-Δεν υπάρχει προοδευτικός άνθρωπος που να μην επιθυμεί πολλαπλασιασμό των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, ώστε να υπάρχει πραγματικά ένα αντίπαλο δέος απέναντι στην κυριαρχία της δεξιάς. Εκεί, όμως, που μπορεί να υπάρξει διαφωνία είναι στο πώς θα γίνει κάτι τέτοιο. Αυτό που πρέπει να μείνει από αυτήν την Κυριακή είναι ότι όπου η συζήτηση, η ζύμωση και οι συναντήσεις των ανθρώπων έγιναν στη βάση, το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Το αντίθετο συμβαίνει, όμως, όταν οι συζητήσεις αυτές γίνονται στο επίπεδο ηγεσίας και πίσω από κλειστές πόρτες.

Ο Χάρης Δούκας, έδειξε ότι υπάρχει εναλλακτική στην περίπτωση του Δημάρχου των Αθηναίων. Ο κ. Μπακογιάννης διέκρινε μία δυναμική στον κ. Δούκα την οποία και φοβήθηκε. Αυτός ήταν και ο λόγος που χρησιμοποίησε ως διαφημιστικό χώρο τις στάσεις των λεωφορείων. Το debate για τον κ. Μπακογιάννη αποδείχθηκε τελικά ένα στρατηγικό λάθος. Γιατί θέλοντας να διορθώσει κάτι που τυχόν δεν του άρεσε στις δημοσκοπήσεις που έβλεπε, με το debate απέναντι στον κ. Δούκα κατάφερε το εντελώς αντίθετο.

Η νίκη αυτή, όμως, είναι σε μεγάλο βαθμό του κ. Δούκα ο οποίος έκανε μία εξαιρετική καμπάνια και έδωσε στους Αθηναίους εναλλακτική. Είναι μία νίκη της αποχής, διότι οι άνθρωποι του κ. Δούκα ενθουσιάστηκαν μαζί του και τον ψήφισαν.

Αντίθετα, δεν υπήρχε ο ίδιος ενθουσιασμός από τη μεριά του κ. Μπακογιάννη. Ο τρόπος που πολιτεύτηκε ο κ. Μπακογιάννης, τα τελευταία χρόνια ως Δήμαρχος Αθηναίων, του προκάλεσε μεγάλη ζημιά. Από τη μία μεριά, υποστήριζε πως είναι υπέρ της συνεργασίας και μπορεί να συζητά με όλους και από την άλλη, έκανε το ακριβώς το αντίθετο. Αυτό, του κόστισε τη δημαρχία.

Ήταν ο Δήμαρχος με το μεγαλύτερο προϋπολογισμό που είχε ποτέ Δήμαρχος της Ελλάδας. Είχε πάνω από 1 δις στη διάθεσή του και αυτά είναι πολλά χρήματα, ώστε να μπορέσει να αφήσει έργο. Η αποτυχία του δεν βρίσκεται απλά στη σύγκριση με τους προηγούμενους Δημάρχους οι οποίοι ζούσαν μέσα σε ένα καθεστώς χωρίς πόρους. Ο κ. Μπακογιάννης, εδώ, είχε πόρους. Σήμερα, αυτούς τους πόρους, ο κ. Δούκας θα τους διοχετεύσει, εκεί που πραγματικά μπορεί να γίνει η διαφορά στην πόλη, εκεί που η πόλη μπορεί να γίνει πραγματικά πράσινη και δημιουργική, ώστε να μπορεί να φτάσει σε κάθε γειτονιά της Αθήνας αυτός ο πλούτος και όχι να εξαντλείται στην Πανεπιστημίου.

Η αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος μέσα στον οποίο μπορεί να γίνει δημοκρατικός διάλογος και ο κ. Δούκας μπορεί να το ασπαστεί αυτό. Επομένως, θα μπορέσει να απελευθερώσει τις τεράστιες δυνάμεις που υπάρχουν στην Αθήνα, ώστε τα χρήματα τα οποία θα επενδύσουν στην πόλη, να πολλαπλασιαστούν.

-Η χθεσινή νύχτα ήταν μια μεγάλη χαρά για όλους τους ανθρώπους και του ΠΑΣΟΚ και των προοδευτικών δυνάμεων.

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video