Δείτε το σχετικό video

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Ένας από τους πρώτους στόχους που θέσαμε όταν, πριν από ένα χρόνο και κάτι, ήρθαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ήταν να χαράξουμε μια πολιτική για το βιβλίο που θα υπηρετούσε ορισμένες βασικές αρχές:

  • την προώθηση και ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, ιδίως στα παιδιά και τους εφήβους, το πιο πολλά υποσχόμενο αναγνωστικό κοινό
  • την έμπρακτη στήριξη των νέων δημιουργών, γιατί η θέση ενός πολιτισμού στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη δεν προσδιορίζεται μόνο από όσα τον έκαναν κλασικό αλλά κι απ’ όσα τον κάνουν επίκαιρο
  • την εξωστρέφεια του ελληνικού βιβλίου, ώστε να αυξηθεί η παρεμβατική μας ικανότητα στον διαπολιτισμικό διάλογο
  • την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, οι οποίες, όπως έχει αποδείξει το παράδειγμα των Η.Π.Α., μπορούν να αποδειχθούν σε πολύτιμο σύμμαχό μας στην προσπάθεια να κερδίσουμε νέους αναγνώστες

Κάποια πράγματα μπορούσαμε να τα δρομολογήσουμε άμεσα και το κάναμε.

  • Ενεργοποιήσαμε το Πρόγραμμα Επιδότησης Μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες που είχε διακοπεί το 2003, ώστε να βοηθήσουμε το ελληνικό βιβλίο να ξεπεράσει τα σύνορα της γεωγραφίας και της γλώσσας.
  • Χρηματοδοτήσαμε (μέσω του Ε.ΚΕ.ΜΕΛ.) τη δημιουργία κοινής ιστοσελίδας στον τομέα του βιβλίου και της μετάφρασης μεταξύ των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης, η οποία θα είναι έτοιμη την Άνοιξη του 2011.
  • Καταθέσαμε νομοθετική ρύθμιση για την αναβάθμιση του θεσμού των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, την οποία επικρότησαν όλα σχεδόν τα κόμματα και ψηφίζεται απόψε το βράδυ στη Βουλή.
  • Επεκτείναμε το Πρόγραμμα Προώθησης της Αναγνωσιμότητας στην Ξάνθη, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των τοπικών φορέων.
  • Στηρίξαμε τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης και την Έκθεση Παιδικού-Εφηβικού Βιβλίου της Αθήνας.
  • Και εξασφαλίσαμε μία ευπρόσωπη εκπροσώπηση της χώρας στις Διεθνείς Εκθέσεις του εξωτερικού για το 2010, με την υπόσχεση να επανεξετάσουμε από μηδενική βάση το ζήτημα.

Παράλληλα όμως με όλα αυτά, ήταν αναγκαίο να επεξεργαστούμε μαζί με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης.

Ένα Πρόγραμμα που να θέτει ξεκάθαρους στόχους, και να περιλαμβάνει δράσεις κοστολογημένες και με σαφές χρονοδιάγραμμα.

Σήμερα είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε αυτό το Πρόγραμμα, φορέας υλοποίησης του οποίου θα είναι το ΕΚΕΒΙ.

Πολύτιμος αρωγός μας στην προσπάθεια υλοποίησής του θα είναι ο ΟΠΑΠ, ο οποίος θα συμβάλει με το ποσόν των 300.000. Οι υπόλοιπες 300.000 για την υλοποίηση του προγράμματος θα καταβληθούν από το ίδιο το ΥΠΠΟΤ.

Τις λεπτομέρειες του Προγράμματος θα σας πουν σε λίγο αναλυτικά η κυρία Βελισσάρη και ο κύριος Θεοδωρόπουλος, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω για την καθοριστική τους συμβολή στη διαμόρφωση αυτού του Σχεδίου.

Εγώ θέλω απλώς να σταθώ λίγο στους τέσσερις βασικούς πυλώνες του.

Πρώτον, στην προτεραιότητα που δίνεται στην ενίσχυση της φιλαναγνωσίας.

Κλειδί βεβαίως για να το πετύχουμε αυτό είναι να επικεντρώσουμε στο παιδί και τον έφηβο, γιατί η αγάπη για το βιβλίο για να ριζώσει πρέπει να καλλιεργηθεί σ’ αυτές τις ηλικίες.

Είναι πολύ σημαντικό το βιβλίο να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών στο σχολείο ως μέσο ψυχαγωγίας.

