-Τα θέματα Δημοκρατίας δεν είναι μόνο θέματα ΠΑΣΟΚ, αλλά θα έπρεπε να αφορούν όλα τα κόμματα και κυρίως το κυβερνών κόμμα. Εφόσον υπάρχει ένα έλλειμμα Δημοκρατίας στη χώρα, μεγαλύτερη ευθύνη για αυτό βαραίνει το κυβερνών κόμμα που κάνει οτιδήποτε είναι δυνατόν για να μην ασχοληθεί με τα θέματα Δημοκρατίας. Άρα, δεν κάνει εντύπωση ότι ασχολείται ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτά τα θέματα, αλλά πως του πήρε τόσο καιρό να φτάσει στο σημείο ώστε να υπάρξει ένας συντονισμός και να υπάρξουν κοινές δραστηριότητες για να διασφαλίσουμε ότι θα υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία με κάθε μέσο που έχουμε.

– Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, ως ΠΑΣΟΚ, είναι να εμπνεύσουμε τον δημοκρατικό κόσμο να ακούσει το πρόγραμμά μας και άρα να μιλήσουμε σε ανθρώπους που σήμερα είναι στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ και κατά κύριο λόγο στο σπίτι τους. Αρνούνται να μας εμπιστευτούν ακόμα. Μας ακούν μεν, και αυτό είναι θετικό, αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμοι -τουλάχιστον δημοσκοπικά- να πουν: «εγώ είμαι έτοιμος να στηρίξω το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για να κυβερνήσει». Αυτή είναι η δουλειά μας, να δουλέψουμε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Επικράτειας και να πείσουμε τον κόσμο πως το δικό μας σχέδιο θα έδινε μεγαλύτερη προοπτική στη χώρα, από αυτή που δίνει η ΝΔ.

-Στην πολιτική παλεύεις και ξαφνικά σπάει το φράγμα και λειτουργεί υπέρ σου. Τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων δεν θα αλλοιώσουν την πεποίθησή μας πως πρέπει να είμαστε έξω και να μιλάμε για το πρόγραμμά μας. Όσο περνάει ο καιρός εξειδικεύουμε θέματα, μιλάμε σε συγκεκριμένα κοινά και εξηγούμε γιατί όσα λέμε είναι καλύτερα από αυτά που βιώνουμε, πείθουμε πλέον ότι αποτελούμε εναλλακτική. Ο κόσμος νιώθει ότι αποτελούμε εναλλακτική, καθώς και από τα αποτελέσματα που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε επιμέρους εκλογικές αναμετρήσεις, φαίνεται πως ο κόσμος είναι έτοιμος για προοδευτικές λύσεις όπως ήταν αυτή του Χάρη Δούκα στην Αθήνα, στη Θεσσαλία, στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή, εκεί που ο κόσμος δεν ήταν ευχαριστημένος με όσα έβλεπε, αναζήτησε κάτι διαφορετικό και εκεί που το βρήκε, το αγκάλιασε με ενθουσιασμό. Υπάρχει το εύφορο έδαφος, ο κόσμος ψάχνει να βρει αν υπάρχει καλύτερος δρόμος από αυτόν που ακολουθεί η χώρα σήμερα. Στο χέρι μας είναι να πείσουμε πως ο δικός μας δρόμος μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στα σύγχρονα αιτήματα.

-Κάθε κόμμα έχει το όραμά του, έχει τις θέσεις του που απορρέουν από το όραμα και έχει και προτάσεις που απορρέουν από τις θέσεις, αυτή είναι μια πυραμίδα. Στη βάση της πυραμίδας υπάρχει κοινό έδαφος για να μιλήσει κανείς και να βρει προτάσεις οι οποίες δοκιμάζονται και προχωρούν. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τον κ. Ηλιόπουλο, είχαμε μια κοινή πρόταση για τη μείωση των δημοτικών τελών, θεωρήσαμε ότι θα ήταν καλό για τις Αθηναίες και τους Αθηναίους την εποχή της κρίσης. Ο κ. Μπακογιάννης αρνήθηκε αρχικά να το υιοθετήσει, έπειτα κατάλαβε το λάθος του και συμφώνησε μαζί μας. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα. Δεν μπορούμε να πούμε όμως ότι εγώ και ο κ. Ηλιόπουλος γνωρίζουμε εάν έχουμε την ίδια άποψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη περίπτωση που την έχουμε, όμως, δεν ξέρουμε αν την έχουν τα κόμματά μας.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που ανέκαθεν πίστευε στην χειραφέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην ενδυνάμωσή της με γνώση, εργαλεία, με χρήμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αντίθετα, είχαμε έναν ΣΥΡΙΖΑ που με το μόνο νομοσχέδιο που πέρασε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προσπάθησε να τη χειραγωγήσει με ένα ερμαφρόδιτο σχήμα της απλής αναλογικής που τη πρώτη Κυριακή έβγαζε απλή αναλογική στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ τη δεύτερη Κυριακή έβγαζε έναν πανίσχυρο Δήμαρχο ο οποίος δικαιούνταν να κάνει ό,τι θέλει. Αυτού του είδους η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ταιριάζει στη δική μας. Ακόμα και αν μπορούμε να κάτσουμε εγώ και ο κ. Ηλιόπουλος να μιλήσουμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν σημαίνει ότι τα δύο κόμματά μας, στην κορυφή τους, μπορούν να μιλήσουν για το ίδιο θέμα και να συμφωνήσουν. Αυτό είναι μόνο ένα από τα θέματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε.

-Έχω συζητήσει με τον κ. Δούκα για το θέμα της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας. Εάν πραγματικά τα αρχαία που έχουν βρεθεί εκεί, είναι τέτοια τα οποία χαίρουν ανάδειξης, τότε έχουμε συζητήσει για ένα εναλλακτικό σχέδιο. Το σχέδιο αυτό θα λύσει τα κυκλοφοριακά προβλήματα που δημιούργησε το κλείσιμο της Β. Όλγας, κυρίως για τους κατοίκους της Πλάκας που δεν έχουν πια πρόσβαση στα σπίτια τους. Ειδικά για τους ανθρώπους που έρχονται από τα νότια και δεν μπορούν να γυρίσουν νόμιμα πίσω αν είναι για κάποιο λόγο κλειστό το Σύνταγμα, αλλά και για τους ανθρώπους που έρχονται από βόρεια από τη Β. Κωνσταντίνου και δυσκολεύονται να περάσουν από την άλλη μεριά.

Η δυσφορία που δημιουργήθηκε από το κλείσιμο της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας είναι απόλυτα δικαιολογημένη, μπλοκαρίστηκε κόσμος σαν να μην υπήρχε τρόπος ένωσης. Αν βρεθεί ένας εξαιρετικός αρχαιολογικός χώρος και αν δούμε πραγματικά ότι χαίρει προστασίας και ανάδειξης, υπάρχουν και εναλλακτικές που θα λύσουν τα προβλήματα που είχαμε απαριθμήσει. Εγώ μια αντίστοιχη λύση είχα δώσει στον κ. Μπακογιάννη, αλλά επέλεξε να την αγνοήσει.

Ακούστε τη συνέντευξή μου στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100.3, με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video