Το θέμα του μεταναστευτικού είναι ένα διαχρονικό θέμα με μεγάλες διαστάσεις, που δεν θα λήξει άμεσα. Είναι ένα φαινόμενο, στο οποίο θα πρέπει όλοι μας να είμαστε πιο έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε και πιο γνώστες της κατάστασης. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τις λεπτομέρειες για το τι συνέβη,  για αυτό υπάρχει και μια έρευνα η οποία θα μας κατατοπίσει για το αν όλα έγιναν σωστά ή αν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό.

Είναι ένα φαινόμενο το οποίο θα υπάρχει, όσο η Ευρώπη είναι πιο πλούσια από τις γείτονες χώρες και όσο στις γείτονες χώρες η Ευρώπη υποστηρίζει ακόμα ουσιαστικά ολιγαρχικά καθεστώτα, ή ακόμα και μαφίες, όπως υπάρχουν σε διάφορα κράτη της Μεσογείου. Όσο αυτά τα καθεστώτα επιβιώνουν και εμείς αναζητούμε ποιο Ευρωπαϊκό κράτος μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος, τόσο αυτοί θα τολμούν να παίρνουν τα λεφτά της Ε.Ε. και να οδηγούν σε θάνατο χιλιάδες ανθρώπους.

Εδώ, απαιτείται μια εθνική νηφαλιότητα και η Ελλάδα αποτελεί ιδιαίτερη χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτά τα θέματα. Υποφέρει περισσότερο από άλλες χώρες, κουβαλάει μεγαλύτερο βάρος ευθύνης από άλλες χώρες. Αυτήν τη στιγμή, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, είναι να διατηρήσουμε ενωμένο μέτωπο απέναντι στην Ε.Ε., η οποία έχει δρόμο να διανύσει για να μπορέσουμε να πούμε πως αντιμετωπίζει τα θέματα της μετανάστευσης. Να απαιτήσουμε, όλοι μαζί και ενωμένοι, μια πιο ενεργή Ευρώπη και σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των συνόρων, πράγμα αδιαπραγμάτευτο, αλλά και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, τα οποία έχουν ανθρωπιστικό χαρακτήρα και δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε ως απόμακρα γεγονότα.

-Σήμερα, ανοίγουν θέματα για συζήτηση που αφορούν την καθημερινότητα, γεγονός το οποίο είναι θετικό. Το θέμα της απλής αναλογικής είναι τεράστιο θέμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα, για το ότι δεν «έβαλαν πλάτη» στο αφήγημα της απλής αναλογικής.  Ο κ. Τσίπρας έχει μεγαλύτερα προβλήματα αυτήν τη στιγμή από το τι είναι για αυτόν το ΠΑΣΟΚ. Μιλούσε απαξιωτικά για την ιδέα μιας «Κυβέρνησης Ηττημένων», ενώ στην απλή αναλογική, αν δεν έχεις 46% δεν θεωρείσαι κερδισμένος. Ας μας αφήσει να κάνουμε τη δική μας πολιτική, όπως εμείς θεωρούμε ότι πρέπει και ας κριθούμε από τον ελληνικό λαό.

Το ΠΑΣΟΚ είχε μια σοβαρή αύξηση από τις προηγούμενες εκλογές κατά 40%, κάτι το οποίο μας γεμίζει ευθύνες. Αυτό το οποίο ξέρουμε πολύ καλά, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ποτέ ένα κόμμα διαμαρτυρίας, είναι ένα κόμμα εξουσίας. Για αυτό και θεωρούμε ότι οι προτάσεις μας θα πρέπει κάποια στιγμή να φτάσουν να γίνουν πολιτικές της χώρας. Αυτός είναι ο απώτερος στόχος μας. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση θέλουμε να αυξάνουμε τα ποσοστά μας, κυρίως όμως θέλουμε να αυξάνουμε την επιρροή μας. Δηλαδή να μας ακούει ο κόσμος και να λέει «ναι, αυτό μου κάνει, αυτό είναι που θα ήθελα για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας». Αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Αλλά, σίγουρα, το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών μάς δίνει την ελπίδα ότι ο κόσμος μας ακούει πολύ πιο προσεκτικά απ’ ότι μας άκουγε παλιά και αποτελούμε για την Ελληνίδα και τον Έλληνα μια αξιόπιστη πρόταση αντιπολίτευσης σε πρώτη φάση, Κυβέρνησης σε δεύτερη.

Στόχος ενόψει των εκλογών είναι να αυξήσουμε τα ποσοστά μας. Νομίζω πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι σε αυτό. Να ακουστούν οι ιδέες μας. Να πείσουμε περισσότερο κόσμο ότι αυτά τα οποία λέμε έχουν αξία. Θα είναι μια ένδειξη ότι πορευόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι ο κόσμος μας ακούει. Τις δημοσκοπήσεις τις παίρνω πολύ σοβαρά και έχω συνεργαστεί εξαιρετικά με πολλούς δημοσκόπους. Θεωρώ ότι το εργαλείο αυτό είναι πάρα πολύ χρήσιμο. Δεν μπορεί να είναι όμως ένα εργαλείο, το οποίο σχηματοποιεί το πολιτικό σκηνικό. Είδαμε ότι και την τελευταία φορά τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς όπως τα βγάζανε οι δημοσκοπήσεις. Η κατηγορία κάποιων δημοσκόπων ότι αλλάξανε τα νούμερά τους γιατί φοβόντουσαν το bullying του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι πολύ δυσάρεστο και άστοχο. Όλοι θέλουμε να κρατήσουμε το κύρος των δημοσκοπήσεων ψηλά. Πρωτίστως, προφανώς, οι άνθρωποι οι οποίοι τις κάνουμε. Πιστεύω πως ο καλύτερος τρόπος να το κάνουμε αυτό, είναι να το χρησιμοποιήσουμε ακριβώς για αυτό που είναι. Δηλαδή, ένα εργαλείο για να δουλεύουν τα κόμματα και να αντιλαμβάνονται τι κάνουν σωστά τι κάνουν λάθος και πολύ λιγότερο ένα εργαλείο το οποίο σχηματοποιεί την κοινή γνώμη.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον «Flash 99,4», στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη:

https://youtu.be/08p999HQBNA