Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

έχω την τιμή να ανεβαίνω σήμερα για πρώτη φορά στο Βήμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, έχοντας αναλάβει από μέρους της Κυβέρνησης την ευθύνη προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της σύγχρονης δημιουργίας, των ανεξάντλητων δυνατοτήτων ποιοτικής φιλοξενίας που μπορεί να δώσει αυτός ο τόπος και, τέλος, την ευθύνη των ανεξάντλητων δυνατοτήτων, την ευθύνη επαναφοράς του ανθρώπου και των αναγκών του στο επίκεντρο κάθε αθλητικής δράσης στη χώρα μας.

Η ένωση των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού έρχεται να υπηρετήσει ένα φιλόδοξο όραμα. Να αποδείξουμε σε εμάς τους ίδιους και να αναδείξουμε σε όλον τον κόσμο με την ποιότητα που μας αξίζει το ποιοι πραγματικά είμαστε, την ταυτότητά μας. Να αναδείξουμε τη διαφορετικότητά μας, τη μοναδικότητά μας ως λαός και ως τόπος.

Από την ιστορική κληρονομιά μας και τις διαχρονικές μας αξίες, μέχρι το φυσικό μας πλούτο και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του οικιστικού μας περιβάλλοντος και από τη σύγχρονη δημιουργικότητα στις τέχνες και στην επιστήμη, μέχρι το πάθος μας για τον αθλητισμό και τις αξίες που πρεσβεύει.

Ποιος μπορεί να αρνηθεί τη συγκίνηση που νιώθουμε όταν βλέπουμε τον πολιτισμό μας να θαυμάζεται και να υιοθετείται από άλλους λαούς;

Ποιος από μας δεν νιώθει ζεστασιά στην εικόνα ενός ελληνικού νησιού ή ενός ελληνικού γραφικού χωριού; Ποιος δεν έχει βγει στους δρόμους να πανηγυρίσει με υπερηφάνεια ένα αθλητικό γεγονός τυλιγμένος μέσα σε μια ελληνική σημαία; Κανείς και καμμία μας. Για έναν πολύ απλό λόγο: όλα αυτά μιλάνε κατευθείαν στην καρδιά μας. Και μιλάνε κατ’ ευθείαν στην καρδιά μας γιατί μας υπενθυμίζουν ποιοι είμαστε, τι έχουμε, τι μπορούμε να πετύχουμε. Είναι η ταυτότητά μας. Είναι αυτά που μας ενώνουν σε κάτι μοναδικά δικό μας ως μέρος της ιστορίας μας, των χαρακτηριστικών που κληρονομήσαμε και του τρόπου ζωής που σήμερα μας εκφράζει. Είναι αυτά που μας ενώνουν κατά τις ίδιες αξίες και νοοτροπίες, ενώ ταυτόχρονα μας διαφοροποιούν από άλλους λαούς. Είναι αυτά που μπορούν να δώσουν σε καθέναν από εμάς αξία και δυνατότητες προόδου και ανάπτυξης και, άρα, αξία και δυνατότητες προόδου και ανάπτυξης για τη χώρα μας. Και λέω «μπορούν να δώσουν» γιατί αυτό σήμερα δεν συμβαίνει.

Οι στιγμές περηφάνιας που μας χαρίζει η ταυτότητά μας, παραμένουν στιγμές. Όσα μας κάνουν να νιώθουμε συγκίνηση χάνονται μέσα στην απάνθρωπη καθημερινότητά μας. Δεν υπάρχει στόχος, διάθεση, σχεδιασμός, ώστε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα να δημιουργήσουν τα θεμέλια της ευημερίας μας. Και αυτό γιατί η συντηρητική νοοτροπία των τελευταίων ετών θέλει την εικόνα να επιβάλλεται πάνω στην ουσία, το θόρυβο να επιβάλλεται πάνω στη σκέψη, την ύλη πάνω στην ποιότητα, τη γραφειοκρατία πάνω στη δημιουργία, τη συντεχνία και το ρουσφέτι να επιβάλλονται πάνω στην τέχνη και τον αθλητισμό, τη λογική του τσιμέντου πάνω στο περιβάλλον και τελικά το χρήμα να επιβάλλεται πάνω στον άνθρωπο.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας ισοπεδώνονται και σήμερα βρισκόμαστε στην αρχή μιας σκληρής μάχης. Μιας μάχης διατήρησης και ανάδειξης του χαρακτήρα και της ταυτότητάς μας. Μιας μάχης επιβίωσης του ειδικού απέναντι στο γενικό, του ιδιαίτερου απέναντι στο ουδέτερο, του όμορφου απέναντι στην αισθητική του μαζικού και των πολυεθνικών, των αξιών απέναντι στην παντοκρατορία του χρήματος.

