-Το πιο ωραίο συμπέρασμα από όλη αυτή την διαδικασία που έχουμε κάνει στις γειτονιές είναι ότι ο κόσμος μιλάει, ο κόσμος θέλει να μοιραστεί τις εμπειρίες του, θέλει να πει τα πράγματα που τον απασχολούν. Η σχέση του, τουλάχιστον στην Αυτοδιοίκηση, με την πολιτική έχει αντιστραφεί τελείως. Νομίζω ότι όλοι πια καταλαβαίνουν πως η πολιτική είναι το εργαλείο μέσα από το οποίο θα αλλάξουμε τη ζωή μας και θα την κάνουμε καλύτερη. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα. Δεν ξέρω εάν το ίδιο συμβαίνει και με την κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης ο κόσμος είναι έτοιμος και για να μιλήσει και για να δράσει. Με συνεργασία, μπορούμε να αρχίσουμε να φτιάχνουμε γωνιά-γωνιά τις γειτονιές μας έτσι ώστε να αλλάξει όψη η Αθήνα και να πάψει να έχει αυτή την αίσθηση εγκατάλειψης.

-Πήρα μια πρωτοβουλία την προηγούμενη εβδομάδα και έστειλα μια επιστολή στον Πρωθυπουργό με αφορμή τα Εξάρχεια, διότι τα Εξάρχεια είναι μια γειτονιά που υποφέρει και που οι κάτοικοί της είπαν «ως εδώ». Οι κάτοικοι λένε «εμείς είμαστε εδώ. Μας ακούει κανείς;» Και αυτό που έκανα εγώ ήταν να στείλω μια επιστολή στον Πρωθυπουργό και να πω, «κοίτα να δεις, αν θέλεις να αντιμετωπίσεις τα Εξάρχεια πραγματικά, δεν μπορείς να το κάνεις χωρίς τους κατοίκους». Μέχρι τώρα οι κάτοικοι ήταν αμφίσημοι για το εάν πρέπει να ασχοληθεί κανείς με τα Εξάρχεια. Τώρα όμως δεν είναι. Κάνουν ένα κάλεσμα. Η κυβέρνηση είναι η μόνη που μπορεί να συντονίσει μεταξύ της ιδίας, της περιφέρειας, του δήμου και να ακουστούν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Οτιδήποτε κάνεις στα θέματα ασφάλειας, δεν μπορείς να το κάνεις μακριά από τους κατοίκους. Πρέπει να ακούσεις ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα και να τεθεί μια σειρά από ενέργειες που πρέπει να κάνει ο καθένας, το κεντρικό κράτος, η περιφέρεια, ο δήμος, έτσι ώστε σιγά-σιγά να αρχίσουμε να ξανακάνουμε τις γειτονιές μας λειτουργικές και φιλικές για μας.

-Θεωρώ σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι τα θέματα πάντα μπορείς να τα αντιμετωπίσεις με διαφορετικούς τρόπους. Επειδή ο κόσμος έχει κουραστεί γιατί δεν λύνονται, σου λέει «ας τα αντιμετωπίσει κάποιος και όπως να ΄ναι». Νομίζω ότι πρέπει να φύγουμε από εκεί, να πάμε σε μια ποιοτική λογική στο πώς απαντάμε στα προβλήματα και να μην λέμε απλώς «να λυθούν», αλλά το πώς θα λυθούν. Είναι ώρα και σαν πολίτες να απαιτήσουμε κάτι παραπάνω από τους πολιτικούς μας γιατί είναι κουραστικό πια αυτό το πράγμα, μέσα σε αυτή την ισοπέδωση που υπάρχει, να μας ζητάνε να τους ψηφίσουμε χωρίς να μας δίνουν τα ποιοτικά στοιχεία του τι διαφορετικό μπορεί να φέρνουν στην πόλη.

-Αν πολωθεί το κλίμα αυτό που θα είναι δική μας δουλειά, και εδώ είναι μια πρόκληση απέναντι και στους άλλους υποψηφίους, είναι να κρατήσουμε την Αθήνα στο κέντρο της ματιάς μας και στο κέντρο της σκέψης μας έτσι ώστε το αποτέλεσμα των εκλογών να είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο θα είναι καλό για την Αθήνα.

-Όταν βλέπω τη Νέα Δημοκρατία να συζητάει και να λέει «πάρε εσύ την Περιφέρεια να πάρω εγώ τον Δήμο» και να χωρίζουν τα οφίτσια όχι με γνώμονα το ποιος είναι καλός για τον Δήμο, αλλά ποιος θα εκμεταλλευτεί τον Δήμο ή την Περιφέρεια, ανησυχώ. Και ανησυχώ γιατί αυτό δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν νοιάζεται για την Αθήνα. Όταν βλέπω τον ΣΥΡΙΖΑ να βολοδέρνει για τέτοιο μεγάλο χρονικό διάστημα και να λέει «τώρα θα κατεβάσουμε κάποιον που θα κερδίσει σίγουρα» και τελικά να καταλήγει στο Νάσο, ο οποίος είναι ένα σοβαρότατο παιδί αλλά τον έχουν κάψει πριν βγει από τα αποδυτήρια, όταν βλέπω το πάθος τους να είναι ένα κομματικό στέλεχος αυτός που θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου τους, δείχνει ότι πάλι δεν τους νοιάζει η Αθήνα, ότι το μόνο που τους νοιάζει είναι να μετρηθεί η δική τους η δύναμη. Φτάνει πια με τα κόμματα να μην νοιάζονται για την πόλη μας.

-Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι, είτε μιλάμε για Ευρώπη είτε μιλάμε για εθνικό επίπεδο είτε μιλάμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα αρχίσουν να αναδύονται ιδέες οι οποίες είναι πραγματικά καλές για τις κοινωνίες μας. Και αυτές οι ιδέες βρίσκονταν πάντα στην Κεντροαριστερά. Εάν μπορούμε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα εμείς να δείξουμε ότι η Αθήνα έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή από μια προοδευτική και αναπτυξιακή πολιτική για την πόλη, τότε νομίζω ότι η υποψηφιότητά μας είναι η μόνη που θα δείξει ότι μπορεί να κάνει και τα δύο.

 

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video