Το Φανάρι επισκέφτηκε σήμερα ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού  κ. Παύλος Γερουλάνος.

Στην συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ καθώς και ο πρόξενος Νίκος Σαπουντζής. «Σήμερα είναι η μέρα της Ελλάδας» είπε ο Πατριάρχης «καθώς εκτός από εσάς θα επισκεφθούν σήμερα το Φανάρι ο κ. Σπύρος Κουβέλης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Γιώργος Παπανδρέου και αργά το βράδυ ο Μακαριότατος Αθηνών».

Ο κ. Παύλος Γερουλάνος είπε:

Είναι πάντα ιδιαίτερη χαρά και τιμή η επίσκεψη στο Πατριαρχείο όμως η σημερινή συνάντηση είχε ένα πολύ ουσιαστικό περιεχόμενο είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για την συνεργασία που μπορούμε να έχουμε με τον Παναγιότατο στα θέματα πολιτισμού αλλά και σε θέματα τουρισμού όπως επίσης και για τη δουλειά για την οποία γίνεται σε σχέση με την ελληνοτουρκική προσέγγιση και τις σχέσεις μας με τη χώρα εδώ. Ήταν μια συνάντηση από την οποία ελπίζουμε να υπάρχει και συνέχεια καθώς θα συναντηθούμε και με ανθρώπους του Πατριαρχείου στην Αθήνα  για να προχωρήσουμε κάποια θέματα που θέσαμε εδώ».

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις είπε: «Θα συναντηθούμε με τον Τούρκο ομόλογό μου κ. Ερτουγρούλ Γκιουνάι ,τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, και θα υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα που αφορούν την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφεται μετά τις 20 συμφωνίες που υπογράφτηκαν στην Αθήνα και νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη ουσία και συμβολισμό το γεγονός ότι είναι η πρώτη μετά τις 20 συμφωνίες που αφορά τον πολιτισμό και τις σχέσεις των δύο κρατών στις συνεργασίες που μπορεί να έχουμε για την προώθηση του πολιτισμού και την προστασία του.