Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συχνά ακούω σ’ αυτήν την Αίθουσα, ακόμα και από Βουλευτές της δικής μας παράταξης, τη φράση «και το 2011 θα είναι δύσκολη χρονιά», εννοώντας βέβαια ότι το 2011 θα είναι η συνέχεια της προσπάθειας μείωσης του χρέους και, άρα, ύφεσης της οικονομίας.

Όμως, αυτή είναι η μισή αλήθεια, διότι για την Ελλάδα και για κάθε Έλληνα το 2011 καμμία σχέση δεν θα έχει με το 2010. Καμμία σχέση δεν θα έχει και για την Κυβέρνηση. Το 2010 πήραμε μέτρα που δεν θέλαμε να πάρουμε, για να σώσουμε την Ελλάδα από τη χρεωκοπία. Τα μέτρα αυτά δεν ανήκαν στο πρόγραμμα και στις αρχές του ΠΑΣΟΚ και δεν ανήκουν στις προγραμματικές δεσμεύσεις κανενός κόμματος στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Όμως, αυτό ήταν το χρέος μας και το κάναμε με πλήρη συνείδηση του πολιτικού κόστους που θα είχαμε.

Το 2011 θα είναι μία διαφορετική χρονιά. Χωρίς να σταματούν οι δυσκολίες, το 2011 θα είναι μία χρονιά επιτάχυνσης της υλοποίησης των πραγματικών μας δεσμεύσεων, των δεσμεύσεων του Κινήματός μας απέναντι στον Έλληνα πολίτη. Αν το 2010 ήταν η χρονιά που η χώρα έπρεπε να εξασφαλίσει το μηχανισμό στήριξης, το 2011 θα είναι η χρονιά που θα εξασφαλίσουμε ότι η κοινωνία μας θα είναι πιο δίκαιη, πιο παραγωγική, πιο δυναμική στο διεθνές στερέωμα. Αν το 2010 ήταν η χρονιά που δέσποσαν οι δεσμεύσεις της χώρας μας σε τρίτους, το 2011 θα είναι η χρονιά κατά την οποία θα δεσπόσουν οι δεσμεύσεις του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος απέναντι στον ελληνικό λαό.

Με αποφασιστικά και γρήγορα βήματα φεύγουμε από μια χρονιά που έπρεπε να δείξουμε το έργο μας σε άλλους για να εξασφαλίσουμε κονδύλια για την Ελλάδα και μπαίνουμε σε μια χρονιά που ανοίγουμε νέους δρόμους για την Ελλάδα που μπορεί, για την Ελλάδα της ανάπτυξης.

Θα αναφερθώ ειδικά στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Είναι ένα από τα Υπουργεία που θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της αναπτυξιακής προσπάθειας της Κυβέρνησης. Είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα της μετάβασης από μια χρονιά που έπρεπε να πάρουμε μέτρα που δεν θέλαμε, σε μια χρονιά που υλοποιούμε το δικό μας αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Πριν από ένα χρόνο δεσμευθήκαμε για ένα νέο μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης βασισμένο στην ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας. Αυτή ακριβώς τη λογική ακολούθησε η Κυβέρνηση όταν ένωσε τα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης. Με τον πολιτισμό δώσαμε μια πολύ ισχυρή ταυτότητα στον τουρισμό μας. Με τον τουρισμό δώσαμε μια νέα αναπτυξιακή δυναμική στην αξιοποίηση του πολιτισμού. Ο κάθε τομέας από μόνος του είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, μαζί, όμως, μπορούν να αποδειχθούν σε κεφαλαιώδη κινητήρια δύναμη της οικονομίας.

Θα περίμενε κανείς ότι μια τέτοια συνεργασία, τέτοιου μεγέθους χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να ξεδιπλώσει τη δυναμική της. Είμαστε περήφανοι που μόλις ένα χρόνο μετά τη συνένωση των Υπουργείων η επιλογή αυτή έχει αποφέρει απτά αποτελέσματα που τονώνουν και τους δυο τομείς.

