-Η Αθήνα είναι ο πιο ωραίος Δήμος της Αττικής, απλώς έχει επιβαρυνθεί με όλα τα προβλήματα της Αττικής διότι όλα έρχονται εδώ. Η πορνεία εδώ, τα ναρκωτικά εδώ, η εγκληματικότητα εδώ, όλα αυτά επιβαρύνουν ουσιαστικά ένα μικρό χώρο σε σχέση με όλη την Αττική. Και αν θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, είναι ν’ αρχίσουμε από τα μικρά.

-Η καθαριότητα δε χρειάζεται ιδιωτικοποίηση. Αυτό που χρειάζεται όμως, είναι να γίνει ξεκάθαρο τι εννοούμε και πώς αντιμετωπίζουμε την εγκατάλειψη που υπάρχει στην πόλη. Η συλλογή των σκουπιδιών, δεν είναι αυτό που ο πολίτης λέει καθαριότητα. Όταν μιλάμε στις γειτονιές, την καθαριότητα την ορίζουμε με πολύ πιο διευρυμένο τρόπο, είναι όλα αυτά τα μικρά πράγματα τα οποία δίνουν την αίσθηση εγκατάλειψης. Εάν καταφέρουμε ν’ αλλάξουμε αυτή την αίσθηση εγκατάλειψης και να φτιάξουμε γειτονιές που αγκαλιάζουν αυτή την αλλαγή, τότε τα προβλήματα θα λυθούν. Δεν είναι θέμα ιδιωτικοποίησης ή κρατικοποίησης μιας υπηρεσίας.

-Πιστεύω ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι ν’ αρχίσουμε να κερδίζουμε τις καρδιές των Αθηναίων και να πείθουμε τους Αθηναίους ότι αυτό που πρεσβεύουμε, είναι κάτι που μπορεί να γίνει πράξη. Γιατί αλλιώς, τι νόημα έχει να μαζέψεις διάφορες προσωπικότητες ή διάφορα κόμματα που λένε «αυτός είναι καλός υποψήφιος» αλλά να μην καταφέρεις να συνδεθείς με την πραγματική ψυχή της πόλης. Άρα η πρώτη προτεραιότητα είναι αυτή και νομίζω αυτό θα εμπνεύσει κι άλλα κόμματα και άλλες προσωπικότητες, να μας στηρίξουν αργότερα.

“Π.Γερουλάνος: Ξέρετε, ένα σπασμένο παγκάκι, ένα φως το οποίο σβήνει, ένα πεζοδρόμιο το οποίο έχει διαλυθεί, οι αφισοκολλήσεις, όλα αυτά δίνουν μια εικόνα εγκατάλειψης. Γύρω από την εγκατάλειψη, έρχεται η ανομία.

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι ένα πολύ ωραίο δόγμα που λέτε, το δόγμα του «σπασμένου παράθυρου» που οι Αριστεροί το έχουν κατακρίνει πολύ, ήταν ενός πολύ επιτυχημένου Δημάρχου της Νέας Υόρκης, του Ρούντι Τζουλιάνι. Είναι ότι ένα σπασμένο παράθυρο οδηγεί σε πολύ χειρότερα πράγματα. Μακάρι να το εφαρμόσουμε και στην Αθήνα.

Π.Γερουλάνος: Το δόγμα νομίζω είχε εκφραστεί πριν από τον Τζουλιάνι, αλλά ο Τζουλιάνι με τον Μπράτον που ήταν ο Διευθυντής της Αστυνομίας το υιοθέτησαν. Πρέπει να σας πω όμως ότι υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι η βία που επέβαλε ο Τζουλιάνι ήταν το σωστό. Διαφωνώ μ’ αυτό απολύτως, αν έκανε κάτι σωστό αυτό το δίδυμο, είναι ότι πήγαν βαθιά μέσα στις γειτονιές της Νέας Υόρκης για να λύσουν τα προβλήματα. Είμαι κάθετα αντίθετος στο βίαιο κομμάτι αυτού του δόγματος, αλλά πάρα πολύ υπέρ των κοινοτήτων που έκαναν σε κάθε γειτονιά της Νέας Υόρκης, όπου μαζί και με το κράτος αλλά και με το Δήμο, δηλαδή τη Δημοτική Αρχή της Νέας Υόρκης, συνεργάστηκαν για να λύσουν τα προβλήματα. Ο περισσότερος κόσμος θυμάται μόνο το βίαιο κομμάτι και ή το αγκαλιάζει ή το κατακρίνει. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε έτσι. Η ενεργοποίηση της κοινωνίας είναι αυτό που κάνει τη διαφορά σε μια πόλη.”

 

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video