Ευρεία σύσκεψη πραγματοποίησε την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου στο Ηράκλειο,  ο Υπουργός Πολιτισμoύ και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος με το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τους Δημάρχους, τους βουλευτές και φορείς επαγγελματιών του νησιού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο γ.γ Αθλητισμού κ. Πάνος Μπιτσαξής, ο γ.γ. Πολιτιστικής και Τουριστικής Υποδομής κ. Γιάννης Πυργιώτης και η Γενική Διευθύντρια αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ κ. Μαρία Βλαζάκη.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού υπογράμμισε πως το καίριο ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουν όλοι οι φορείς της Κρήτης είναι «ποια Κρήτη θέλουμε» και να συναποφασίσουν για τον αναπτυξιακό δρόμο που θα ακολουθήσει το νησί. Και αυτό θα επιτευχθεί μέσω της διατήρησης του συντονισμού στο κέντρο και της αποκέντρωσης των αναπτυξιακών εργαλείων.

Ο κ. Παύλος Γερουλάνος ανακοίνωσε πως το ΥΠΠΟΤ θέτει σε διαβούλευση τη μεταφορά μιας σειράς υποδομών προς την τοπική αυτοδιοίκηση, υπό τον συντονισμό της Περιφέρειας.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής του ΥΠΠΟΤ για αποκέντρωση των αναπτυξιακών εργαλείων του, όπως αυτά αναδεικνύονται και μέσα από τη συνέργεια Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τα εργαλεία αυτά μπορούν να έχουν εμβληματική αξία για την περιφέρεια της Κρήτης, όπως είναι η παραχώρηση των Τάφων των Βενιζέλων, αλλά και έντονα αναπτυξιακή όπως η παραχώρηση του Παγκρητίου Σταδίου.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ανακοίνωσε επίσης την ένταξη σειράς σημαντικών αναπτυξιακών έργων στο ΕΣΠΑ. Έργα που αποσκοπούν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, στο σεβασμό και στην ανάδειξη της κληρονομιάς και του πολιτιστικού πλούτου, αλλά και στη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης της Κρήτης μέσω του τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της γόνιμης συζήτησης όλοι οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να θέσουν ανοιχτά προβληματισμούς και κυρίως προτάσεις, για τα θέματα που απασχολούν την Κρήτη.

Ο κ. Γερουλάνος επεσήμανε πως “Όποιος δεν έχει αγωνία για τον τόπο του και για την Ελλάδα σήμερα, είναι εκτός πραγματικότητας. Αλλά και η αγωνία είναι πηγή ενέργειας. Η σπατάλη την οποία βρήκαμε ήταν ασύλληπτη αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον. Φτάσαμε εδώ από λάθη που κάναμε όλοι. Το ζητούμενο είναι να συγκεντρωθούμε και να συντάξουμε μαζί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης της Κρήτης ως προορισμού”.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή των αρχαιολόγων που όπως ανέφερε “η ευθύνη την οποία φέρουν ακέραια είναι πως δεν άφησαν την Ελλάδα να καταστραφεί στο όνομα της ανάπτυξης” και εξείρε το στρατηγικό ρόλο του ΚΑΣ δεδομένου ότι λειτουργεί με υπερεντατικούς ρυθμούς  ώστε να λύνει άμεσα θέματα που χρόνιζαν και ταλαιπωρούσαν τον πολίτη.

Όσο για τον Καλλικράτη ο κ Γερουλάνος δήλωσε πως “είναι η αλλαγή από ένα Κράτος αυταρχικό σε ένα Κράτος μοντέρνο και η Κρήτη έχει κάθε λόγο και συμφέρον να στηρίξει τη νέα δομή”.

Επίσκεψη στη Σπιναλόγκα

Το Σάββατο το πρωί ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού επισκέφτηκε τη Σπιναλόγκα όπου ξεναγήθηκε σε όλο το ιστορικό νησί. Ομάδα με επικεφαλής τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, παρέδωσε στον κ. Γερουλάνο, τον φάκελο που συνέταξαν τα μέλη της, ώστε η Σπιναλόγκα να ενταχθεί στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Κατόπιν ο κ. Παύλος Γερουλάνος είχε συζήτηση με τους ξενοδόχους και φορείς της περιοχής, στην Πλάκα, παρουσία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Καρχιμάκη. Ο κ. Γερουλάνος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τον Τουρισμό ο καθένας τον έβλεπε πάντα από την πλευρά του. Ο χώρος αυτός έχει έρθει στο επίκεντρο και αν πάρει ο καθένας πάλι το δρόμο του, τότε θα χάσουμε αντί να κερδίσουμε. Ας δούμε τη Σπιναλόγκα γι’ αυτό που είναι για όλους μαζί. Η ομάδα που μου παρέδωσε το φάκελο για την υποψηφιότητα στην  UNESCO με συγκίνησε διότι ο λόγος που θέλουν να εντάξουν τη Σπιναλόγκα δεν είναι μόνο η αρχιτεκτονική της αλλά και οι  αξίες τις οποίες αντιπροσωπεύει ως χώρος μνήμης. Εδώ μπορείτε να τη μετατρέψετε σε σύμβολο της Ελλάδας που σε περίοδο κρίσης ανακαλύπτει νέες αξίες και νέες δυνατότητες τις οποίες μέσα από συντονισμένες ενέργειες μετρατρέπει σε αναπτυξιακή δυναμική».

Ο ΥΠΠΟΤ στις εργασίες του ΞΕΕ

Κατόπιν ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού μετέβη στο Ηράκλειο όπου συμμετείχε στις εργασίες του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, όπου είχε την ευκαιρία να αναπτύξει την πολιτική του Υπουργείου, να ακούσει τα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες της Κρήτης και να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα τους. Ο κ. Γερουλάνος δήλωσε: “Το ζητούμενο είναι να δούμε πως θα μπορέσουν οι ξενοδόχοι να συμβάλλουν στην προσπάθεια ώστε να μπει η Κρήτη σε νέα αναπτυξιακή τροχιά. Να γίνουν σωστά οι υποδομές και οι επενδύσεις διότι τόσα χρόνια γίνονταν λάθος επιλογές”.