Εμείς βλέπουμε αυτήν τη μάχη ως μια μοναδική ευκαιρία να εμπνευστούμε από αυτά που έχουμε, να δημιουργήσουμε αυτά που μας εκφράζουν, να ακουστούμε ξανά σε όλον τον κόσμο, διότι έχουμε πολλά να πούμε. Και ξέρουμε ότι αυτά που έχουμε να πούμε έχουν αξία.

Ένας είναι ο βασικός μας στόχος: Η βελτίωση της ποιότητας ζωής σε κάθε γωνιά της χώρας. Πώς θέλουμε να το πετύχουμε αυτό; Με την ανάδειξη και αξιοποίηση όλων των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων. Ανάδειξη και αξιοποίηση της ιστορίας, των μουσείων, των μνημείων. Ανάδειξη και αξιοποίηση της παράδοσής μας από τους παραδοσιακούς οικισμούς μέχρι τα τοπικά μας έθιμα. Ανάδειξη και αξιοποίηση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και διανόησης, δίνοντας αξία στον Έλληνα δημιουργό και διεθνοποιώντας το έργο του στον κινηματογράφο, το θέατρο, τη μουσική, το χορό, τα εικαστικά, τη λογοτεχνία. Ανάδειξη και αξιοποίηση της σύγχρονης κουλτούρας μας από το σύγχρονο τρόπο ζωής μέχρι τη μεσογειακή διατροφή. Ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου με ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς που δημιουργούν συνεργασίες όπως ο οικοτουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός και η προσέλκυση διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών. Ανάδειξη και αξιοποίηση πάντα με σεβασμό απέναντι σε αυτά που έχουμε και απέναντι στις γενιές των Ελλήνων που θα μας ακολουθήσουν.

Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα προβλέπει συγκεκριμένες τομές πάνω σε δύο άξονες: Πρώτον, την αναβάθμιση της ποιότητας σε καθετί που δημιουργούν οι Έλληνες, σε κάθε υπηρεσία που προσφέρουν, σε καθετί ελληνικό, ώστε καθετί ελληνικό να φέρει τη σφραγίδα της ποιότητας και της αξίας. Δεύτερον, τη διαφανή και αποτελεσματική διαχείριση, ώστε κάθε ευρώ του ελληνικού λαού να πηγαίνει εκεί που πρέπει, εκεί που πιάνει τόπο.

Η έννοια-κλειδί της στρατηγικής μας σε ορίζοντα τετραετίας είναι η ποιότητα. Η ποιότητα στο παραγόμενο προϊόν και υπηρεσία, ώστε να γίνουμε ανταγωνιστικότεροι.

Αλλά και ποιότητα στην καθημερινότητά μας, ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής κάθε πολίτη σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Γι’ αυτό και θα στηρίξουμε ενέργειες που δίνουν αξία στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Ενδεικτικά αναφέρω: τη συνέχιση της προσπάθειας, για να ολοκληρωθεί το όραμα της Μελίνας Μερκούρη και τόσων άλλων Ελλήνων και ξένων πολιτών, για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Την περαιτέρω ανάπτυξη και σε άλλες πόλεις των προγραμμάτων ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων, την ανάδειξη και προστασία του μοναδικού ελληνικού τοπίου με την επαναφορά του θεσμού της απόσυρσης κτηρίων, την ανάληψη εμβληματικών δράσεων και πρωτοβουλιών, όπως η εικόνα της πόλης και η θέσπιση κανόνων για τις κεραίες της τηλεόρασης, τις επιγραφές και τις διαφημίσεις, η εισαγωγή της αρχιτεκτονικής στα δημόσια έργα, η υιοθεσία μνημείων από σχολεία, συλλόγους, δήμους και άλλους φορείς.

