Tο μεγάλο ενδιαφέρον της Κίνας για την Ελλάδα, ως τουριστικό προορισμό αλλά και ως πεδίο επενδύσεων, επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος στο Πεκίνο, με αφορμή την σημαντική τουριστική έκθεση Beijing International Tourism Expo (BITE) 2010.

Η αγορά της Κίνας είναι στρατηγικής σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό και μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επέκταση της τουριστικής περιόδου πέρα από τους μήνες του καλοκαιριού, καθώς οι Κινέζοι ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για τον ελληνικό πολιτισμό, απεχθάνονται τους ζεστούς μήνες και προγραμματίζουν τα ταξίδια τους στο εξωτερικό κυρίως το φθινόπωρο και την άνοιξη κατά τη διάρκεια των εθνικών τους εορτών. Επιπλέον είναι επισκέπτες υψηλού εισοδήματος , γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για την τόνωση του τουριστικού κλάδου, κυρίως εν μέσω της κρίσης.

Σε όλες τις συναντήσεις που είχε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, επιβεβαιώθηκε ο σεβασμός που τρέφουν οι Κινέζοι για τον πολιτισμό της Ελλάδας και η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων που επιτεύχθηκε εξαιτίας του γεγονότος ότι το Πεκίνο ήταν η πόλη που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες  το 2008 αμέσως μετά την Αθήνα.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον Διευθύντρια του Οργανισμού Τουρισμού του Πεκίνου κα Zhang Hui Guang η οποία αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Πεκίνου και ανακοίνωσε στον κο Γερουλάνο πως η αεροπορική εταιρεία Capital είναι έτοιμη να προχωρήσει σε απευθείας σύνδεση Ελλάδας – Κίνας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη να διευκολυνθεί η διαδικασία έκδοσης βίζας προς τους Κινέζους και στην ελλιπή σήμανση στην κινεζική γλώσσα σε κομβικά σημεία, όπως το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού διαβεβαίωσε πως θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σχετικά με την έκδοση βίζας.

Σε όλες τις συναντήσεις έγινε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι τον Οκτώβριο είναι η μεγάλη εθνική αργία της Κίνας και ταυτόχρονα είναι ο μήνας διεξαγωγής του Μαραθωνίου του Πεκίνου, όπως και του Μαραθωνίου της Αθήνας που φέτος έχει ιδιαίτερη βαρύτητα αφού συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο σύνολο των κινέζων αξιωματούχων και τουριστικών παραγόντων που συναντήθηκαν με τον Υπουργό, τόσο στο πλαίσιο της BITE 2010 όσο και σε επιμέρους συναντήσεις.

Μεταξύ άλλων ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού  Παύλος Γερουλάνος συναντήθηκε με τον πρόεδρο και διευθυντή του διαδικτυακού tour-operator  C-Trip (αριθμεί 48 εκατομμύρια μέλη και βρίσκεται στον κατάλογο των 100 ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών του Fortune), στελέχη της Τουριστικής Ακαδημίας της Κίνας όπου ζητήθηκε από την Ελλάδα να φιλοξενήσει και να επιμορφώσει σπουδαστές του τουριστικού κλάδου, καθώς και πλήθος σημαντικών tour operators που ενδιαφέρονται να αναδείξουν την Ελλάδα ως τουριστικό προϊόν.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού είχε επίσης την ευκαιρία να δώσει σειρά συνεντεύξεων σε μέσα ενημέρωσης της Κίνας, μεταξύ των οποίων η China Daily, το Εθνικό Ειδησεογραφικό  Xinhua, τα τηλεοπτικά κανάλια CCTV2 και CCTV9, το Ραδιοφωνικό Σταθμό του Πεκίνου κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 29 Ιουνίου φτάνει στην Ελλάδα η ομάδα των κινέζων tour operators και δημοσιογράφων, που συμμετέχουν στο fam trip που διοργανώνει από κοινού η Ελλάδα με την Τουρκία, όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της διακήρυξης τουριστικής συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας, κατά την πρόσφατη επίσκεψη Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων υπό τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.