– Η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει δραματικές αυξήσεις τους επόμενους μήνες. Πληθωριστικές αυξήσεις οι οποίες ξεπερνούν την ανάπτυξη και το εισόδημα των νοικοκυριών. Άρα, το να επικαλείται κανείς ότι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι πάνω από το μέσο όρο, ενώ παράλληλα τα ελληνικά νοικοκυριά θα υποφέρουν, είναι φύλλο συκής.
Για να έχουμε τέτοιες αποδόσεις στην οικονομία, σημαίνει πως συνεχίζουν να κερδίζουν χρήματα οι ήδη κατέχοντες, ενώ οι άνθρωποι που υποφέρουν και θα συνεχίσουν να υποφέρουν είναι αυτοί που εισπράττουν το μεγαλύτερο κόστος της ακρίβειας.

–  Η κυβέρνηση ξέρει ότι καθυστέρησε σημαντικά να πάρει μέτρα για να αρχίσουμε να καταπολεμούμε την ακρίβεια. Η ακρίβεια δεν ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία που τελικά ενεργοποίησε την κυβέρνηση, αλλά είχε ξεκινήσει περίπου 4 με 5 μήνες νωρίτερα. Όσοι γνωρίζουν την αγορά, γνωρίζουν ότι οι αυξήσεις που βλέπαμε από το περασμένο φθινόπωρο, ήταν ενδεικτικές του τι θα συμβεί στο μέλλον. Τότε η κυβέρνηση έλεγε «μην ανησυχείτε αυτά θα εκλείψουν πολύ γρήγορα, οφείλονται στις εφοδιαστικές αλυσίδες». Σήμερα φτάνουμε να συζητάμε για το ποιος θα δώσει περισσότερα επιδόματα, όταν στην πραγματικότητα η μεγάλη αποτυχία της κυβέρνησης ήταν ότι δεν πήρε μέτρα πρόληψης ως όφειλε.

– Όσο μπαίνουμε σε μία πλειοδοσία του ποιος θα δώσει περισσότερα επιδόματα, ο κόσμος κλείνει τα αυτιά του και λέει «Κάντε ό,τι μπορείτε πλέον». Εάν δεν συνειδητοποιήσουμε τα λάθη που έχουν γίνει, δεν μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τον ελληνικό λαό ότι αυτά τα πράγματα δε θα ξανασυμβούν. Άρα, δεν έχει νόημα η πλειοδοσία αλλά έχει νόημα να συζητήσουμε γιατί αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι πρέπει να πάμε σ’ ένα ολιγοπώλιο παραγωγής ενέργειας και ο ΣΥΡΙΖΑ σ’ ένα μονοκρατικό μονοπώλιο.

–  Στην πραγματικότητα, όμως, όλες οι παγκόσμιες τάσεις οδηγούν στον εκδημοκρατισμό της ενέργειας, όπου είτε ένας άνθρωπος είτε μία μικρή ομάδα ανθρώπων, θα έχουν το δικαίωμα να παράγουν ενέργεια με μικρότερο κόστος από αυτό το οποίο σήμερα μας προσφέρει η κυβέρνηση.
Λύσεις υπάρχουν, αλλά οι λύσεις πρέπει να είναι μακροπρόθεσμες και ξέρουμε πολύ καλά ότι οτιδήποτε δώσουμε σαν επίδομα το παίρνουμε από τη μια τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου και το δίνουμε στην άλλη.
Ο κ. Οικονόμου αναφέρει πως τα επιδόματα προήλθαν από τα υπερκέρδη, έχω να προσθέσω ότι τα υπερκέρδη δημιουργήθηκαν από την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου, του Έλληνα καταναλωτή και της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης. Υποστηρίζει ότι επιστρέφουν αυτά τα χρήματα πίσω. Γιατί να τα πάρουν εξαρχής αφού ήξεραν πως η ακρίβεια ανεβαίνει και ενώ γνώριζαν πως η αγορά χρειάζεται έλεγχο. Ήξεραν ότι μπορούσαμε να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο, βάζοντας το μαχαίρι στο κόκκαλο των μεγάλων επιχειρήσεων άμεσα. Δεν το έκαναν και περιμένουν να τους δοξάσουμε επειδή επιστρέφουν πίσω κάποια από αυτά τα χρήματα. Αυτό δεν είναι μία κυβέρνηση με σχεδιασμό, αλλά μία κυβέρνηση που αγωνιά να μη χάσει ψήφους στις επόμενες εκλογές. Δε χρειάζεται τέτοια κυβέρνηση την ώρα της κρίσης αλλά μία κυβέρνηση με υπευθυνότητα.

