Μνημόνιο Συνεργασίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς υπέγραψαν εχθές στην Κωνσταντινούπολη ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και ο Τούρκος ομόλογός του Ερτουγρούλ Γκιουνάι.

Το μνημόνιο περιλαμβάνει τους όρους αλλά και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι δύο χώρες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.

Προβλέπεται μεταξύ άλλων η στενή συνεργασία και η ανταλλαγή απόρρητων πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών Ελλάδος και Τουρκίας που απορρέουν από την εμπειρία των δύο χωρών στο πεδίο της αρχαιοκαπηλίας, ούτως ώστε να καθίσταται πιο αποτελεσματικός ο εντοπισμός αντικειμένων και η δίωξη του εγκλήματος.

Επίσης οι δύο χώρες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να συστήσουν ένα ενιαίο μηχανισμό αμοιβαίας ειδοποίησης σε περίπτωση εντοπισμού από τις υπηρεσίες τους, παρανόμως διακινούμενων αντικειμένων που ανήκουν στην άλλη χώρα.

Με τον τρόπο αυτό, οι Υπουργοί της Ελλάδος και της Τουρκίας καθιστούν σαφή την αποφασιστικότητα τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά  που προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή που σήμερα καταλαμβάνουν οι δύο χώρες η οποία αποτελεί λίκνο για τον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού πήρε μέρος στην 8η Διάσκεψη του Forum Κορυφής των Αρχηγών Κρατών για τις Πολιτιστικές Διαδρομές, παρουσία του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ και άλλων αρχηγών κρατών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο κ. Γερουλάνος στην ομιλία του προς τους Προέδρους και τους Υπουργούς των κρατών που συμμετείχαν, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Η πολιτιστική κληρονομιά και η νέα δημιουργία καθίστανται ακόμα μια φορά το πιο αξιόπιστο θεμέλιο για την Ειρήνη και την ευημερία.

Ο Πολιτισμός είναι επεκτατικός από τη φύση του, σχεδόν επιθετικός στην αναζήτησή του για αλληλεπίδραση. Αρνείται να μείνει σταθερός γιατί αν το κάνει, θα χαθεί. Αρέσκεται να κινείται μέσα από οδούς που εμφανίζουν τη μικρότερη αντίσταση διότι εκεί μπορεί να ασκήσει ισχυρή επιρροή. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία αλλάζει και ο ίδιος.

Η ίδια η φύση του Πολιτισμού έχει λοιπόν δημιουργήσει της διαδρομές που εξερευνούμε σήμερα στην περιοχή μας. Εδώ και αιώνες η Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Μέση Ανατολή έχουν καταστεί οι περιοχές με τον πλέον πλούσιο διαπολιτισμικό διάλογο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Παρατηρώντας τις πολιτιστικές διαδρομές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ανακαλύπτουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία που δύνανται να μετατρέψουν τον Πολιτισμό σε εργαλείο για την Ειρήνη. Χρειάζεται να τα μελετήσουμε και να μάθουμε από αυτά.

Επίσης, βρίσκουμε και στοιχεία που γίνονται εργαλεία πολέμου.

Ο Πολιτισμός στην προσπάθειά του να επηρεάσει και να επηρεαστεί αναζητά διαδρόμους έκφρασης. Απαιτεί δρόμους ανοιχτούς και αρνείται να συμβιβαστεί με τα τείχη που ορθώνονται.

Ένα τείχος που ορθώνεται στο δρόμο της πολιτιστικής ανταλλαγής, γίνεται συχνά η αιτία της βίας. Κάθε φορά που προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τους λαούς μας μακριά τον έναν από τον άλλον, δημιουργήσαμε αναίτιες εντάσεις. Μάλιστα, πολλοί πόλεμοι στην Ιστορία του καθενός μας οφείλονταν στα όρια που επιβάλαμε στις επαφές μεταξύ των λαών μας, τις εμπορικές και τις πολιτιστικές.

Επομένως εξερευνώντας διαδρομές για τον Πολιτισμό, αναζητούμε μονοπάτια Ειρήνης. Και γι αυτόν ακριβώς το λόγο πιστεύω ότι η Διάσκεψη αυτή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.»