Κυβερνούπολη ή Κυβερνογκέτο;
Τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων στις 13/02/2023.
«Κύριε Δήμαρχε,
Με λίγα λόγια, ποτέ ένα τόσο σημαντικό έργο δεν είχε γίνει πιο πρόχειρα και βίαια σε μια πόλη της Ελλάδας. Ξέρετε ότι μετράω λόγια, οπότε θα εξηγήσω και τους δύο χαρακτηρισμούς.
Αλλά πρώτα, θα πω ότι δεν ξεκινάμε με σκοπό να κάνουμε αντιπολίτευση μόνο για την αντιπολίτευση. Υπάρχουν πόλεις που έχουν ενσωματώσει υπουργουπόλεις με εντυπωσιακό τρόπο στη δομή τους, όπως η Ουάσιγκτον. Και πόλεις, που έχουν δημιουργήσει παραπόλεις φαντάσματα, όπως η Ρώμη την εποχή του Μουσολίνι. Υπάρχουν πόλεις που τέτοια οργάνωση λειτουργεί υπέρ του πολίτη και πόλεις όπου λειτουργεί βάρβαρα εναντίον.
Η διαφορά μεταξύ του να φτιάξει κανείς μια Κυβερνούπολη και ένα Κυβερνογκέτο, είναι θέμα σχεδιασμού. Στην Αθήνα, αν προχωρήσει αυτό το έργο, δε θα ξέρουμε αν η Κυβέρνηση θα έχει πετύχει τους στόχους της ή αν θα έχει αποτύχει παρά μόνο αφού περάσει καιρός μετά την ολοκλήρωση του έργου. Διότι, ο σχεδιασμός είναι εγκληματικά ελλιπής. Και αυτό, είναι άκρως επικίνδυνο σε μια πόλη που ήδη έχει προσβληθεί βάναυσα τα τελευταία χρόνια.
Τέσσερα μεγάλα κύματα, τέσσερα τσουνάμι θα έλεγα, έχουν χτυπήσει την πόλη τα τελευταία χρόνια. Το κύμα της άναρχης μετανάστευσης, το κύμα τουρισμού και AirBnB, τo κύμα της οικονομικής κρίσης, το κύμα της πανδημίας. Και πριν ακόμα συνέλθει η πόλη και επουλώσει τις πληγές της, πριν καταλάβει τι τη χτύπησε και πως θα αλλάξει, της ρίχνετε το Ελληνικό, την Αθηναϊκή Ριβιέρα και την ΠΥΡΚΑΛ.
Αλήθεια τώρα. Δεν ρωτάω για όραμα, διότι ξέρουμε ότι τέτοιο δεν υπάρχει.
Αλλά πιστεύετε πραγματικά ότι έχετε ιδέα, με τι θα μοιάζει η πόλη σε δέκα, είκοσι, τριάντα χρόνια; Έχετε ιδέα, για το αν φτιάχνετε μία Κυβερνούπολη ή ένα Κυβερνογκέτο; Η άγνοια με την οποία πλαισιώνεται όλη αυτή η προσπάθεια δείχνει πόσο βίαιη είναι η παρέμβαση που κάνει η Κυβέρνηση.
Επιτομή της ασχετοσύνης που διέπει το έργο, είναι η παρέμβαση του δικού σας δημάρχου Δάφνης-Υμηττού και οι δώδεκα όροι που θέτει για να γίνει το έργο αφού πιέστηκε αφόρητα από τις αντιδράσεις στην πόλη του.
Λέει η ανακοίνωσή του: «Όρος πρώτος: Ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο τσιμέντο». Θα μπορούσε να γελάσει κανείς αν δεν έδειχνε με αυτόν τον τρόπο, ο Δήμαρχος που με τυμπανοκρουσίες υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό πριν δύο περίπου χρόνια, πόσο άσχετος είναι για την επιρροή του έργου στην πόλη του. Δεν έχει ιδέα τι του έρχεται.
