Το συνολικό πρόγραμμα υποστήριξης της θεατρικής Τέχνης που παρουσιάζουμε υπηρετεί τρεις βασικούς στόχους:

Πρώτον, τη στήριξη στους νέους δημιουργούς και τα νέα καλλιτεχνικά ρεύματα. Η νέα γενιά Ελλήνων δημιουργών διεκδικεί, με το ταλέντο και τη σκληρή δουλειά της, τη συμμετοχή της στον παγκόσμιο διάλογο των Πολιτισμών. Είναι η φωνή της Ελλάδας σήμερα. Θέλουμε η φωνή αυτή να δυναμώσει με την βοήθεια της Πολιτείας, για να αναδείξει την Ελλάδα που μπορεί να πάρει την τύχη στα χέρια της και να προωθήσει τις αξίες στις οποίες η ίδια πιστεύει.

Δεύτερον, τη στήριξη του ελληνικού έργου. Στη χώρα μας γεννήθηκε το θέατρο. Τα πιο γνωστά θεατρικά κείμενα της αρχαιότητας είναι ελληνικά και συναρπάζουν διαχρονικά το κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο. Οφείλουμε, μέσα από νέους, αποτελεσματικούς μηχανισμούς, να ανανεώσουμε το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το ελληνικό θέατρο, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας, εκτός από τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, και το σύγχρονο ελληνικό θεατρικό έργο, που παρουσιάζει μια ιδιαίτερη δυναμική.
Τρίτον, τη διάχυση του Πολιτισμού και την κινητικότητα των καλλιτεχνών, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Θέλουμε να διασφαλίσουμε την πρόσβαση στο θέατρο σε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες, κάθε ηλικίας, σε όποιο σημείο της χώρας κι αν κατοικούν. Θέλουμε να βοηθήσουμε, ώστε το θέατρο να εκπαιδεύσει και να ψυχαγωγήσει Έλληνες που σήμερα μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε αυτό, όπως άνεργους συμπολίτες μας, ανθρώπους σε φυλακές ή νοσοκομεία, ανθρώπους που δίνουν τη μάχη της κοινωνικής επανένταξης. Και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε την προβολή των Ελλήνων καλλιτεχνών του θεάτρου στο εξωτερικό.

Στη μάχη αυτή ρίχνουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας –εργαλεία που παραδοσιακά είχε στη διάθεσή του το Υπουργείο μας, όπως οι Κρατικές Σκηνές και τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., αλλά και νεότερα, που προέκυψαν από τη νέα του δομή, όπως την ΕΡΤ, τον ΕΟΤ και τα κτίρια της ΕΤΑ. Αυτή η προσπάθεια είναι ενδεικτική των συνεργιών που μπορεί να αξιοποιήσει το νέο ΥΠΠΟΤ.
Βασικό στοιχείο της προσπάθειάς μας είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Χωρίς αυτά, καμία πολιτική προτεραιότητα δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί διότι δεν μπορεί να κριθεί με βάση την αποτελεσματικότητά της.

Η δουλειά μας για το θέατρο δεν σταματά φυσικά με την ανακοίνωση του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής θεατρικής Τέχνης.

Η αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των δραματικών σχολών καθώς και η δημιουργία μιας μόνιμης Στέγης για τις άστεγες ομάδες, αποτελούν για μας θέματα ανοιχτά για διαβούλευση και προβληματισμό.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Θωμά Μοσχόπουλο, τη Ματίνα Καλτάκη και τη Δήμητρα Κονδυλάκη, τα μέλη της ομάδας εργασίας που δούλεψαν μαζί μας για την κατάρτιση του νέου προγράμματος στήριξης της θεατρικής Τέχνης, καθώς και όλους εκείνους που κατέθεσαν στην πορεία χρήσιμες προτάσεις και σκέψεις για τη βελτίωσή του.

Παύλος Γερουλάνος
Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού

Το πρόγραμμα αναρτήθηκε στην πύλη πολιτιστικών φορέων του ΥΠΠΟΤ, drasis.culture.gr