– Εμείς έχουμε πει από την αρχή ότι η κουλτούρα της Ελλάδας, πρέπει να οδεύει προς την κουλτούρα συνεργασιών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παλεύουμε για ένα αυτόνομο ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα βρεθεί όσο το δυνατόν ισχυρότερο στη Βουλή. Από εκεί και πέρα, οποιαδήποτε συνεργασία μπορεί να γίνει μόνο με κόμματα αξιόπιστα και που θα συμφωνήσουν σ’ ένα προγραμματικό πλαίσιο είναι ευπρόσδεκτη.
Το προγραμματικό πλαίσιο είναι θέμα διαπραγμάτευσης. Έχω υποστηρίξει ότι πρέπει να συνεργαστούμε πάνω στη βάση της ριζικής αποσυγκέντρωσης της εξουσίας. Δεν βλέπω κανένα κόμμα να πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς θέλουν όλη την εξουσία στα χέρια τους.
Οι υποκλοπές ανέτρεψαν το πολιτικό σκηνικό με βίαιο τρόπο. Αυτή τη στιγμή η αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη για οποιαδήποτε συνεργασία έχει πάει στο μηδέν. Απέναντι σ’ ένα κοινοβούλιο στο οποίο υπάρχουν τρεις εν δυνάμει πρωθυπουργοί, ο ένας πρώην πρωθυπουργός τον οποίο δε θα εμπιστεύεται κανείς είναι αυτός που τους παρακολουθούσε το τηλέφωνο.

-Η συνέπεια με την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα την εξωτερική πολιτική εδώ και πολλά χρόνια, μας έχει δώσει τη δύναμη που έχουμε σήμερα. Το βλέπουμε αυτό σε οποιαδήποτε πολιτική, πως όπου η Ελλάδα έχει συνέχεια και έχει θετικά αποτελέσματα. Το ίδιο μπορεί να πει κανείς και για τον τουρισμό για παράδειγμα. Αντίθετα, όπου λειτουργούμε αποσπασματικά τα πράγματα γίνονται χειρότερα.

–  Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή η προσοχή της Τουρκίας είναι στραμμένη προς την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα δεν είναι το μεγαλύτερό της πρόβλημα. Με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία προσπαθεί να στείλει μηνύματα προς την Ευρώπη και προς την Αμερική. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Φινλανδία και η Σουηδία, στις οποίες επιτίθεται η Τουρκία για να στείλει μηνύματα προς τη Δύση. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε τα μηνύματα αυτά. Είναι σαν να υπάρχει ένας άξονας, που ουσιαστικά τον βλέπουμε να δρομολογεί τον πόλεμο Ουκρανίας- Ρωσίας, ο οποίος χωρίζει τη Δύση από την Ανατολή και την διαφορετική τους προσέγγιση στα πράγματα.
Η Τουρκία υποστηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο πως αν δεν της δώσουμε αυτά που θέλει, θα πάει με την άλλη πλευρά. Άρα, η ψυχραιμία που χρειάζεται από την ελληνική πλευρά πρέπει να συνδυαστεί με μία πολυεπίπεδη πολιτική, να μη απομονωνόμαστε και να μην πηγαίνουμε μόνο στην αγκαλιά της Αμερικής για να ζητάμε βοήθεια. Στόχος μία πολυεπίπεδη πολιτική που θα δημιουργήσει τις συνθήκες, ώστε η Ελλάδα να είναι συνομιλητής και στις δύο μεριές αυτής της μάχης που δίνεται αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ σημαντικό, αν θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει να έχει δύναμη και αξιοπιστία να μην κλείνουμε πόρτες, αλλά να κρατάμε όλους τους διαύλους της διπλωματίας ανοιχτούς.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αποσπάσματα από την εκπομπή «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ1, με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video