– Θα πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι για ένα θερμό επεισόδιο. Οι εντάσεις πλέον έχουν φτάσει σ’ ένα τέτοιο σημείο με απόλυτη ευθύνη της Τουρκίας, που είναι πολύ πιθανό, ένα λάθος να βάλει φωτιά στο Αιγαίο. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε όλοι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε μία τέτοια κατάσταση. Με αρραγές μέτωπο, το οποίο να στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία και να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία ότι οι Έλληνες θα είναι ενωμένοι απέναντι σε μία οποιαδήποτε πρόκληση της Τουρκίας.

Το πλαίσιο είναι ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία πάει σε εκλογές. Το πιο ενδιαφέρον σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση της Τουρκίας, είναι ότι ο κ. Ερντογάν, είναι ο πιο διαλλακτικός από όσους διεκδικούν την εξουσία στην Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν παίξει «σκληρό πόκερ», θα καταφέρει η αντιπολίτευση να του πάρει δυνάμεις τις οποίες χρειάζεται για να επιβιώσει στην κυβέρνηση. Αυτό, δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα για τον Ερντογάν και γι’ αυτό θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν και θα βάλει όποια φωνή έχει τη δυνατότητα να μιλήσει εναντίον της Ελλάδος μέχρι τις εκλογές.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει μάχη μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ που έχει να κάνει με τις διμερείς τους σχέσεις και όχι με την Ελλάδα. Οι σχέσεις τους βρίσκονται σε ένταση. Την ένταση αυτή την καλλιεργεί η Τουρκία, επειδή δεν μπορεί να τα βάλει με την Αμερική, τα βάζει με οποιαδήποτε χώρα μπορεί να θίξει την Αμερική και να την κάνει να κινηθεί. Το ίδιο κάνει και με την Ευρώπη. Άρα, τι κάνει ο Ερντογάν; Ανεβάζει την ένταση και ύστερα παίρνει κάτι για τη χώρα του, ώστε να κατεβάσει τους τόνους. Το κάνει όλο και συχνότερα, γιατί η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε πάρα πολύ αδύναμη κατάσταση.

– Η Ελλάδα το μόνο το οποίο πρέπει να κοιτάξει, είναι να βγαίνει προς τα έξω ενωμένη. Όσο περισσότερο έχουμε αυτού του είδους το κλίμα και το βλέπει η Τουρκία, τόσο περισσότερο θα επικεντρωθεί στα ανατολικά της σύνορα.
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν όλα τα κόμματα και να κινηθούμε έτσι τους επόμενους μήνες, οι οποίοι θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι λόγω των επικείμενων εκλογών της Τουρκίας.

– Για μένα η εξεταστική για τις υποκλοπές δεν άνοιξε καν, διότι όταν ξεκινά μία τέτοια διαδικασία, οι στόχοι είναι δύο. Ο πρώτος είναι να καταλάβουμε τι έγινε και να τιμωρηθούν, οι άνθρωποι που παρέβησαν τα όρια της εξουσίας τους. Ο δεύτερος λόγος είναι για να διασφαλίσεις ότι καμία κυβέρνηση ποτέ ξανά δε θα μπορέσει να κάνει το ίδιο και να μην τιμωρηθεί γι΄αυτό.
Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι όπως σήμερα παρακολουθούσε ο κ. Μητσοτάκης το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη, αύριο θα μπορούσε ο κ. Τσίπρας να παρακολουθεί το τηλέφωνο οποιουδήποτε άλλου βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου. Για να διασφαλίσουμε ότι μία Δημοκρατία λειτουργεί, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τέτοιες πρακτικές δε θα επαναληφθούν.

– Υπάρχει μία σειρά τυχαίων γεγονότων, τα οποία δυσκολεύουν την υπόθεση των υποκλοπών. Δεν μπορεί να παρακολουθεί η ΕΥΠ τον κ. Κουκάκη ή τον κ. Ανδρουλάκη και αμέσως με το που σταματά η ΕΥΠ, να ξεκινά το Predator. Δεν μπορεί να παρακολουθείται ο κ. Ανδρουλάκης και να συνεχίζεται η παρακολούθησή του μετά το δίμηνο, χωρίς καμία απολύτως εξήγηση απλά και μόνο επειδή επιμηκύνθηκε η προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά δεν είναι τυχαία γεγονότα και σιγά σιγά πέφτει φως.

– Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία σειρά πολιτικών αρχηγών σε όλον τον κόσμο με τον οποίο ταυτίζουμε την ωριμότητα της Δημοκρατίας, όπως στη Γαλλία με τον Σαρκοζί, στην Αγγλία με τον Μπόρις Τζόνσον, στην Αμερική με τον Τραμπ, στη Γερμανία επίσης. Χώρες, οι οποίες έχουν σωστούς οργανισμούς και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να παρακολουθήσουν πολιτικούς αρχηγούς για εγκλήματα τα οποία έχουν πράξει. Δεν πρόκειται για πολιτική πράξη που γίνεται από έναν αρχηγό απέναντι σ’ έναν άλλον. Συμβαίνει επειδή λειτουργεί η Δημοκρατία.

– Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πόσο μακριά είμαστε από εκεί όταν ένας Πρωθυπουργός βάζει την ΕΥΠ μέσα στο γραφείο του, τη θέτει υπ’ ευθύνη του δεξιού του χεριού, που είναι και ανιψιός του, και βρίσκουμε ότι παρακολουθεί πολιτικούς του αντιπάλους.

Αν πραγματικά επιθυμούμε να βγει κάτι εποικοδομητικό για τη χώρα από αυτή τη διαδικασία, αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε απέναντι στη Δημοκρατία είναι να τη θωρακίσουμε με κάθε τρόπο, έτσι ώστε αυτές οι αρχές να είναι άλλος ένας αρμός των ελέγχων της εξουσίας. Και έτσι κανένας Πρωθυπουργός, να μην μπορεί να είναι εκούσια ανεξέλεγκτος.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αποσπάσματα από την εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» στο Art TV, με την Ελευθερία Κοσμοπούλου:
  

https://www.youtube.com/watch?v=8c8EIWhKZG0