Αν η πορεία των κόκκινων δανείων, ο πρόσφατος πτωχευτικός και ο προτεινόμενος εργασιακός νόμος δεν αρκούν για να πείσουν ότι δρομολογείται το τέλος της μικρής και ανεξάρτητης δημιουργίας, τότε μια αναδρομή στις πολιτικές προηγούμενων κυβερνήσεων είναι χρήσιμη. Η απόφαση έρχεται από μακριά, πάει μακριά και είναι λάθος.

Η προώθηση μεγάλων σχημάτων σε βάρος μικρών αποφασίστηκε μεταξύ τριών ισχυρών πιστωτών της χώρας και, με την παρότρυνση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματιών, επιβλήθηκε σε όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Η επιχειρηματολογία απλή: η ανταγωνιστικότητα αυξάνεται με το μέγεθος. Οι όποιες αντιστάσεις των κυβερνήσεων, κάμφθηκαν από το επιχείρημα ότι οι μικροί στερούν το κράτος από έσοδα όχι μόνο διότι δεν είναι ανταγωνιστικοί αλλά διότι αποτελούν τη βασική πηγή φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Τόσο πολύ ενοχλήθηκαν οι κυβερνήσεις όλων των κομμάτων από την ιδέα ότι οι μικροί τους στερούν από τη νιρβάνα της σπατάλης δημοσίου χρήματος που κανένας δεν ρώτησε την προφανή ερώτηση: «Μετά τι; Τι θα συμβεί στην παραγωγική δομή της οικονομίας όταν τα ανεξάρτητα οικονομικά εγχειρήματα αφανιστούν;»

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο εδώ.