“Αυτό που δεν έχει ο κ. Τσίπρας όμως – και δεν είχε ποτέ-  είναι ένα όραμα για τη χώρα. Κέρδισε τις τελευταίες εκλογές μέσα από μια αντιμνημονιακή ρητορική και επιμένει να προσδιορίζει την κεντροαριστερά μέσα από μια διλημματική ρητορική. Αυτή η εποχή, όμως, έχει τελειώσει για τη χώρα, πρέπει να δούμε πώς θα πάμε μπροστά και για να συμβεί αυτό πρέπει να δώσουμε ένα όραμα, ένα σημείο στον ορίζοντα που να συγκλίνουν όλες οι δυνάμεις του χώρου μας. Αυτό δεν το βλέπουμε. Ήδη, τα καλέσματα του κ. Τσίπρα είναι σε στελέχη, σε προσωπικότητες, που θα επαναλάβουν ότι ο κ. Τσίπτρας εκφράζει την κεντροαριστερά. Δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτι τέτοιο σε αυτόν τον χώρο. Θα πρέπει να δώσεις ένα όραμα για την Ελλάδα που θέλεις και γύρω από αυτό συσπειρώνονται οι δυνάμεις. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα και νομίζω ότι μπορούμε να το πράξουμε ως ΚΙΝΑΛ, κυρίως γιατί ενυπάρχει το ΠΑΣΟΚ σε αυτό”.

“Δεν θα έλεγα ότι τον αντιπολιτευτικό τόνο τον δίνει κάποιος αυτήν τη στιγμή. Η κυβέρνηση έχει μια περίοδο χάριτος και ο κ. Μητσοτάκης κάνει πράγματα που φαντάζουν σωστά, απλά και μόνο επειδή δεν τα έκανε για πολλά χρόνια ο κ. Τσίπρας. Και εκεί θεωρούμε ότι τελειώνει το θέμα. Περιμένουμε να δούμε από τον κ. Μητσοτάκη αν πραγματικά εννοεί τη στήριξη των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων και δη των δημιουργικών ή αν ακολουθεί την ευρωπαϊκή δεξιά οικονομική πολιτική πιστεύοντας ότι με το να δίνει κανείς μόνο φοροαπαλλαγές κάνει οικονομική πολιτική”.

“Δεν γίνεται να αυτοπροσδιορίζεσαι σε σχέση με κάποιον άλλον, πρέπει να ξεκαθαρίσεις τι είναι αυτό που μπορείς να προσφέρεις στην ελληνική κοινωνία και αυτό μπορεί να είναι μόνο ένα όραμα”.

“Η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας, οι οποίες σήμερα δεν εκφράζονται από κανέναν, είναι αυτό που προσωπικά πιστεύω ότι η κεντροαριστερά πρέπει να εκφράσει. Από τη μία έχουμε ένα δεξιό χώρο που δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την τοπική αυτοδιοίκηση και από την άλλη έναν ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε να την ελέγξει. Οπότε, δημιουργείται ένα πεδίο όπου μπορούμε να εκφρασουμε ένα όραμα, ένα όραμα που λέει να συμμετέχει ο Έλληνας, να συνδιαμορφώνει το μέλλον του, να φτιαξουμε την πορεία της χώρας όπως τη θέλουμε”.

Το όραμα θα πρέπει να υποστηρίζεται και από τον τρόπο που λειτουργείς. Να έχεις ένα δημοκρατικό κόμμα που υποστηρίζει τη σύνθεση, αυτό ήμασταν πάντα και γι’ αυτό καταφέρναμε να μαζέψουμε όλες τις φωνές του χώρου. Το να αποκλείεις συνέχεια ανθρώπους δεν βοηθάει να φτιάξεις τη σύνθεση του χώρου που χρειαζόμαστε”.

“Η εμμονή μου δεν είναι το όνομα και τα σύμβολα. Σε αυτό που επιμένω είναι οτι πρέπει να έχεις μια αφετηρία με αρχές και αξίες και να προχωρήσεις μπροστά. Να τις μεταφράσεις σε θέσεις και προτάσεις. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο μέσα από το ΠΑΣΟΚ. Το Κίνημα Αλλαγής έδωσε μια υπέρμετρη έμφαση στο να μαζευτούν προσωπικότητες, κάτι που κάνει και ο κ. Τσίπρας τώρα. Όπως δεν λειτούργησε για το Κίνημα Αλλαγής, έτσι δεν θα λειτουργήσει και για τον κ. Τσίπρα. Το εγχείρημα απέτυχε διότι στηρίχθηκε σε εσωτερικές συμφωνίες και όχι σε μια απόφαση κοινής πορείας προς τα εμπρός. Η κοινή αποφαση επιτυγχάνεται μόνο μέσα από ένα κοινό όραμα. Και αυτό δεν υπηρξε ποτέ μεσα στο Κίνημα Αλλαγής. Αυτα τα σχήματα μπορούν να λειτουργήσουν μόνο εφόσον βασίζονται σε συγκεκριμένες αρχές, αξίες και όραμα. Όταν όλα στηρίζονται σε προσωπικές σχέσεις, τα κόμματα δεν αντέχουν”.

“Το υψηλό ποσοστό που διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ με προβλημάτισε. Παρόλο που δεν είχε κατι να πει, κράτησε τις δυνάμεις του γιατί ακόμα ο κόσμος θεωρεί ότι δεν υπάρχει άλλη πρόταση. Εγώ πιστέυω ότι υπάρχει άλλη πρόταση. Να απελευθερώσουμε την ελληνική δημιουργία, ο κάθε Έλληνας να νιώσει ασφάλεια να δημιουργήσει αυτό που οραματίζεται για τα παιδιά του. Όποιος πείσει γι’ αυτό, πιστεύω θα δημιουργήσει τις συνθήκες να δυναμώσει πάλι η κεντροαριστερά ώστε να αντιμετωπίσει μια πιο νεοφιλελεύθερη πολιτική του κ. Μητσοτάκη”.

“Η καμπάνια στον Δήμο μου έδωσε το βήμα να πω αυτά που λεω χρόνια. Είδε ο κόσμος ότι το εννοούμε όταν μιλάμε για δημοκρατικές διαδικασίες, για σύνθεσεις. Το ψηφοδέλτιό μας έφερε μαζί κόσμο απο διαφορετικούς χώρους διότι ήταν ένα ψηφοδέλτιο σύνθεσης. Αυτή η διάθεση σύνθεσης, σου δέιχνει ότι δεν χρειάζεται να είμαστε ένα προσωποκεντρικό κόμμα, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, για να εκφράσουμε την κεντροαριστερά, μπορούμε να είμαστε ένα κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες, με αρχές, αξίες και όραμα και αυτό να κάνει τη διαφορά. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε αυτό τόσο πιο γρήγορα η κούρσα αυτή θα έχει θετικό πρόσημο για εμάς”.

 

https://www.youtube.com/watch?v=2XWpuOI-Qhk&feature=youtu.be