Κυρίες και Κύριοι,

Δύο μόνο λόγια να προσθέσω σε όσα υπογράμμισαν με τόσο ξεκάθαρο και ουσιαστικό τρόπο τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και οι συνάδελφοι μου.

Είναι και σε μένα όπως και σε όλους μας αδύνατο να διαγράψω από τη μνήμη μου όσα ζήσαμε πριν από δύο μόλις χρόνια στις ιερές αυτές περιοχές.

Οι εικόνες των περικυκλωμένων από τις φλόγες αγαλμάτων της Αρχαίας Ολυμπίας, που ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο, απεικόνισαν με τον πιο παραστατικό τρόπο, τον ανθρώπινο πόνο ενός ολόκληρου έθνους.

Αυτόν τον πόνο καλούμαστε σήμερα, δύο χρόνια μετά, να σηκώσουμε τα μανίκια και να τον μετατρέψουμε σε πηγή δημιουργίας. Να τον μετατρέψουμε σε αποφασιστικότητα. Αποφασιστικότητα να αναγεννήσουμε όλη την περιοχή από τις στάχτες.

Η Ολυμπία και ο περιβάλλων χώρος είναι ένα από τα πολλά σημεία στην Ελλάδα που αβίαστα συνδέονται όλες οι πτυχές του νέου Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός και ο Τουρισμός, η προβολή της Ελλάδας παγκοσμίως.

Για αυτό η αναγέννηση της δεν είναι μια τεχνοκρατική υπόθεση.

Θέλει όραμα και πολιτική βούληση για τομές.

Το σχέδιο υπάρχει.

Η πολιτική βούληση υπάρχει.

Και το κυριότερο: υπάρχει όραμα.

Όραμα που ξεκινάει από την πολύ απλή παραδοχή ότι δεν αρκεί απλά να αναγεννηθεί η περιοχή. Χρειάζεται να αναγεννηθεί σωστά. Να αναγεννηθεί ως πρότυπο.

Η ευρύτερη περιοχή της Ηλείας αλλά και όλων των περιοχών που γνώρισαν τον πύρινο εφιάλτη, αποτελεί μια μικρογραφία της τεράστιας δύναμης που λέγεται Ελλάδα.

Με ένα φυσικό περιβάλλον ικανό, ακόμη και τώρα, να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Με ένα πολιτιστικό δυναμικό, μοναδικό σε ολόκληρη την οικουμένη.

Και με ανθρώπους αποφασισμένους να παλέψουν, να δημιουργήσουν, να φυτέψουν την ελπίδα εκεί που οι φλόγες έσπειραν την καταστροφή.

Ο συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων μπορεί να αποτελέσει ένα εκρηκτικό δείγμα προόδου και ευημερίας.

Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση δεσμεύομαι να συμβάλλει το νέο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Να αναδείξουμε με την ποιότητα που αξίζει σε αυτόν τον τόπο την ταυτότητά μας: το ποιοι είμαστε. Από την ιστορία μας και τις διαχρονικές μας αξίες μας, μέχρι τον σύγχρονο πολιτισμό και τον πολιτισμό στην καθημερινότητά μας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανάδειξη της Ολυμπίας, σε πραγματικό οικουμενικό φάρο των αξιών του Ολυμπισμού, της Ολυμπιακής Εκεχειρίας αποκτά τεράστια ουσιαστική και συμβολική σημασία.

Τον πήχη τον βάζουμε ψηλά. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Ζήσαμε μία πραγματική τραγωδία. Και χρειάζεται να υπερβάλλουμε όλοι μας τους εαυτούς μας για να απαλύνουμε τον πόνο και να παραδώσουμε την Ολυμπία καλύτερη απ’ ό,τι παραλάβαμε.

Μπορούμε να το κάνουμε.

Και θα το πετύχουμε.

Σας ευχαριστώ.