Αγαπητοί φίλοι,
Δεν θα σας κουράσω επαναλαμβάνοντας αυτά που είπε η Υφυπουργός. Ό, τι ακούσατε από την ίδια είναι σαν να το ακούσατε από μένα. Λέω φίλοι γιατί σας θέλω κοντά μου, γιατί παρόλο που εκπροσωπώ την κυβέρνηση, προέρχομαι από τον δικό σας κόσμο, τον κόσμο των επιχειρήσεων. Έχω προσλάβει και έχω απολύσει. Έχω τρέξει μισθοδοσία. Έχω συντάξει προϋπολογισμό για τους μετόχους μου και έχω παρουσιαστεί μπροστά τους για να τους εξηγήσω όχι μόνο τι πήγε σωστά αλλά και τι πήγε λάθος. Έχω δημιουργήσει πλούτο αλλά έχω δει μπροστά μου και το άσχημο πρόσωπο του δικαστικού κλητήρα για μια ακάλυπτη επιταγή.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, χρειάστηκε να μάθω γρήγορα τι σημαίνει να λειτουργεί μια Ελληνική επιχείρηση στη συχνά ασφυκτική αγκαλιά του Ελληνικού κράτους, της Ελληνικής πολιτείας, της Ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης, της Ελληνικής νομοθεσίας. Γνώρισα και γνωρίζω τις αγκυλώσεις, τις επικαλύψεις,
το δαιδαλώδη κόσμο της Ελληνικής γραφειοκρατίας. Γνώρισα την καχυποψία και συχνά την άρνηση απέναντι σε κάθε δημιουργία. Γνώρισα το γρηγορόσημο, το μυστήριο κόσμο της εφορίας, τον απόμακρο κόσμο του Συμβουλίου της Επικράτειας, τις καθυστερήσεις στο ΚΑΣ.

Γνώρισα πως το Ελληνικό κράτος μπορεί να γονατίσει και να ευτελίσει το μεγάλο όραμα ενός Έλληνα δημιουργού. Όσο γρήγορα έμαθα αυτόν τον σκληρό για τις επιχειρήσεις κόσμο, έμαθα και έναν άλλο κόσμο. Έναν κόσμο γεμάτο πελατειακές σχέσεις, χωρίς σύνορα μεταξύ πολιτικής και επιχειρήσεων. Έναν κόσμο γεμάτο δωράκια και χατίρια, γεμάτο φωτογραφικές ρυθμίσεις και τροπολογίες, γεμάτο αθέατες χειραψίες. Ξέρω τι είναι να διεκδικείς κονδύλια από την Ε.Ε. και λίγο χρόνο μετά να ζητάς τη στήριξη της πολιτείας, όταν αντιμετωπίζεις την υπερπροσφορά στην οποία και εσύ συνέβαλες.

Γνώρισα τον κόσμο των τραπεζών που ενίοτε αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν με βάση επιχειρηματικά σχέδια και προτιμούν να χρηματοδοτούν με βάση προσωπικές σχέσεις και προσωπικές εγγυήσεις.

Χειρότερο όμως είναι ότι έχω δει ιδιοκτήτες να πλουτίζουν σε βάρος μικρομετόχων και εργοδότες να εκμεταλλεύονται τον εργαζόμενο. Γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει μαύρη εργασία και καταπάτηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.

Είμαι εδώ για να σας πω ότι γνωρίζω και την κατάσταση και τι τραβάτε.

Γνωρίζω που στράβωσε ο γιαλός και τι μπορούμε να κάνουμε για να τον ισιώσουμε

αν συνεργαστούμε, αν βάλουμε κανόνες εκεί που πρέπει και αν απελευθερώσουμε χώρο για να μπορείτε να δημιουργήσετε ελεύθερα.

Από την Αυστραλία μέχρι την Αμερική, ο κόσμος είναι γεμάτος από Έλληνες που μεγαλούργησαν συνδυάζοντας το Ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο και το σεβασμό στους κανόνες της πολιτείας που τους φιλοξενεί.

Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και εδώ, στην Ελλάδα.

Η συγχώνευση των δύο Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού- τρία αν προσθέσει κανείς και τον Αθλητισμό – είμαι σίγουρος ότι σας προξένησε τουλάχιστον ερωτηματικά.

Τι σχέση έχει ο επιχειρηματίας με τον αρχαιολόγο, ο ξενοδόχος με τον αθλητή;

Τι σχέση, εκτός -προφανώς- της αδελφικής, έχει ο Νίκος Αγγελόπουλος με το Θόδωρο Αγγελόπουλο;

Σήμερα δεν είναι ούτε ο χώρος ούτε ο τόπος να αναπτύξουμε σε όλο τους το βάθος τις συνέργιες που δημιουργούν οι τρείς χώροι.

Όμως … Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η σωστή ανάπτυξη του κλασσικού μαραθώνιου μπορεί να προσθέσει μια ακόμα εβδομάδα στην τουριστική σεζόν της Αθήνας.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η λειτουργία του ακρωτηρίου θα κάνει την περιήγηση στη Σαντορίνη πιο πλούσια.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το νέο μουσείο της Ακρόπολης έφερε τουρίστες. Και κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο Ζορμπάς και το Mamma Mia έχουν προσφέρει περισσότερα στον Ελληνικό Τουρισμό από τις κατά καιρούς άθλιες διαφημίσεις του ΕΟΤ.

Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι θα συμφωνήσουν αθόρυβα όταν πω ότι η Μελίνα και ο Jules Dassin έχουν κάνει περισσότερα για τον ελληνικό τουρισμό μέσα από τον πολιτισμό από ό,τι πολλοί Υπουργοί Τουρισμού πριν από εμένα και εγώ προσωπικά θα είμαι περήφανος αν τους φτάσω στο ελάχιστο.

Ήρθα λοιπόν σήμερα να σας πω: Δώστε μια ευκαιρία σε αυτή την προσπάθεια.

Το Υπουργείο Τουρισμού αναβαθμίστηκε. Βρήκε έναν ισχυρό συνεταίρο

σε ένα υπουργείο που εώς σήμερα το αντιμετώπιζε μέχρι και εχθρικά

και μπήκαν οι βάσεις για να πάμε πολλά βήματα μπροστά.

Σε ό,τι αφορά τη δική μας σχέση θα υποσχεθώ μόνο αυτά που μπορώ να κάνω πράξη.

Πρώτον: Μαζί σας θα δουλέψω για να κάνουμε τη Γενική Γραμματεία Τουρισμού και τον ΕΟΤ σύμμαχο στις επιχειρήσεις σας.

Μαζί θα χαράξουμε στρατηγική και θα προβάλουμε τις υπηρεσίες σας.

Σαν κράτος οφείλουμε να ορίσουμε κανόνες και να πιστοποιήσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών σας.

Γιατί δε νομίζω ότι υπάρχει εδώ μέσα επιχειρηματίας που προτιμάει το καθεστώς του «όλοι ίδιοι είναι».

Δεύτερον: Στις συνεργασίες σας με άλλα υπουργεία θα είμαι δίπλα σας.

Για να αναπτύξουμε σωστά τον τουρισμό χρειάζεται η στήριξη των Υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας, Εργασίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος.

Το γνωρίζω και θα είμαι στο πλευρό σας.

Και τρίτον: Θα συνεργαστούμε για να αλλάξουμε, έστω σε ένα βαθμό αυτήν την αρρωστημένη σχέση που περιέγραψα στην αρχή της ομιλίας μου. Την σχέση επιχείρησης – κράτους. Να την κάνουμε υγιή και δημιουργική.

Το προηγούμενο καθεστώς έχει ξεπεράσει τα όρια του και πρέπει να τελειώνει. Σε αυτό θα με βρείτε σύμμαχο και συνέταιρο.

Η σημερινή κυβέρνηση έκανε σημαία την διαφάνεια και την αξιοκρατία και για αυτό θα αγωνιστούμε.

Είμαι σίγουρος ότι μέσα σ’ αυτή την αίθουσα μόνο συμμάχους μπορούμε να βρούμε σ΄αυτή την προσπάθεια.

Στα χέρια μας είναι το μέλλον του Ελληνικού τουρισμού και υπάρχουν πολλά στα οποία μπορούμε να συμβάλλουμε καθοριστικά.

Και σαν επιχειρηματίες και σαν κράτος. Και σαν Τουρισμός και σαν Πολιτισμός. Άλλωστε ο Τουρισμός και ο Πολιτισμός έχουν κοινά:

Δημιουργούν, διαχειρίζονται και αναπτύσσονται άμεσα συνδεδεμένοι με την στρατηγική και την εικόνα της Ελλάδας. Και εδώ και στο εξωτερικό.

Όταν αυτή η εικόνα είναι διακριτή και ποιοτική κερδίζουν και οι δύο χώροι. Όταν είναι θολή και συγκεχυμένη υποφέρουν και οι δύο. Είναι και οι δύο τους θεματοφύλακες της ταυτότητάς μας.

Κλείνοντας, να συγχαρούμε όσους βραβεύονται σήμερα. Να ευχηθούμε η βράβευση τους να ενισχύσει τόσο την φήμη όσο και τα κέρδη της εταιρείας τους.

Μόνο έτσι θα πείσουμε ότι η ποιότητα οφείλει να είναι ο βασικός άξονας ανάπτυξης του Ελληνικού τουρισμού. Σας ευχαριστώ πολύ