‘Εχει ξεχαστεί στην πολιτική είναι ότι η βασική αρχή της δημοκρατίας είναι να εμπιστεύεσαι ότι όλοι μαζί θα πάρουμε καλύτερες αποφάσεις από ότι θα πάρει ένας που ίσως ξέρει καλύτερα τις λεπτομέρειες από εμάς. Αλλά ως συλλογικότητα εμείς οι Έλληνες θα παρουμε καλύτερες αποφάσεις εάν έρθεις να μας ακούσεις. Αυτή είναι η βασική της αρχή.

Στην πορεία προστατεύουμε την εξουσία με χίλια εργαλεία.

Όσο περισσότερο προστατεύουμε την εξουσία τόσο κάνουμε εκπτώσεις στη δημοκρατία.

Η έννοια της δημοκρατίας είναι ακριβώς η αντίθετη. Αυτός που είναι σοβαρός πολιτικός είναι αυτός που ανοίγεται, που εκτίθεται, που ακούει διαφορετικές απόψεις, αυτή είναι η έννοια της δημοκρατίας ώστε να μπορούμε μαζί να πάρουμε συλλογικά αποφάσεις και να συνδιαμορφώσουμε μαζί το μέλλον μας. Αυτό αν ξεχαστεί η δημοκρατία θα καταρρεύσει. Και το χειρότερο είναι ότι οι μεγαλύτεροι εχθροί της δημοκρατίας είναι αυτοί που προσποιούνται ότι είναι δημοκράτες, προσποιούνται ότι είναι υπερ του διαλόγου, αλλά στη βάση κάνουν ότι μπορούν για να μπλοκάρουν τον κόσμο από εξω.

Η δημοκρατία με τον τρόπο που εξασκείται είναι ελλειμματική, ιδιαιτέρως σε μια κοινωνία σήμερα η οποία την απαιτεί πια.

Τα μεγαλύτερα κινήματα στον κόσμο είναι κινήματα συμμετοχής, που θέλεις να νιώσεις ότι ανήκεις κάπου και όντας εκεί μπορείς να αλλάξεις τα πράγματα. Τα κινήματα για το περιβάλλον, για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, για τα δικαιώματα των γυναικών. Τα μεγαλύτερα κινήματα  στον κόσμο είναι άνθρωποι που θέλουν να συμμετέχουν, να έχουν φωνή και να μιλούν.

Όσο μεγαλώνουν τα κινήματα αυτά τόσο τα ένστικτα των πολιτικών οδηγούν στην μείωση της δημοκρατίας. Αυτό που πρεπει να καταλάβουν είναι ότι αντί να κλείνονται πρέπει να ανοιχτούν.

Τι είναι ο λαικισμός; Αν ο λαικισμός είναι μια πλειοψηφία σημαίνει ότι κάποιος έπεισε περισσότερο κόσμο απο σένα.

Μα η δύναμη της δημοκρατίας δεν είναι να πείθεις; Άρα, η δική σου δουλειά δεν είναι να σιγήσεις τον λαικιστή, είναι να δώσεις μια πρόταση με περισσότερη ουσία.

Επειδή φοβούνται να μπουν σε αυτή τη διαδικασία προτιμούν να σιγήσουν αυτούς που έχουν κερδίσει την αγάπη του κόσμου.

Εκεί αρχίζει και υποχωρεί η δημοκρατία.

Η ελευθερία δεν είναι μόνο το δικαίωμα στο να έχεις άποψη. Για παραδειγμα, είμαστε ίσοι πολίτες ως Έλληνες πολίτες; Αφού ξέρουμε ότι όποιος έχει πρόσβαση στην εξουσία έχει περισσότερα δικαιώματα από τους άλλους.

Ανάλογα με το φύλο σου, αν είσαι άντρας ή γυναίκα έχεις άλλη δυναμη. Αυτά δεν έχουν λυθεί για να πούμε ότι έχουμε άφθονη δημοκρατία. Το ίδιο με τη δυνατότητα να προοδεύεις.

Έχουμε όλοι πρόσβαση στον πολιτισμό, στην παιδεία; Το δικαίωμα μας να παράγουμε. Έχουμε όλοι πρόσβαση σε πόρους παραγωγή; Αυτά τα ελλείμματα που υπάρχουν γίνονται όλο και πιο εμφανή σε μια κοινωνία που είναι τόσο πλουραλιστικη.

Άρα, οσο πιο πλουραλιστική γίνεται μια κοινωνία τόσο περισσότερο απαιτούμε στο να γίνει πιο δημοκρατική η κοινωνία μας τόσο πιο αμυντικοί γίνονται οι πολιτικοί. Αυτός ο κύκλος θα σπάσει με μια πραγματική έκρηξη δημοκρατίας.

Αν τα κόμματα δεν γίνουν βαθιά δημοκρατικά, αν δεν ανοίξουν την αγκαλιά τους ώστε ο πολίτης να μπορεί μέσα από αυτά να συνδιαμορφώνει το μέλλον του θα πάψουν να έχουν σημασία.

Τα κόμματα που θα εμφανιστούν στο προσκήνιο θα είναι κόμματα που θα ακούνε, που ο πολίτης  θα επιτρέπεται να λεει την αποψή του και η άποψή του θα μετράει.

Όταν ανακαλύφθηκε η δημοκρατία τι έγινε; Είπαμε ότι εμεις θα παίρνουμε τις αποφάσεις γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας. Όσο η δημοκρατία γινόταν πιο ελίτ τόσο λιγότερη εμπιστοσύνη υπήρχε προς τον πολίτη, άρα και από τον πολίτη προς τον πολιτικό. Άρχισαν αυτά τα δυο να ανοίγουν μέχρι που δεν υπήρχε επαφή μεταξύ τους. Οι πολιτικοί που θα κλείσουμε αυτή την απόσταση και θα πρέπει να είναι ειλικρινείς σε σχέση με το τι έχουν να πουν και σε ποιον. Θα είναι οι άνθρωποι που θα μπορούν να σχεδιάσουν τη δημοκρατία του μέλλοντος.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=WHvsH2gIkPo