Κινηθήκαμε στους τρείς άξονες που είχαμε εξαγγείλει. Πρώτον, περιορίσαμε τις σπατάλες και εδραιώσαμε μηχανισμούς για να τις εξαλείψουμε. Δεύτερον, αναπτύξαμε εθνικά και περιφερειακά σχέδια συντονισμού των δράσεών μας σε όλους τους τομείς του Υπουργείου, αλλά και των άλλων Υπουργείων, ώστε να πολλαπλασιάσουμε την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών μας. Τρίτον, κινητοποιήσαμε προς την ίδια κατεύθυνση διαθέσιμες δυνάμεις που επιτελούν παράλληλο έργο για να μεγιστοποιήσουμε την παρεμβατική μας ικανότητα. Αν σήμερα ο ορατός απολογισμός μας εστιάζει ιδιαίτερα στον περιορισμό της σπατάλης αυτό συμβαίνει διότι διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φέτος βάλαμε τάξη. Η ΕΡΤ, το ΤΑΠΑ, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, φορείς που η Νέα Δημοκρατία μας παρέδωσε σε τραγική κατάσταση είναι μερικοί μόνο από αυτούς που ξαναβρίσκουν σιγά-σιγά το βηματισμό τους χάρη στη μεθοδική δουλειά που κάνουμε. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Σε ένα μόλις χρόνο κάναμε την ΕΡΤ πλεονασματική πρώτη φορά μετά από χρόνια. Δεσμευθήκαμε ότι θα κοστίσει λιγότερο στον Έλληνα φορολογούμενο και το πετύχαμε. Ήδη σήμερα αρχίζει να αποπληρώνει υποχρεώσεις του παρελθόντος. Τη χρονιά που έρχεται θα επικεντρωθούμε στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει στον Έλληνα φορολογούμενο ένα νέο πρόγραμμα για να προσφέρει σοβαρή ενημέρωση, κοινωνικό διάλογο, έγκυρη πληροφόρηση και ποιοτική ψυχαγωγία.

Στον ΕΟΤ καταφέραμε μέσα σε ένα χρόνο να μειώσουμε το χρέος των 120 εκατομμυρίων προς ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στα 55 εκατομμύρια ευρώ και την ίδια ώρα να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας μαζί τους.

Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανακαλύφθηκε μετά την αλλαγής της διοίκησης χρέος προς ιδιώτες προμηθευτές που ξεπερνούσε τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Για έναν οργανισμό του προϋπολογισμού του αυτό είναι τεράστιο ποσό, κυρίως σε μικρομεσαίες εταιρείες της πόλης της Θεσσαλονίκης. Δρομολογήθηκε και εδώ ο διακανονισμός και η εξόφληση των χρεών, γιατί πολιτική μας είναι να μην πληρώνει τα σπασμένα της διακυβέρνησης Καραμανλή ο μικρός επιχειρηματίας και ο εργαζόμενος. Το φετινό Φεστιβάλ ήταν από τα πιο πετυχημένα των τελευταίων χρόνων με προϋπολογισμό σημαντικά μικρότερο από πέρυσι, αναδεικνύοντας έτσι τη διαφορά μεταξύ της χλιδής και της σπατάλης της Νέας Δημοκρατίας και της ποιότητας, που εμείς θέλουμε να αναδείξουμε.

Στη Λυρική, που παραλάβαμε στα πλαίσια της χρεοκοπίας, μειώσαμε τα έξοδα μισθοδοσίας από 21 εκατομμύρια ευρώ στα 16 εκατομμύρια ευρώ. Ρυθμίσαμε το χρέος για τις ασφαλιστικές εισφορές και από τα 3.600.000 ευρώ σήμερα έχει πάει στο μισό εκατομμύριο ευρώ. Διαπραγματευτήκαμε και διακανονίσαμε τα χρέη προς τους προμηθευτές με όφελος 1 εκατομμύριο ευρώ και μειώσαμε το κόστος μισθωμάτων κατά 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Η Λυρική δεν έχει βγει ακόμα από το τούνελ, κυρίες και κύριοι, αλλά επιτέλους βλέπει φως.