Στο ίδιο πλαίσιο αναπτύσσουμε συγκεκριμένες στρατηγικές προτάσεις για όλες τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού, όπως, για παράδειγμα, ο αγροτουρισμός, ο συνεδριακός τουρισμός, ο θρησκευτικός, ο κινηματογραφικός, ώστε να πετύχουμε τουριστική κίνηση δώδεκα μήνες το χρόνο.

Θα στηρίξουμε τη δημιουργικότητα, την ανάδειξη του ταλέντου σε όλους τους τομείς και τη διεύρυνση της ελευθερίας πρόσβασης για τον κάθε πολίτη. Ενδεικτικά αναφέρω την άμεση ψήφιση νόμου- πλαίσιο για τον κινηματογράφο, το άνοιγμα των μουσείων στις εκδηλώσεις νεανικής δημιουργίας, την προώθηση και προβολή πιστοποιημένων προϊόντων, όπως αντίγραφα από μουσεία και διατροφικά προϊόντα, σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους γυναικείους συνεταιρισμούς, την υλοποίηση προγραμμάτων, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα περιφερειακά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, για τη στήριξη των δημιουργών σε κάθε τοπική κοινωνία, την ενίσχυση και διεύρυνση των περιφερειακών δικτύων των τεχνών, όπως τα ΔΗΠΕΘΕ, οι κινηματογραφικές λέσχες, τα ωδεία, οι βιβλιοθήκες, τα εικαστικά εργαστήρια.

Στο ίδιο πλαίσιο ανάδειξης των ταλέντων της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της διεύρυνσης των επιλογών κάθε πολίτη στοχεύουν και οι συγκεκριμένες προτεραιότητές μας για τον αθλητισμό, όπως η στήριξη του σχολικού αθλητισμού και η ένταξή τους στο πρόγραμμα των νηπιαγωγείων, η σύνδεση του σωματειακού αθλητισμού με το σχολείο και τους δημοτικούς αθλητικούς οργανισμούς, η ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού με την προώθηση της διά βίου άθλησης, το άνοιγμα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στους πολίτες, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Εδώ θα ήθελα να υπογραμμίσω το εξής: Η βία στα γήπεδα και το ντόπινγκ δεν συνάδουν με το δικό μας πολιτισμό και με τις δικές μας αξίες. Πρέπει να αντιμετωπιστούν ως καρκίνωμα που πρέπει να ξερριζωθεί από τον κοινωνικό μας ιστό, γιατί ο πολιτισμός μας και η ταυτότητά μας προσβάλλονται όσο οι αθλητικοί χώροι θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη, όσο ο γονιός φοβάται να πάει με το παιδί του στο γήπεδο. Ο πολιτισμός μας και η ταυτότητά μας προσβάλλονται όσο υπάρχουν προπονητές, που θυσιάζουν την υγεία των αθλητών στο βωμό του χρήματος και της προσωπικής τους φήμης.

Με την προσθήκη των κρατικών μέσων στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού επιδιώκουμε την ανάδειξη της ταυτότητάς μας, όπως αυτή εκφράζεται σε κάθε δράση και δημιουργία του Έλληνα πολίτη. Θέλουμε με τα κρατικά μέσα να διευρύνουμε την πρόσβαση κάθε πολίτη στη γνώση, στην εξοικείωσή του με τα στοιχεία της κληρονομιάς μας, με τη σύγχρονη κουλτούρα μας, τις ομορφιές της πατρίδας μας και τους θύλακες δημιουργικότητας που είναι διεσπαρμένοι σε όλη την Ελλάδα. Οι σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες μας προσφέρουν μια ανεπανάληπτη ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με κάθε Έλληνα, με κάθε Έλληνα της διασποράς, με κάθε πολίτη του κόσμου, με κάθε ξένο που θέλει να μας ακούσει. Το διαδίκτυο και τα δορυφορικά κανάλια είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε αυτό που μας κάνει διαφορετικούς. Η παγκόσμια κοινότητα περιμένει. Το μικρόφωνο της Ελλάδας παραμένει ανοικτό, αλλά για την ώρα εκπέμπει μόνο ψιθύρους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεύτερος βασικός άξονας των παρεμβάσεων που προγραμματίζουμε είναι η αποτελεσματική και διαφανής διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού. Ο χώρος του πολιτισμού μαστίζεται από διοικητικά προβλήματα που εμποδίζουν τη συγκροτημένη και συγχρονισμένη παρέμβασή μας. Οι συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι με καθεστώς «STAGE» ανέρχονται, σχεδόν, στο 50% του συνολικού προσωπικού των υπηρεσιών. Άνθρωποι με βαθιά γνώση της δουλειάς βρίσκονται σε ομηρία. Η στάση μας απέναντί τους, ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την εργασία, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε το ανθρώπινο δυναμικό στον πολιτισμό, δεν μπορεί να συνεχιστεί με αυτές τις πρακτικές. Τα συστήματα μηχανογράφησης και ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης και του προσωπικού και του πολίτη είναι απηρχαιωμένα, όταν δεν είναι ανύπαρκτα.

