Την στρατηγική του ΥΠΠΟΤ παρουσίασε σήμερα στο ΚΤΕ Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις συνέργειες που δημιουργούνται από την ένωση των Υπουργείων και πως όλα τα στοιχεία λειτουργούν μαζί για την επίτευξη των στόχων.

Κατά την εισήγησή του αναφέρθηκε αρχικά στο γεγονός ότι η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ έβαλε τάξη στο υπουργείο προκειμένου να γίνει μοχλός ανάπτυξης. Αυτό απαίτησε την αλλαγή δεδομένων αλλά και νοοτροπίας.

Δημιουργήθηκαν νέες συνθήκες σε εποπτευόμενους φορείς (ΕΟΤ, ΕΡΤ – για πρώτη φορά πλεονασματικός προϋπολογισμός, ΤΑΠ, ΕΛΣ- εξορθολογισμός-, Εθνικό Θέατρο– αύξηση πωλούμενων εισιτηρίων-, ΚΘΒΕ, Φεστιβάλ Κινηματογράφου – έκοψε περισσότερα εισιτήρια παρά ποτέ και είχε μειωμένο κόστος, ενώ ενισχύθηκε οικονομικά.)

Καλύτερη λειτουργία Υπηρεσίας και Συμβουλίων (ΚΑΣ, ΚΣΝΜ, ΕΣΠΑ)

Διαφάνεια και λογοδοσία στις επιχορηγήσεις (Μητρώο)

Δρομολογήθηκε το κλείσιμο φορέων χωρίς περιεχόμενο (Έργο πολιτών, ΕΚΕΘΕΧ, ΟΠΕΠ)

Ανάδειξη της αναπτυξιακής δυνατότητας του Υπουργείου: χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νέο νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού τόνισε ότι ενώ οι εποπτευόμενοι φορείς στο παρελθόν ρουφούσαν κονδύλια και πόρους από το ΥΠΠΟΤ, τώρα έχουν αρχίσει να παράγουν και αποτέλεσμα αλλά και έσοδα. Οι ταχύτητες εξυπηρέτησης του πολίτη αλλάζουν με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΚΑΣ όπου απεγκλωβίστηκαν χιλιάδες υποθέσεις ενώ κανείς πια δεν διανοείται να περάσει από το γραφείο του υπουργού για την επίλυση των θεμάτων του.

Στη συνέχεια ο κ. Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε στους οριζόντιους στόχους του ΥΠΠΟΤ που είναι:

Ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Αύξηση εσόδων αντί για μείωση σε προϋπολογισμό / συνέχεια στον περιορισμό της σπατάλης.

Ποιότητα υπηρεσιών στον πολίτη.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού τόνισε πως το μεγάλο στοίχημα για το ΥΠΠΟΤ είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η στήριξη της νέας γενιάς δημιουργών που πρέπει να έχει τις δυνατότητες να αναπτυχθεί και να μην αναγκαστεί να σιγήσει ή να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη συνεργασία με τις περιφέρειες καθώς και στην απόφαση του ΥΠΠΟΤ να θέσει σε δημόσια διαβούλευση μια σειρά ακινήτων της ΕΤΑ προκειμένου να περάσουν στις Περιφέρειες όπου κρίνεται ότι αξιοποιούνται έτσι καλύτερα και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.