– Τριγυρνάω στην Αθήνα μέρες τώρα και βλέπω πως εκτός του ότι η κάθε γειτονιά ξέρει τα προβλήματά της, έχει και τις λύσεις για να προχωρήσουν τα πράγματα. Νομίζω ότι μια υποψηφιότητα η οποία ξεκινάει μέσα από την κοινωνία, ξεκινάει γειτονιά-γειτονιά, καταγράφει αυτά τα προβλήματα, αλλά καταγράφει και τις λύσεις που οι δημότες είναι έτοιμοι να προσφέρουν σε μια προσπάθεια,  θα κάνει τη διαφορά στο Δήμο της Αθήνας.

– Στον Άγιο Παύλο ένα από τα προβλήματα που αισθάνονται οι πολίτες της περιοχής είναι ότι μαζί με τα συσσίτια δεν υπάρχει ταυτόχρονα  η υποδομή υποστήριξης κι εξυπηρέτησης αυτών των ανθρώπων για πολύ απλές ανάγκες τους ώστε η γειτονιά να παραμένει αλώβητη μετά από το συσσίτιο. Κανείς δεν μου μίλησε αρνητικά για τα συσσίτια, κανείς δεν μου μίλησε αρνητικά για τους ανθρώπους που δεν είναι μόνο Έλληνες προφανώς, είναι και αλλοδαποί. Όμως λένε «δεν μπορείς να το κάνεις αυτό αν δεν έχεις την απλή υποδομή που χρειάζεται, ώστε να μένει μια γειτονιά καθαρή και να μπορέσουμε και εμείς να συνεχίσουμε να ζούμε».

– Προβλήματα που είναι μικρά εάν τα αφήσεις δηλητηριάζουν την πόλη, δηλητηριάζουν τους ανθρώπους μεταξύ τους και δημιουργούνται κόντρες από το τίποτα. Είναι σημαντικό οι ανησυχίες που έχουμε καθημερινά, να μπορείς να τις αντιμετωπίσεις πάρα πολύ γρήγορα. Για να το κάνεις αυτό πρέπει να έχεις τα μάτια σου και τα αυτιά σου σε κάθε γειτονιά. Και για να γίνει αυτό πρέπει να έχεις πολίτες που πραγματικά να εντάσσονται μέσα στην διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων και να τους ακούς πραγματικά, γιατί αυτοί έχουν τις λύσεις.

– Η απλή αναλογική θα αποδειχθεί ένας εφιάλτης εάν οι πολιτικοί που θα εκλεγούν έχουν την παλιά νοοτροπία και θα αποδειχθεί μια μεγάλη ευκαιρία εάν αλλάξουμε νοοτροπία. Τι εννοώ με αυτό; Οι πολιτικοί που εκλέγαμε μέχρι σήμερα είχαν την αρχή ότι άπαξ και πάρουν την εξουσία, η εξουσία είναι δική μου. «Κάνω ό,τι θέλω. Μου ανήκει η πόλη μου.» Αυτή η νοοτροπία στην απλή αναλογική δεν περνάει διότι ό,τι και να κάνεις θα κολλάς συνέχεια στο γεγονός ότι δεν έχεις την πλειοψηφία. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι με  την απλή αναλογική καλούμαστε να εκλέξουμε ανθρώπους οι οποίοι θα έχουν μια διάθεση συνεργασίας σε οποιοδήποτε επίπεδο είναι αυτό, διότι μόνο έτσι θα αρχίσουν να λύνονται τα προβλήματα. Θέλει μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία και των πολιτικών και των ανθρώπων που θα εκλεγούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν το καταφέρουμε αυτό, η απλή αναλογική και ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει στους δήμους μπορεί να δείξει ένα διαφορετικό μοντέλο εξουσίας και να αλλάξει τις σχέσεις του πολίτη με την πολιτική.

– Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε πραγματικό πλούτο από το Airbnb, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα αλλοιώσουμε τις γειτονιές της Αθήνας. Όλες οι μεγάλες πόλεις του κόσμου βάζουν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί αυτή η δραστηριότητα. Θα κάνουμε τεράστιο λάθος εάν αφήσουμε αυτή την κατάσταση ανεξέλεγκτη και βρεθούμε στο τέλος να μην μπορούμε να αναδείξουμε όλα τα ωραία που έχει η Αθήνα.

 

https://www.youtube.com/watch?v=sIKau7cN-8E&feature=youtu.be