Κύριε Γερουλάνο, τι γυρεύει ένας  ιχθυοτρόφος στην πολιτική; Στο ζωικό βασίλειο, το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, συμβαίνει το ίδιο και στον πολιτικό βυθό; 

Πρέπει να βελτιώσουμε την πολιτική, με ανθρώπους που έχουν την δυνατότητα να συνεισφέρουν και μετά να φύγουν. Είναι πολύ σημαντικό να φέρεις δεξιότητες που χρειάζεται το κοινοβούλιο π.χ. το να ξέρεις πως λειτουργεί πραγματικά η αγορά και όχι μόνο σε θεωρητικό ή πανεπιστημιακό επίπεδο. Αν δε ζήσεις τη μεταχρονολογημένη επιταγή δεν μπορείς να καταλάβεις τι χρειάζεται για να μεγαλώσει η αγορά. Όσο μεγαλύτερη διαφορετικότητα υπάρχει σε αυτούς που μετέχουν στα κοινά τόσο το καλύτερο. Όσο πιο διευρυμένο είναι το σώμα που αποφασίζει για το μέλλον της χώρας, τόσο πιο σωστά θα το σχεδιάσει. 

Το έναυσμα για την ενασχόληση σας ήταν η προσφορά πρότασης για ένα καλύτερο μέλλον; 

Οι περισσότεροι πολιτικοί μπαίνουν με θετική διάθεση, δεν ξέρω πόσοι βγαίνουν με το ίδιο σκεπτικό, αυτό οφείλεται στα προβληματικά συστήματα που έχουμε φτιάξει και ο κόσμος απογοητεύεται γρήγορα. Το «γρήγορο ψάρι τρώει το αργό» τελικά, η δυνατότητα να αντιλαμβάνεσαι τι γίνεται στην κοινωνία, ποιες είναι οι διεθνείς τάσεις και να τις μεταφέρεις στην ελληνική κοινωνία, κάνει τη διαφορά.

Τα κόμματα μας είναι δύσκαμπτα, δυσκίνητα και αρτηριοσκληρωτικά, υποφέρουμε από ένα βαθύ συντηρητισμό. Αυτό θα σπάσει με την αλλαγή νοοτροπίας. Η επόμενη οραματική γενιά πολιτικών θα είναι άνθρωποι που θα διεκδικήσουν την εξουσία για να την απολέσουν.

Δηλαδή, θα την διοχετεύσουν εκεί που λογοδοτεί, κοντά στον πολίτη, στους δήμους, στις περιφέρειες, στους ΟΤΑ, στα επιμελητήρια, στους σωστούς συνεταιρισμούς, και στους συνδικαλιστικούς φορείς.

Νιώθετε στοχοποιημένος από την παράταξή σας που πραγματικά διαφωνείτε; 

Η διαφωνία μου είναι πως αντιλαμβανόμαστε τον πολιτικό χώρο μας που βάλλεται και από δεξιά και από αριστερά. Για να αντέξουμε αυτή την πίεση απαιτείται να δώσουμε ένα διαφορετικό όραμα. Η ΝΔ επιβιώνει με το συντηρητικό της λόγο και ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο ίδιο μήκος κύματος. Το Κέντρο συρρικνώνεται όταν δεν έχει όραμα και μεγεθύνεται, αφυδατώνοντας τα άλλα κόμματα όταν ταυτίζεται με τον πολίτη. 

 

Διαβάστε την υπόλοιπη συνέντευξη εδώ.