-Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στα θύματα του σεισμού, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει το τέλος της τουρκικής προκλητικότητας. Η αξιοποίησή του από την τουρκική πλευρά και τον στρατό δεν είναι προβλέψιμη για αυτό και χρειάζεται επιφυλακτικότητα. Η Ελλάδα θα πρέπει να κρατήσει στάση αλληλεγγύης, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, στις δύσκολες στιγμές της γείτονας χώρας. Τόσο η Κυβέρνηση όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών, θα πρέπει να παροτρύνουν τις πράξεις σύγκλισης με την Τουρκία ώστε να λειτουργήσει η Ελλάδα ως δύναμη σταθερότητας στη περιοχή, όπως το ‘99 όπου οι σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας εξελίχθηκαν.

-Η τροπολογία για το κόμμα του κ. Κασιδιάρη θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει μια σύγκλιση απόψεων επί του θέματος. Σήμερα, όλοι δέχονται αυτό που απ΄ την πρώτη στιγμή υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ, πως οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής δεν είναι ευπρόσδεκτοι, ενώ παλαιότερα υπήρχαν μέλη της ΝΔ που έκαναν λόγο για σοβαρή και μη σοβαρή Χρυσή Αυγή και με το ΣΥΡΙΖΑ με τις ευπρόσδεκτες και μη ψήφους αναλόγως του νομοσχεδίου που ήθελε να περάσει. Η Νέα Δημοκρατία αν είχε φέρει αυτή τη τροπολογία νωρίτερα, και όχι προεκλογικά, θα έπειθε πως δεν επιθυμεί τέτοιου είδους μορφώματα. Έτσι, θα υπήρχε συζήτηση σε βάθος και θα είχε βρεθεί αρραγές πολιτικό μέτωπο απέναντι στο κόμμα Κασιδιάρη. Η καθυστέρηση όμως της τροπολογίας, δημιουργεί ερωτηματικά για τα κίνητρά της.
Οι μόνοι που ήταν κάθετοι απέναντι στη Χρυσή Αυγή εξ αρχής, ήταν ο κ. Καμίνης στον Δήμο της Αθήνας και η Φώφη Γεννηματά στο Κοινοβούλιο. Προσωπικά, στον αγώνα για τον Δήμο της Αθήνας βρέθηκα στις ίδιες γειτονιές με τη Χρυσή Αυγή, παρά τον φόβο πολλών υποψηφίων. Οι μάχες, πέραν της Βουλής, δίνονται και στον δρόμο, στις γειτονιές, με το μοναδικό κόμμα να δίνει μάχες εκεί, το ΠΑΣΟΚ. Όσο ο πολιτικός κόσμος τηρεί μια συγκεκριμένη στάση απέναντι στη Χρυσή Αυγή, τόσο η Δημοκρατία θα ενισχύεται.
Κόμματα όπως αυτό της Χρυσής Αυγής στρέφονται στους 2 εκ. Ελληνίδες και Έλληνες που έχουν αποχωρήσει από τις κάλπες, προσπαθώντας να πείσουν πως μιλούν σοβαρά. Στην Αμερική, για παράδειγμα, πολλοί οπαδοί του Ομπάμα βρέθηκαν στο πλευρό του Τραμπ.

-Η επόμενη Κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με τις ανισότητες. Προτεραιότητά της θα πρέπει να είναι η καταπολέμηση ανισοτήτων στα θέματα πρόσβασης, πρόσβαση στην εξουσία, στο χρήμα, στη γνώση. Η λύση δεν βρίσκεται μόνο στην Οικονομία, αλλά και στη Δημοκρατία. Τα διάφορα pass που δίνονται αποτελούν μόνο ένα μέσο ανακούφισης που στην προκειμένη είναι ευπρόσδεκτο. Με την εξουσία όμως να απορρέει αποκλειστικά από το Μαξίμου, η οικονομία καταστρέφεται. Η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας και ο αποκλεισμός από τη δημιουργία του πλούτου αποδεικνύουν πως λιγότεροι Ελληνίδες και Έλληνες μένουν εκτός παιχνιδιού.

-Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια εκτός των δανειοληπτών υπάρχουν και τα παιδιά τους, τα οποία γνωρίζουν τι σημαίνει ιδιωτική πρωτοβουλία, είναι όμως εγκλωβισμένα και τίθενται εκτός παραγωγικής διαδικασίας εξαιτίας αυτών των δανείων. Η ελληνική οικονομία στέκεται σε γυάλινα πόδια. Με το τραπεζικό σύστημα να χωλαίνει, ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να δημιουργήσει και μένει στο περιθώριο. Η Κυβέρνηση μοιράζει pass, αντί να πραγματοποιήσει την αναμόρφωση που χρειάζεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και οι μόνοι κερδισμένοι από αυτό είναι οι 100 μεγάλες επιχειρήσεις που συνεχίζουν να πλουτίζουν.
Ενώ στην Αμερική που θεωρείται η βασίλισσα του καπιταλισμού χαρίζονται δάνεια νέων φοιτητών που δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν, στην Ελλάδα συνεχίζουν να αποκλείονται τόσες οικογένειες από την πλουτοπαραγωγική βάση.
Η πρόσβαση αποτελεί πολιτικό ζητούμενο, με αποτέλεσμα ο αριθμός των Ελλήνων που νιώθουν απομονωμένοι να αυξάνεται ταχύτατα και έτσι να γυρνούν τη πλάτη στην πολιτική και να απομακρύνονται από τις κάλπες. Αν δεν απασχολήσει αυτό όλα τα κόμματα, αλλά και την επόμενη Κυβέρνηση, τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι μεγαλύτερα.

Παρακάτω θα δείτε αποσπάσματα από την εκπομπή «Εκλογές 2023» στην Naftemporiki TV με τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο:

https://www.youtube.com/watch?v=SM47okCB4-M