Να πάμε τώρα στο χώρο του αθλητισμού. Στους Special Olympics μειώσαμε τον προϋπολογισμό από 86 εκατομμύρια ευρώ σε 66 εκατομμύρια ευρώ, αλλά το σημαντικό δεν είναι αυτό. Επαναδιαπραγματευθήκαμε τη συμφωνία διοργάνωσης, ώστε το κράτος να υποχρεούται πλέον να καλύψει μόνο τα 26 εκατομμύρια ευρώ που δεσμεύθηκε και όχι το υπόλοιπο. Είχαμε, δηλαδή, μείωση 40 εκατομμυρίων από τον προϋπολογισμό της Νέας Δημοκρατίας.

Στους Μεσογειακούς Αγώνες επεξεργαζόμαστε ένα πρόγραμμα μείωσης του προϋπολογισμού τους. Καταφέραμε ήδη, ακούστε τα νούμερα, μια μείωση από 168 εκατομμύρια ευρώ στα 88 εκατομμύρια ευρώ που θα καλύψουν τόσο τους αγώνες όσο και τα έργα χωρίς να θιγεί η ποιότητα των αγώνων. Εξηγήστε μας εσείς πως έγινε αυτό. Μένει να μειώσουμε δραστικά το κόστος φιλοξενίας για να είμαστε σίγουροι ότι οι αγώνες θα γίνουν και θα γίνουν σωστά.

Αν πετύχαμε τη μείωση που θέλαμε και εξασφαλίσαμε τα χρήματα ο συνολικός προϋπολογισμός θα είχε μειωθεί από 318 εκατομμύρια ευρώ σε κάτω από 140 εκατομμύρια ευρώ χωρίς αρνητικό αντίκτυπο στους αγώνες, στην ποιότητα και το κύρος της διοργάνωσης. Έτσι δίνουμε μια πραγματική ελπίδα υλοποίησης αυτού του εγχειρήματος, το οποίο μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη για τη Θεσσαλία. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν μπορούμε να εξασφαλίσουμε κονδύλια για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα.

Χαρακτηριστικό, επίσης, παράδειγμα εξορθολογισμού αποτελεί η μείωση των λειτουργικών δαπανών στο ΟΑΚΑ και στο ΣΕΦ. Από τα 36,5 εκατομμύρια ευρώ το 2009 πάμε το 2011 στα 23 εκατομμύρια ευρώ και έπεται συνέχεια. Είχαμε δηλαδή μείωση μεγαλύτερη από το 30%.

Την ίδια αποτελεσματικότητα επιδείξαμε και σε άλλους εποπτευόμενους φορείς όπως το Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος χωρίς ουσιαστικά να μειώσουμε την αποτελεσματικότητά τους. Επίσης δρομολογήσαμε την κατάργηση των φορέων όπως ο ΟΠΕΠ, το Έργο Πολιτών, η ΑΓΡΟΤΗΜΑ εξοικονομώντας εκατομμύρια ευρώ για τον Έλληνα φορολογούμενο.

Βεβαίως υπήρξαν και περιπτώσεις που η ασυδοσία σε βάρος του δημοσίου και το όργιο σπατάλης σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου ήταν τέτοιο που χρειάστηκε να ζητήσουμε τη συνδρομή της δικαιοσύνης. Διενεργήσαμε σε συνεργασία με τον Επιθεωρητή Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης σειρά οικονομικών, διαχειριστικών, διοικητικών ελέγχων, στείλαμε έντεκα υποθέσεις στον εισαγγελέα και αναμένουμε τώρα από τους δικαστικούς λειτουργούς να βγάλουν τις δικές τους αποφάσεις για το ποιες ευθύνες αναλογούν και σε ποιους.

Επίσης, δημιουργήσαμε αξιόπιστους μηχανισμούς μέσα στο Υπουργείο ώστε να διασφαλίσουμε πως δεν θα εμφανιστούν ξανά φαινόμενα σπατάλης και διαφθοράς και ρουσφετιού. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων το οποίο έθεσε τέλος στη νοσηρή κατάσταση που είχε δημιουργηθεί και αποσυμφόρησε το Γραφείο του Υπουργού από χιλιάδες αιτήματα για ρουσφέτια που έφταναν από παντού.

