“Το πρόβλημα με την απλή αναλογική ξεκινά από τον Κλεισθένη, όπου αυτή η απλή αναλογική είναι διφορούμενη. Δημιουργεί προβλήματα που στην ουσία θέλουμε να τα λύσουμε με μπαλώματα αντί να πούμε πώς θέλουμε να είναι η τοπική αυτοδιοίκηση και να φέρουμε ένα νομοσχέδιο που θα δώσει και στους δήμους και στις περιφέρειες τη δυνατότητα να υπηρετήσουν τον πολίτη, διότι αυτό είναι το ζητούμενο. Δεν είναι πόσους θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, πόσους το ΚΙΝΑΛ, πόσους η ΝΔ. Είναι πώς θα μπορέσουμε να πορευτούμε ώστε ο πολίτης να υπηρετείται. Και αυτό γίνεται μόνο όταν στον δήμο και στην περιφέρεια δώσεις μια ουσιαστική δυνατότητα να λύνουν τα προβλήματα των πολιτών”.

“Σίγουρα οι καινούριες εκλογικές διαδικασίες που βρίσκονται προς την σωστή κατεύθυνση για περισσότερη δημοκρατία θα έχουν αναταράξεις στην αρχή. Η απλή αναλογική θέλει ενα επιπεδο προσωπικής και συλλογικής ωριμότητας το οποίο έρχεται με τον χρόνο. Λέγαμε για καιρό ότι δεν θα δοκιμάσουμε κάτι καινούριο διότι δεν είμαστε ώριμοι. Μα, αν δεν δοκιμάσεις κατι καινούριο, αν δεν δεις και διορθώσεις τα λάθη σου δεν θα μπορέσεις να πας μπροστά. Εκεί που η εξουσία είναι πολύ κοντά στον πολίτη, δηλαδή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα προβλήματα λύνονται γρηγορότερα από ότι όταν τα αφήνουμε στην κεντρική εξουσία, αφού ο πολίτης εκεί δεν έχει μεγάλο βαθμό πρόσβασης. Όσο πιο κοντά φέρουμε τη Δημοκρατία στον πολίτη τόσο πιο γρήγορα θα λυθουν τα προβλήματα. Δεν πρέπει να κανουμε πίσω στην απλή αναλογική διότι θα πάρει λίγο χρόνο αλλά, όταν λειτουργήσει σωστά θα έχουμε έναν πιο δημοκρατικό τρόπο εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών”.

“Οτιδήποτε κάνεις είναι σημαντικό να γίνεται ως προϊόν διαλόγου, ως προϊόν δημοκρατίας. Πίσω από κάθε ηγεσία υπάρχει ένα ολόκληρο κόμμα, υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν μέλη. Όσο περισσότερο καλείς αυτά τα μέλη να συμμετέχουν σε μια διαδικασία τόσο πιο πλούσιο γίνεται ένα κόμμα, και σε ιδέες και σε κόσμο και σε ανθρώπους που εκπροσωπούν αυτό το κόμμα προς τα έξω”.

“Οι πρόσφατες εκλογές έχουν μεγάλη σημασία για τη χώρα, διότι έχουμε την πρώτη μεταμνημονιακή κυβέρνηση. Άρα, το όραμα για τη χώρα είναι το κύριο διακύβευμα. Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για μια ισχυρή μεσαία τάξη και συμφωνούμε σε αυτό. Όμως, θεωρεί ότι αυτό θα γίνει μέσα από τη μείωση φόρων. Φυσικά να μειωθούν οι φόροι, αλλά δεν αρκεί. Διότι, σήμερα στην Ελλάδα δεν έχουν όλοι οι πολιτες τον ίδιο βαθμό πρόσβασης στο κεντρικό κράτος. Δεν είμαστε μια συγχρονη κοινωνία και δεν θα φτιάξουμε ποτέ μια μεσαία τάξη αν δεν έχουμε πραγματικές διαδικασίες συμμετοχής όλων μας στις αποφάσεις που λαμβάνονται. Σε όλα τα επίπεδα, στον δήμο, στην περιφέρεια, στο κεντρικό κράτος. Ο κ. Μητσοτάκης λέει εγώ θα φτιάξω μια μεσαία τάξη μειώνοντας τους φόρους. Δεν έχουμε εμείς αντιπρόταση ως κεντροαριστερά; Αυτήν πρέπει να αναπτύξουμε. Ποιος θα την αναπτύξει; Από τη μία έχεις τον ΣΥΡΙΖΑ που σαφέστατα έχει τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου. Από την άλλη, όμως έχεις το ΚΙΝΑΛ που λόγω ΠΑΣΟΚ, έχει από πίσω μία ιστορία και ένα πλαίσιο αρχών. Αυτήν την ιστορία και αυτό το πλαίσιο αρχών πρέπει εμείς από τη δική μας τη μεριά να το αναδείξουμε, να βγάλουμε προς τα έξω την πραγματική μας δύναμη και με αυτό να  χτίσουμε ένα σοβαρό διεκδικητή του ποιος θα μιλά για αυτόν τον χώρο, μιλώντας για τον πολίτη και τη μεσαία τάξη”.

Μπορείτε εδώ να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel.