Τα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων  ενημέρωσε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος , σχετικά με τη λειτουργία και τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό των Κρατικών Σκηνών.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού  θα υπάρξει μια σειρά, όχι σπασμωδικών κινήσεων, αλλά συστηματικών παρεμβάσεων που θα επιφέρουν ριζικές αλλαγές στο χώρο του Πολιτισμού.

«Πεποίθηση μας είναι ότι στον χώρο του πολιτισμού στην Ελλάδα γίνονται θαύματα. Μέσα από την κρίση, και δεν εννοώ μόνο την οικονομική (κρίση αξιών και αρχών, κρίση θεσμών, κοινωνική κρίση) αναπτύσσεται μια νέα γενιά καλλιτεχνών , η οποία μας εκπροσωπεί σε έναν παγκόσμιο διάλογο πολιτισμών στον οποίο δεν πρέπει απλά να συμμετέχει η Ελλάδα. Πρέπει να τον οδηγήσει» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Εχθρός αυτής της νέας γενιάς είναι κάποιες κατεστημένες λογικές και κάποιες νοοτροπίες που θέλουν τα πράγματα να μην αλλάξουν ποτέ. Αυτές θέλουμε και προσπαθούμε να αλλάξουμε. Πως;

Με συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένες προτεραιότητες, με κανόνες που θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία».

Στη συνέχεια ανέφερε πως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δημοσιευθεί η προκήρυξη για τις Επιχορηγήσεις του Θεάτρου οι οποίες εντάσσονται στο Πρόγραμμα στήριξης για το Θέατρο και τις παραστατικές τέχνες, το οποίο βασίζεται σε 4 βασικούς άξονες:

Νέα δημιουργία-νέα καλλιτεχνικά ρεύματα, ελληνικό έργο, κινητικότητα εντός και εκτός επικράτειας, άνοιγμα σε όλη την κοινωνία

«Οι επιχορηγήσεις θα αναρτηθούν και στο διαδίκτυο  για να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και να εκλείψει το φαινόμενο  να  δίνονται επιχορηγήσεις πίσω από κλειστές πόρτες» ξεκαθάρισε ο υπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση του Υπουργείου ώστε να μην επιχορηγεί το θέατρο.  

«Φέτος θα εξαντληθούν όλα τα χρήματα που έχουμε προϋπολογίσει για επιχορηγήσεις (δεν θα χαθεί καμιά χρονιά επιχορηγήσεων) και θα δώσουμε και ένα ακόμη εκατομμύριο για να πληρωθούν όλες οι παλιές υποχρεώσεις του ΥΠΠΟΤ στο θέατρο».

Στη συνεδρίαση, παρέστησαν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές των Κρατικών Σκηνών, Γιάννης Χουβαρδάς  του Εθνικού Θεάτρου, Σωτήρης  Χατζάκης του ΚΘΒΕ και Μ. Μιχαηλίδης της ΕΛΣ οι οποίοι ενημέρωσαν τους βουλευτές για τις δράσεις και τον προγραμματισμό των κρατικών σκηνών.

Όπως ανέφερε ο κ. Χουβαρδάς κατά το τελευταίο διάστημα υπήρξε  εξορθολογισμός στον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και σημαντική εξοικονόμηση δαπανών, ενώ παρουσίασε και αύξηση των εσόδων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Σ. Χατζάκης ο οποίος αναφέρθηκε στη μείωση των δαπανών του ΚΘΒΕ και το άνοιγμα του θεάτρου στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων μέσω συνεργασιών.

Τέλος ο διευθυντής της ΕΛΣ Μ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην αποφυγή του κλεισίματος της Λυρικής και στη νέα σελίδα που ανοίγεται για τη Λυρική Σκηνή.