Παράλληλα, βελτιώσαμε τη λειτουργία των κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου. Μειώσαμε δραστικά τον αριθμό των επιτροπών και όσες κρατήσαμε τις κάναμε άμισθες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που και μόνο η κατάργηση τριάντα δυο επιτροπών εξοικονόμησε 3 εκατομμύρια ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο.

Και, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το έργο που κάναμε το 2010 δεν ήταν μείωση της σπατάλης, ήταν η δημιουργία των προϋποθέσεων για μια αναπτυξιακή πορεία τόσο για το Υπουργείο, όσο και για τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας που μας αφορούν, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι πράγματι το 2011 θα είναι πολύ διαφορετικό από το 2010.

Αθόρυβα, αλλά πολύ αποτελεσματικά επιταχύναμε τους ρυθμούς του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ και ξεμπλοκάραμε επενδύσεις που χρόνιζαν. Σε ένα μόλις χρόνο καταφέραμε να περάσουμε πάνω από χίλιες οχτακόσιες υποθέσεις, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του ΚΑΣ συγκρινόμενος ακόμα και με την περίοδο προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Βρήκαμε διέξοδο σε ό,τι αφορά τις αρχαιολογικές ανασκαφές, που σχετίζονται με τα μεγάλα έργα και απελευθερώσαμε επενδύσεις η καθυστέρηση των οποίων προκαλούσε απώλεια τεράστιων εσόδων και δώσαμε εργασία στο ελληνικό δημόσιο.

Αξιοποιήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ΕΣΠΑ στους χώρους του πολιτισμού και του τουρισμού. Έχουν δημοσιευτεί οι προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 458 εκατομμυρίων ευρώ από την ώρα που αναλάβαμε. Εντός αυτών των προσκλήσεων έχουν ήδη ενταχθεί εκατόν εβδομήντα τέσσερα  έργα υποδομών, τα οποία υλοποιούνται από υπηρεσίες  του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού σε συνολικό προϋπολογισμό 298 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, έχουν ενταχθεί δέκα έργα δράσεων φορέων σύγχρονου πολιτισμού εποπτευομένων από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, όπως η Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και η Μπιενάλε του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 30 εκατομμύρια. Σε φάση αξιολόγησης βρίσκονται άλλα εκατόν πέντε τεχνικά δελτία συνολικού προϋπολογισμού 75 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παράλληλα υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή ώριμων έργων.

Στο κομμάτι του τουρισμού υλοποιούμε μια σειρά από έργα, τα οποία αφορούν τόσο σε υποδομές όσο και σε ενισχύσεις επιχειρήσεων τουρισμού, με στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Και εδώ κληρονομήσαμε μια απαράδεκτη κατάσταση, συνδέσαμε, όμως, φορείς διαχείρισης των δυο Υπουργείων για να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία από το επιτυχημένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ το πολιτισμού στο ατροφικό ΕΣΠΑ του τουρισμού.

Ίσως, όμως, το σημαντικότερο έργο που πετύχαμε στο Υπουργείο, η σημαντικότερη επένδυση για το μέλλον ήταν να φέρουμε στο ίδιο τραπέζι όλους τους φορείς που μπορεί να βοηθήσουν στο έργο που έχουμε μπροστά μας. Κάναμε την κρίση ευκαιρία και φέραμε σε επαφή όλους εκείνους που πρέπει να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν την ανάπτυξη του  προγράμματός μας.

Μέσα στο Υπουργείο η ΕΡΤ για πρώτη φορά συνεργάζεται με τον ΕΟΤ, ο ΟΠΑΠ συνεργάζεται με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, οι πολιτιστικοί φορείς της Θεσσαλονίκης συνεργάζονται κάτω από ένα κοινό πρόγραμμα, που θα έχει αποτελέσματα και για τον τουρισμό, αλλά και με εξωτερικούς φορείς, ο ΕΟΤ συνεργάζεται συστηματικά με ανθρώπους του κλάδου, με τον απόδημο ελληνισμό και ανθρώπους διαφήμισης που προσφέρουν αφιλοκερδώς τη δουλειά τους. Οι φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού συνεργάζονται με ιδιώτες για να γίνει η Αθήνα τουριστικός προορισμός, με πιο απτό παράδειγμα την διοργάνωση του Κλασσικού Μαραθωνίου την οποία είχαμε αφήσει το έλεός της τόσα χρόνια. Η τοπική αυτοδιοίκηση συνεργάζεται με τις υπηρεσίες του Υπουργείου.