Η πραγματικότητα είναι ότι η προσπάθεια που πάει να γίνει είναι απαράδεκτη σε τρία επίπεδα:
1. Στην ίδια την προετοιμασία της ιδέας.
2. Στην επιρροή της ιδέας στην πόλη των Αθηνών.
3. Στην επιρροή της ιδέας στους γύρω Δήμους Δάφνης – Υμηττού, Βύρωνα, Ηλιούπολης και Αγίου Δημητρίου.
Ξεκινάω με το τρίτο σημείο διότι θα μου πείτε «τι μας νοιάζει τι θα γίνει στον Βύρωνα;» Και βέβαια μας νοιάζει. Μπορεί να είμαστε πολλοί Δήμοι, αλλά είναι αστείο να πιστεύει κανείς
ότι αυτό που θα καταστρέψει τον διπλανό Δήμο δε θα επηρεάσει εμάς.
Και μόνο η κίνηση που θα μαζευτεί σε δυο εισόδους της πόλης το πρωί (μιλάω για τον Καρέα και τη Βουλιαγμένης) και δυο εξόδους το απόγευμα, θα έπρεπε να χαίρει πολύ περισσότερης μελέτης από αυτή που έχουμε σήμερα στα χέρια μας.
Και το πρώτο σημείο; Σε ότι αφορά στην προετοιμασία της ιδέας; Δεν θα σας φάω χρόνο για το πώς και πότε ξεκίνησε όλο αυτό. Σε πόσα στάδια διαβούλευσης απουσίαζε ο Δήμος. Για το πως σας ζητούσαμε να το φέρετε στο Δημοτικό Συμβούλιο και εσείς μιλούσατε μόνο στις εφημερίδες. Ή για το γεγονός ότι μας φέρατε 680 σελίδες την Παρασκευή για να τις συζητήσουμε τη Δευτέρα. Αυτά είναι πταίσματα.
Η ουσία είναι σε ποιον, πώς, πότε και γιατί ήρθε η ιδέα να δημιουργήσουμε μια Κυβερνούπολη στην Αθήνα; Ψάχνατε κάτι να κάνετε την ΠΥΡΚΑΛ και αναρωτηθήκατε τι ωραία που θα ήταν
να πάνε εκεί 9 υπουργεία και 4 Ανεξάρτητες Αρχές; Ψάχνατε κάπως να μειώσετε τα ενοίκια που πληρώνετε και αποφασίσατε να στείλετε στη Δάφνη και τον Βύρωνα 14.000 ανθρώπους και 4.000 αυτοκίνητα; Συγγνώμη, αλλά κανένας από την Κυβέρνηση δεν έχει πάει σε συναυλία στο Θέατρο Βράχων;
Και βέβαια δεν υπολογίζουμε την αστυνομία, την πυροσβεστική, και τις βασικές υπηρεσίες που πρέπει να πλαισιώσουν 14.000 ανθρώπους και τους επισκέπτες των Υπουργείων.
Για να γίνει η ΠΥΡΚΑΛ Κυβερνούπολη και όχι Κυβερνογκέτο, θα πρέπει να τη συνδέσετε με την πόλη με τέτοιες υποδομές, που ή πράσινο δε θα μείνει ή οι δομές που θα πρέπει να χτίσετε θα χρειαστούν απαγορευτικό ύψος.
Πάμε τώρα και στη δική μας πόλη. Έχετε την οποιαδήποτε ιδέα πως θα επηρεαστεί; Είπατε για κτήρια – κουφάρια. Δεν είναι μόνο τα κουφάρια. Αντέχει να φύγουν έτσι βίαια τόσες υπηρεσίες από το κέντρο; Τι θα συμβεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα ακίνητα σε ήδη φτωχοποιημένες γειτονιές της Αθήνας; Τι θα συμβεί στα κρατικά κτήρια που μένουν και σύντομα θα θυμίζουν κάτι Ολυμπιακά ακίνητα πέντε χρόνια μετά του Ολυμπιακούς αγώνες που κρατούσατε κλειστά και πληρώναμε 2.000.000 ευρώ το χρόνο περιμένοντας να αξιοποιηθούν. Τι θα συμβεί σε γειτονιές όπως στα Εξάρχεια ή στον Άγιο Παύλο που τα υπουργεία τούς δίνουν ζωή; Οι 680 σελίδες δεν λένε απολύτως τίποτα για το πώς αυτή η πόλη θα ξημερώσει.