Αποτέλεσμα, πολύτιμες για την πατρίδα μας και τον πολιτισμό μας εργατοώρες σπαταλούνται. Η διαφάνεια στη διαχείριση είναι τουλάχιστον προβληματική.

Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και στο χώρο του τουρισμού: γραφειοκρατία, αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, καταφανείς ελλείψεις συντονισμού και κακοδιαχείριση.

Ζωτική είναι και η ανάγκη να υπάρξει επιτέλους πλήρης διαφάνεια και ορθολογική κατανομή στις επιχορηγείσες αθλητικές ομοσπονδίες.

Οι παρεμβάσεις μας για την αποτελεσματική και διαφανή διαχείριση των χρημάτων θα είναι άμεσες:

Πρώτον, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Πλήρης δημοσιοποίηση κάθε απόφασης που συνεπάγεται δαπάνη από τα χρήματα του Ελληνικού λαού, σαφείς και δημοσιοποιημένους όρους και κανόνες στη χρηματοδότηση έργων, προγραμμάτων, δράσεων και φορέων, μητρώο αιτούντων φυσικών και νομικών προσώπων για την ανάληψη δράσεων σε όλους τους τομείς αρμοδιότητος του Υπουργείου.

Δεύτερον, κάλυψη οργανικών θέσεων με προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ, ώστε να δοθεί τέρμα στην κομματικοποίηση των προσλήψεων.

Τέλος, θεσμοθέτηση διαρκούς συνεργασίας της πολιτείας με τις ομοσπονδίες για τετραετή προγραμματισμό ανά ομοσπονδία, ώστε οι επιχορηγήσεις να είναι επαρκείς, ορθολογικές, διαφανείς και αντικειμενικές.

Ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, ο τουρισμός, η δημιουργία σε κάθε της μορφή και δεν μπορεί και δεν πρέπει να απορρέει από την εξουσία. Ο πολιτικός μας ρόλος είναι να δίνουμε κατεύθυνση, να θέτουμε προτεραιότητες και να αναδεικνύουμε συνέργειες. Ο ρόλος μας είναι να απελευθερώνουμε και όχι να περιορίζουμε.

Έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι η μάχη που έχουμε μπροστά μας θα είναι σκληρή αλλά και συναρπαστική, θα είναι όμορφη. Γιατί σε τελική ανάλυση αφορά σε όλα εκείνα που έχουν συνδυαστεί με στιγμές εθνικής ανάτασης.

Όλα αυτά που μας γεμίζουν, μας ενθουσιάζουν, μας συγκινούν, είναι μία μάχη που μπορούμε να κερδίσουμε γιατί θα την δώσουμε με τα πιο δυνατά μας όπλα, τις αξίες μας, την ελευθερία στο δημιουργό, τη δημοκρατία στην έκφραση, τη διαφάνεια σε κάθε λειτουργία μας, την ισονομία και την αξιοκρατία έναντι όλων, το σεβασμό σε κάθε πολίτη και σε κάθε τι που συνιστά περιουσία όλων μας. Αυτές τις αξίες πρεσβεύουμε, με αυτές τις αξίες θα πορευτεί η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και γι’ αυτές τις αξίες θα επιδιώξω τη συνδρομή όλων εκείνων που έχουν κάτι να προσφέρουν, απ’ όπου και αν προέρχονται. Κάθε ιδέα που τις υπηρετεί είναι για μένα όχι μόνο ευπρόσδεκτη αλλά και απαραίτητη, είναι για μένα πλούτος. Και το λέω με κάθε ειλικρίνεια.

Ευχαριστώ πολύ.

 

Προγραμματικές Δηλώσεις (α΄ μέρος)

Προγραμματικές Δηλώσεις (β΄ μέρος)