-Ένα κόμμα, πρέπει να εκφράζει το όραμά του για τη χώρα και από εκεί και πέρα να το εξειδικεύει πάνω στα επιμέρους ζητήματα. Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, λέμε ότι χρειαζόμαστε μία διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, καθώς οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας συνέχεια συρρικνώνονται, μέσα από μία σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Δυστυχώς, τα μεγάλα πακέτα τα οποία έρχονται από την Ε.Ε. εστιάζουν σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και συγκεκριμένα στο πώς θα χρηματοδοτηθούν. Αυτό μπορεί να αλλάξει ριζικά, αν αλλάξει το πώς θα διαρθρωθούν τα χρήματα τα οποία θα δοθούν. Για παράδειγμα, είναι άλλο να δοθούν όλα τα χρήματα στις ΑΠΕ, σε μεγάλες επιχειρήσεις και άλλο ένα κομμάτι να δοθεί σε Συνεταιρισμούς, σε Δήμους, σε Επιμελητήρια. Έτσι, η παραγωγή αυτής της ενέργειας να πάει σε ανθρώπους που τη χρειάζονται, όπως είναι οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι και τα ευάλωτα στρώματα, που αντί να πληρώνουν υψηλό ρεύμα και μετά να παίρνουν ένα επίδομα, να μπορούν να παράγουν το δικό τους ρεύμα και να το έχουν πιο φθηνά.

-Η ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας και η πάταξή της, αποτελούν δύο διαφορετικά αντικείμενα. Γιατί η ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας, προσδίδει κάποια ατού στην ανταγωνιστικότητα, αλλά αν δεν παταχθεί η γραφειοκρατία, δεν αποδίδει το απόλυτό της  μια τέτοια χρηματοδότηση. Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, τονίζουμε πως είναι καλή η ψηφιοποίηση. Ο στόχος μας θα έπρεπε να είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας, ώστε να ανέβει η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα. Ακούω, συχνά, όλη τη συζήτηση για τη φορολογία. Η φορολογία σε χώρες όπως είναι η Γερμανία ή η Δανία είναι πάρα πολύ υψηλή -αν προσθέσει κανείς τον φόρο των επιχειρήσεων μαζί με τον φόρο των μερισμάτων- ενώ πάρα πολύ χαμηλή στην Ελλάδα, διότι δεν έχουμε σωστή γραφειοκρατία, δεν έχουμε σωστούς θεσμούς και δεν λειτουργεί σωστά το κράτος.

-Οι εκλογές έθεσαν μία καινούργια βάση. Ο κ. Μητσοτάκης πήρε την πρώτη εντολή και αντί να διερευνήσει, να πάρει ένα τηλέφωνο κλπ, την παρέδωσε αμέσως. Άρα, ένας Πρωθυπουργός που κάνει αυτήν την κίνηση, δε θέλει να συνεργαστεί.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, λέμε ότι δεν είμαστε, ότι ποτέ δεν ήμασταν και δεν ιδρυθήκαμε ως κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά ιδρυθήκαμε ως κόμμα εξουσίας και αυτός είναι ο στόχος μας. Από εκεί και πέρα, βάζεις σταδιακά κάποιους στόχους, για να τους πετύχεις. Πρώτος μας στόχος είναι να αυξήσουμε τα ποσοστά μας, κάτι που θα εξαρτηθεί από τον ελληνικό λαό. Δεύτερος, είναι να πείσουμε τον κόσμο ότι είμαστε καλύτερη αντιπολίτευση, υπό την έννοια ότι ο λόγος μας, παρότι αιχμηρός, δεν κάνει προσωπικές επιθέσεις και δεν υιοθετεί ακραίες στάσεις. Αλλά συζητάμε για τα θέματα όπως έρχονται, προσπαθώντας να φέρουμε τις προτάσεις και τις αντιρρήσεις μας στο τραπέζι, αλλά και να συνεργαστούμε εκεί που πρέπει, όπως ήταν -για παράδειγμα- ο αποκλεισμός της εγκληματικής οργάνωσης τής Χρυσής Αυγής από τη Βουλή. Αυτός, είναι ένας διαφορετικός λόγος από αυτόν που είχε η υπόλοιπη αντιπολίτευση μέχρι σήμερα και πιστεύουμε ότι είναι ένας σωστός λόγος και ένας λόγος που θέλει ο κόσμος. Απώτερός μας στόχος, ως πρώην κόμμα εξουσίας, είναι να κερδίσουμε τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές. Το χρονικό διάστημα για αυτό όμως, επιτρέψτε μας να είναι σε συνέπεια με τη βούληση του ελληνικού λαού. Οπότε ας μιλήσει πρώτα εκείνος, πριν αρχίσουμε να προδικάζουμε εμείς.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 98,4», στους δημοσιογράφους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video