Διότι, αυτό που λείπει δεν είναι μια περιβαλλοντική μελέτη για την επιρροή στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού αλλά μια ευρύτατη μελέτη στρατηγικής σημασίας για την ιδέα και καθετί που θα επηρεάσει. Αυτό που λένε όλοι οι ειδικοί, είναι ότι πάτε να κάνετε ή μία επική βλακεία ή ένα μεγάλο έγκλημα. Και όταν λέω ειδικοί, δεν μιλάω για φανατικούς, τυφλούς εχθρούς κάθε αλλαγής.
Μιλάω μεταξύ άλλων για τον ΣΕΠΟΧ και την Ελληνική Εταιρεία, δύο οργανισμούς που θα έπρεπε να έχετε εντάξει από την αρχή στον σχεδιασμό, όχι απλά μετά στη διαβούλευση. Όλοι αυτοί, θα σας έλεγαν ένα απλό πράγμα. Ό,τι και αν ήταν να κάνετε Κυβερνούπολη και όχι Κυβερνογκέτο, θα έπρεπε πρώτα να μπει σε διαβούλευση η ιδέα αυτή καθαυτή.
Δεύτερον, να υπάρχουν εναλλακτικές: Σκεφτήκατε τον Βοτανικό ή το Έλληνικό, άλλες περιοχές της Αττικής;
Τρίτον, να έχουν μελετηθεί όλες οι εναλλακτικές για να δει κανείς τα συν και πλην της κάθε περιοχής. Και, αφού γίνουν όλα αυτά, να πάρουμε τις αποφάσεις μας. Όχι «μου ‘ρθε μια ιδέα και όποιος αντιτάσσεται είναι εχθρός της εξέλιξης».
Αυτοί, είναι φτηνοί εκβιασμοί που δε χωρούν όταν κάνεις μια τόσο μεγάλη παρέμβαση που δεν μπορεί να αντιστραφεί. Δεν είναι απλά ένας νόμος που αύριο αλλάζει.
Αυτό που κάνετε, είναι μόνιμο και τόσο επιδραστικό που θα αλλάξει την ζωή της πόλης για πολλές δεκαετίες. Για αυτό σας λέω κ. Δήμαρχε, η προσέγγιση της πολιτείας είναι πρόχειρη και βίαιη. Ο μόνος που μπορεί να τους σταματήσει από το να κάνουν μια επική βλακεία και ένα τεράστιο έγκλημα στην πόλη είστε εσείς.
Και δεν εννοώ τους γενικούς όρους που εισηγείστε σήμερα. Εννοώ με το να ορθώσατε το ανάστημά σας, σε αυτό που πάει να γίνει. Να μη γίνει μέχρι να βεβαιωθείτε και να βεβαιωθούμε πρώτα για το αν η πόλη χρειάζεται Κυβερνούπολη και μετά πού και πώς αξίζει να γίνει.
Διότι, μπορεί αυτοί που εφηύραν την ιδέα της «Κυβερνούπολης» να είναι σπίτι τους όταν πάρουν χαμπάρι ότι έφτιαξαν ένα Κυβερνογκέτο. Εσείς, όμως, θα τη βρείτε μπροστά σας, την όποια επική βλακεία ή το όποιο έγκλημα, στο υπόλοιπο της καριέρας σας. Και όπως ξέρετε, δεν πέφτω συχνά έξω στις προβλέψεις μου».