Με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης υπογράψαμε μόνο μέσα στο 2010 συνολικά πενήντα τέσσερις προγραμματικές συμβάσεις συνολικού ποσού πάνω από 25 εκατομμύρια, που έχουν τη μορφή χορηγίας προς το Υπουργείο Τουρισμού και αφορούν τόσο αρχαιολογικά έργα όσο και δράσεις σύγχρονου πολιτισμού.

Δημιουργήσαμε, λοιπόν, μια μεγάλη συμμαχία δυνάμεων, αναδείξαμε κοινούς αναπτυξιακούς στόχους και συνεργαστήκαμε και με άλλα Υπουργεία για να τους πετύχουμε.

Με το Υπουργείο Οικονομικών προχωρήσαμε σε μείωση του ΦΠΑ στα τουριστικά καταλύματα στο 6,5%. Αυτό ήταν το πιο αναπτυξιακό μέτρο που έχει ληφθεί σ’ αυτήν τη χώρα σε ό,τι αφορά τον τουρισμό.

Με το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων δρομολογήσαμε το τέλος της στρέβλωσης που επέβαλε το καμποτάζ και ανοίγουμε τις δυνατότητες ανάπτυξης της κρουαζιέρας.

Με το Υπουργείο Εξωτερικών απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για τη χορήγηση βίζας σε επισκέπτες από ραγδαία αναρριχώμενες τουριστικές αγορές. Ενώ οι αφίξεις από τη Γερμανία και την Αγγλία μειώθηκαν δραστικά λόγω της ύφεσης που υφίσταται η Αγγλία και λόγω των σχέσεων με τη Γερμανία τον τελευταίο χρόνο, τις αναπληρώσαμε από τη Ρωσία, από τη Σερβία και το Ισραήλ.

Θέλω να ευχαριστήσω εδώ τους συναδέλφους για την εξαιρετική συνεργασία τη χρονιά που μας πέρασε, καθώς και δύο πολύτιμους συνεργάτες και συνοδοιπόρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, τους κ.κ. Τηλέμαχο Χυτήρη και Γιώργο Νικητιάδη. Η συμβολή τους σ’ αυτό το τεράστιο έργο είναι καθοριστική.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η άμεση και έμμεση συμβολή του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, αλλά πλέον και των μέσων στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν ξεπερνά το 20%. Φιλοδοξούμε να γίνει ακόμα μεγαλύτερο δημιουργώντας συνέχεια νέες ευκαιρίες, δημιουργώντας συνεχώς συνθήκες συνεργασίας και προοπτικής και απελευθερώνοντας τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου από χρόνιες αγκυλώσεις.

Αν η χρονιά που πέρασε ήταν χρονιά συμμαζέματος, η χρονιά που έχουμε μπροστά μας είναι η χρονιά που κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας για την ανάπτυξη.

Προσβλέπουμε στην επιτάχυνση της υλοποίησης του ΕΣΠΑ, στην υλοποίηση των νέων προγραμμάτων προβολής και ανάπτυξης του τουρισμού, ένα για την Αθήνα, ένα για τη Θεσσαλονίκη και ένα για την περιφέρεια γενικά.

Προσβλέπουμε στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους επισκέπτες των μνημείων, στην επένδυση χρημάτων στον οπτικοακουστικό τομέα, χάρη στα φορολογικά κίνητρα και το αναπτυξιακό πλαίσιο που δημιουργεί ο νέος νόμος για τον κινηματογράφο.

Προσβλέπουμε στην πλήρη ανάπτυξη του προγράμματός μας για το βιβλίο και τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο τη μέγιστη δυνατή εξωστρέφεια.

Προσβλέπουμε σε μετατάξεις που να μας επιτρέψουν να κρατάμε ανοιχτά τα μνημεία και τα μουσεία μας όλο το χρόνο και όλη την ημέρα.

