει ότι η επόμενη ημέρα για τον κ. Κασσελάκη είναι tabula rasa. Αυτό είναι επικίνδυνο στην πολιτική, τέτοιο κόμμα ήταν το ΠΟΤΑΜΙ, το οποίο έκανε τη μεγάλη του άνοδο και διαλύθηκε. Ο κ. Κασσελάκης μιλάει για το δημοκρατικό κέντρο, αλλά οι τίτλοι αποκτούν αξία όταν τους δώσεις περιεχόμενο. Ας δούμε λοιπόν το περιεχόμενο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι χώρος μάχης για τις προοδευτικές δυνάμεις, θα την χειραφετήσουμε ή θα την χειραγωγήσουμε; Οι προοδευτικοί πολίτες έχουν μοιραστεί σε πολλά σημεία σήμερα και δικός μας ρόλος είναι να ενώσουμε αυτές τις δυνάμεις, για να διεκδικήσουμε την εφαρμογή του προγράμματός μας ως Κυβέρνηση.

Δείτε εδώ τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, με τους δημοσιογράφους Γιώργο Πιέρρο, Ελένη Καλογεροπούλου και Δημήτρη Τάκη:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video