-H μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο το οποίο θα συνεχίζεται, όσο η διαφορά του πλούτου μεταξύ της Ευρώπης και των γύρω χωρών εξακολουθεί να υπάρχει. Όσο αντί να υποστηρίζουμε δημοκρατικές Κυβερνήσεις που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τρέχουμε να κάνουμε συμφωνίες με ολιγαρχικά καθεστώτα, όπως είναι αυτά της Λιβύης ή της Συρίας, των οποίων προτεραιότητα δεν είναι οι άνθρωποί τους, αλλά το πώς θα επιβιώσει μία οικογένεια ή μία μαφία. Αυτή η διαφορά της Ευρώπης σε πλούτο αλλά και σε ποιότητα ζωής, είναι τόσο δραματική, που όσα συστήματα και να φτιάξεις, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θα στοιβάζονται μέσα σε μία βάρκα, προσπαθώντας να έρθουν εδώ. Είτε έχοντας λόγο, όπως είναι στις περιπτώσεις των ανθρώπων που δικαιούνται άσυλο, είτε απλώς για μια καλύτερη ζωή, μακριά από αυτά τα καθεστώτα. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο πρέπει να ξέρουμε πώς θα το χρησιμοποιήσουμε και σιγά σιγά να φτιάξουμε όλα εκείνα τα συστήματα τα οποία θα κάνουν αυτό το φαινόμενο πιο διαχειρίσιμο.

Σχετικά με την τραγωδία της Πύλου, θα πρέπει να περιμένουμε να βγάλει το πόρισμά της η έρευνα, να δούμε τι μπορούμε να μάθουμε από αυτήν, αν υπάρχουν πράγματα τα οποία μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα, γιατί προφανώς δεν είναι μόνο οι ελληνικές αρχές που εμπλέκονται, ώστε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Δε θα είναι ποτέ εύκολη η διαχείριση τέτοιων κρίσεων, αλλά σίγουρα το να αυτομαστιγωνόμαστε πριν βγουν τα αποτελέσματα, δε νομίζω ότι κάνει καλό για τη χώρα, ούτε προφανώς για το τι θα μάθουμε από αυτήν τη διαδικασία.

-Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το είδος του debate που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, είναι αυτοί οι παράλογοι μονόλογοι οι οποίοι δεν προσφέρουν πολλά. Παρόλα αυτά, μπορεί κανείς να βγάλει κάποια συμπεράσματα. Δε θεωρώ ότι μπορούμε να τα υποτιμούμε εντελώς, έστω και σε αυτήν την κακή μορφή που έχουμε εδραιώσει στην Ελλάδα είναι ένα σημαντικό εργαλείο της Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε μια λογική μέρα μετά την περίοδο πένθους, για να γίνει debate, αλλά ο κ. Μητσοτάκης το απέφυγε, διότι δε θέλει να ρισκάρει κάτι από το οποίο μπορεί να βγει ζημιωμένος τόσο ο ίδιος, όσο και το κόμμα του.

Αυτή η εκλογική αναμέτρηση αποτελεί μια συνέχεια της προηγούμενης. Οι κάλπες είναι άδειες και είναι σημαντικό ο κόσμος να έρθει να ψηφίσει. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας, είναι κόμμα εξουσίας. Ο στόχος του είναι να ανεβάζει τα ποσοστά του συνεχώς και αυτό θέλουμε να δούμε να συμβαίνει και αυτήν την Κυριακή.

-Οι άνθρωποι που απαντούν σε μία δημοσκόπηση και οι άνθρωποι που τελικά θα φτάσουν στην κάλπη για να ψηφίσουν, δεν είναι απαραίτητα οι ίδιοι. Είναι εύκολο να εκφράσεις μια αντίρρηση ή μια κατηγορία στο τηλέφωνο και είναι διαφορετικό να πάρεις τα πράγματα σου την Κυριακή το πρωί και να πας να ψηφίσεις. Δεν θα ήθελα να κάνω μια πρόβλεψη για το αποτέλεσμα, γιατί δεν γνωρίζω τελικά ποιοι είναι οι άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να δουν το κόμμα τους ενισχυμένο και ποιοι αυτοί που έχουν μείνει απογοητευμένοι με το κόμμα τους.

Θεωρώ, όμως, πως επειδή το ΠΑΣΟΚ είχε μία άνοδο της τάξεως του 40% στις τελευταίες εκλογές, ο κόσμος του θέλει να δει το ΠΑΣΟΚ να ανεβαίνει. Οι ψηφοφόροι μας θα έρθουν στις κάλπες και αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά. Θα ήθελα να ενθαρρύνω τόσο τους δικούς μας ψηφοφόρους, όσο και όλους τους ψηφοφόρους να μην αγνοήσουν αυτήν τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, γιατί πρόκειται για μια δημοκρατική διαδικασία με την οποία μας δίνεται η ευκαιρία να εκφράσουμε αυτό που εμείς θέλουμε να δούμε για το αύριο της πατρίδας μας. Ας μην το θεωρήσουμε δευτερεύον και ας δώσουμε μία καινούργια πνοή στη δημοκρατική διαδικασία, ειδικά μετά το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1 – Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά 90,4  FM», με τον δημοσιογράφο Γιώργο Σαραντάκο:

https://youtu.be/T6rfPrBQrnU