Το ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, θα το αντιμετωπίζουμε για πολλά χρόνια ακόμα. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι οφείλεται στο γεγονός των τεράστιων διαφορών πλούτου, μεταξύ της Ευρώπης και των γύρω περιοχών. Δυστυχώς, υπάρχουν ευρωπαϊκά κράτη τα οποία υποστηρίζουν δικτατορικά καθεστώτα, ή ακόμα και μαφίες, οι οποίες παίρνουν χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποτίθεται, για να κρατήσουν τον κόσμο και παρόλα αυτά, τους τοποθετούν σε καράβια με τα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα.

Ας μην εθελοτυφλούμε για το αν κάποιος είναι σωστός ή όχι στον τρόπο διαχείρισης, διότι από την ώρα που θα δεχθούμε ότι πρόκειται για μια πραγματική συνθήκη, πρέπει να εντοπίσουμε τις ευθύνες καθενός και πού χρειάζεται δουλειά. Έχουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία προσελκύει κόσμο και αυτός ο κόσμος αναγκαστικά θα περάσει μέσα από χώρες, όπως η Ελλάδα.

Οι άνθρωποι αυτοί, δεν θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη μόνο για οικονομικούς λόγους, αυτήν τη στιγμή βασανίζονται στις χώρες τους. Μια μάνα για να μπει σε ένα τέτοιο σκάφος με το παιδί της, έχει ταλαιπωρηθεί, δεν έρχεται εδώ χωρίς να συντρέχει σοβαρός λόγος και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αναγνωρίσουμε, για να γίνει αντιληπτή η ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος. Παράλληλα, η Ευρώπη έχει τεράστιες ευθύνες ως προς τη λύση του προβλήματος, δεν δύναται μονίμως να το σπρώχνει στα άκρα. Αυτό, οδηγεί χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, να κουβαλάνε ένα μεγαλύτερο βάρος από αυτό που τους αναλογεί. Όπως στην περίπτωση της Ιταλίας, που κουβαλώντας αυτό το βάρος, πηγαίνει και διαπραγματεύεται με αυτές τις μαφίες στη Λιβύη, ελπίζοντας ότι θα μειώσει τις ροές από εκεί. Δεν μπορεί να γίνεται με αυτόν τον τρόπο η πολιτική τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλει ολοκληρωμένες πολιτικές, ολοκληρωμένη πολιτική διαχείριση.

Παρακάτω θα δείτε απόσπασμα από τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ,  στην εκπομπή «Αταίριαστοι», με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα:

 

https://www.youtube.com/watch?v=NFWUSl7I-e0