Προσβλέπουμε, επίσης, στην πλήρη ανάπτυξη των νέων εργαλείων ηλεκτρονικής προώθησης του ΕΟΤ, αλλά και στην ανάπτυξη συνεργασιών με τους φορείς για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Προσβλέπουμε στη δημιουργία συνθηκών μέσα από τα προγράμματα για την ισόρροπη ανάπτυξη του τουρισμού σε όλη τη χώρα και όλο το χρόνο, στην υλοποίηση διαφορετικών προγραμμάτων προσέλκυσης επισκεπτών από κάθε χώρα ξεχωριστά.

Προσβλέπουμε, επίσης, στην αξιοποίηση της περιουσίας μας, αλλά και συγκεκριμένων ακινήτων, όπως του Ταε-Κβο-Ντο, σκοπός του οποίου είναι η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού, αλλά και στην ευρύτερη αξιοποίηση της ολυμπιακής περιουσίας μας από φορείς και οργανώσεις που ψάχνουν στέγη.

Μέσα στη χρονιά που έρχεται, θα οργανώσουμε και θα αναπτύξουμε τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε τα νέα δεδομένα του Καλλικράτη, με αποκεντρωμένες υπηρεσίες Υπουργείου σε κάθε περιφέρεια μέσα από ένα νέο οργανισμό.

Προσβλέπουμε σε ένα νέο πρόγραμμα λειτουργίας και ανάπτυξης των ΔΗΠΕΘΕ, σε ενισχυμένες δομές ελέγχου και πιστοποίησης τουριστικών υπηρεσιών.

Το 2011 θα εντείνουμε, επίσης, την προσπάθειά μας να μπει τέλος στις εκκρεμότητες, ώστε να δοθεί μια νέα προοπτική ανάπτυξης.

Με το ΥΠΕΚΑ θα προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς για την ολοκλήρωση του χωροταξικού για τον τουρισμό.

Με τη Νέα Χάρτα θα δώσουμε ζωή στο όραμα της αναπλήρωσης των αρχαιολογικών χώρων που παραμελήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προωθούμε το σχέδιο νόμου για τον αγροτουρισμό.

Με το Υπουργείο Υγείας συνεργαζόμαστε για τη διαμόρφωση πλαισίου για τον τουρισμό υγείας.

Τη χρονιά που έρχεται θα φέρουμε προς συζήτηση νομοσχέδια για τον αθλητισμό με ειδική έμφαση στη βία και στο ντόπινγκ. Θα φέρουμε νομοσχέδια για τον ιαματικό τουρισμό και τη μείωση της γραφειοκρατίας στις επενδύσεις του τουρισμού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είπα και στο ξεκίνημα ότι το 2011 δεν θα έχει καμμία σχέση με το 2010. Αν το 2010 βάλαμε τα θεμέλια για την ανάπτυξη, το 2011 είναι η ώρα να χτίσουμε την Ελλάδα που όλοι μας οραματιστήκαμε. Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή. Τώρα είναι η ώρα να αγωνιστούμε για την Ελλάδα, την Ελλάδα που δεν πνίγεται στα προβλήματά της, αλλά απελευθερώνει τις μεγάλες δυνατότητές της, τις δυνάμεις όλων μας. Θέλει δουλειά για να κάνουμε το κράτος μας αποτελεσματικό. Θέλει δουλειά για να χτίσουμε μια γερή οικονομία, να ζωντανέψουν ξανά οι προοπτικές της χώρας μας.

Εγώ δεσμεύομαι να στηρίξω την προσπάθεια του κάθε Έλληνα να δημιουργήσει. Δεσμεύομαι να σταθώ απέναντι σε κάθε αδικία και να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να δημιουργήσουμε την Ελλάδα που θέλουμε, μια Ελλάδα που ξέρει την αξία της, μια Ελλάδα που μπορεί. Αυτά τα λόγια δεν είναι δικά μου. Είναι η πιο ισχυρή προεκλογική και η πιο περιεκτική δέσμευση του Πρωθυπουργού. Από αυτήν τη δέσμευση δεν έχουμε αλλάξει ούτε μία λέξη. Το 2011 δεσμευόμαστε να αναδείξουμε την Ελλάδα που θέλουμε, ώστε το 2012 να αρχίσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας.

Σας ευχαριστώ.