Γι’ αυτό τον λόγο το ΕΚΕΒΙ ήδη συνεργάζεται με το Υπουργείο Παιδείας για ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη φιλαναγνωσία, το οποίο θα «τρέξει» το 2011 στις δύο πρώτες τάξεις του Δημοτικού σε 800 σχολεία της χώρας και σε δύο χρόνια σε όλα το Δημοτικό, σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Παράλληλα, θέτουμε τις νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία των νέων αναγνωστών.

Ο νέος κόμβος του Ε.ΚΕ.ΒΙ. για παιδιά, ο «Μικρός Αναγνώστης», γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Ήδη με την έναρξη λειτουργίας του δέχθηκε περίπου 50.000 επισκέψεις και έκτοτε σταθερά 15-20.000 επισκέψεις τον μήνα.

Κρίσιμο είναι επίσης να δοθεί ένα ηχηρό «παρών» σε όλους τους φυσικούς χώρους του βιβλίου. Γι’ αυτό τον λόγο, επεκτείνουμε το υπάρχον επιτυχημένο πρόγραμμα «Συγγραφείς στα σχολεία» σε ένα τρίπτυχο «Συγγραφείς στα σχολεία-τις βιβλιοθήκες-τα βιβλιοπωλεία».

Εξυπακούεται ότι στηρίζουμε και φέτος την πετυχημένη Έκθεση Παιδικού-Εφηβικού Βιβλίου, το μεγάλο ραντεβού των μικρών αναγνωστών με το βιβλίο, που θα γίνει τέλη Γενάρη.

Με μεγάλη μου χαρά σας ανακοινώνω επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη συμφωνήσει να θέσει υπό την αιγίδα του ένα Διαγωνισμό Ανάγνωσης για μαθητές, θεσμό πολύ επιτυχημένο σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Τέλος, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της ΕΡΤ και της ενίσχυσης του παιδαγωγικού της ρόλου, ήδη έχει ξεκινήσει μια γόνιμη συνεργασία με την ηγεσία του ΕΚΕΒΙ με τελικό σκοπό τη δημιουργία μιας εκπομπής για το παιδικό βιβλίο.

Δεύτερο κομβικό σημείο του Σχεδίου, η προτεραιότητα που δίνεται στους νέους δημιουργούς χάρη σε τρεις πρωτοβουλίες.

Καταρχήν για πρώτη φορά καθιερώνουμε υποτροφίες για νέους συγγραφείς. Απαραίτητες για την κινητικότητά τους και τη δυνατότητά τους να αφιερωθούν σε συγκεκριμένα πρότζεκτ. Για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν από τον ΟΠΑΠ συνολικά 25.000 ευρώ.

Επίσης, η Ελλάδα αποκτά από φέτος ένα Φεστιβάλ Πρωτοεμφανιζόμενων και Νέων Δημιουργών. Ήταν ένας θεσμός που έλειπε, κι ο οποίος φιλοδοξούμε να γίνει ένα σημείο επαφής του αναγνωστικού κοινού με ό,τι πιο φρέσκο και δυναμικό έχει να επιδείξει η σύγχρονη λογοτεχνία μας.

Τέλος, καθιερώνουμε, Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα –ένα εφαλτήριο για κάθε νέο δημιουργό.

Τρίτος πυλώνας του Σχεδίου, η έμφαση στις νέες τεχνολογίες και την έρευνα.

Το ψηφιακό βιβλίο είναι το μέλλον. Όσο κι αν αγαπάμε το βιβλίο στην παραδοσιακή του μορφή, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα παιδιά μας θα διαβάζουν -ήδη διαβάζουν!- με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι εμείς. Το τοπίο αλλάζει ραγδαία και ο ελληνικός εκδοτικός κόσμος δεν πρέπει να μείνει πίσω.

Ήδη λοιπόν ξεκίνησε η οργάνωση ειδικών ημερίδων και σεμιναρίων για την Ψηφιακή Σύγκλιση σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, προκειμένου οι εκδότες να ενημερωθούν για τα δύο νέα προγράμματα χρηματοδότησης στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, που προκήρυξε στις 19 Νοεμβρίου 2010 η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ 2007-2013. Οι δράσεις απευθύνονται σε επιχειρήσεις ανεξαρτήτως προσωπικού, κύκλου εργασιών και αντικειμένου, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, και καλύπτουν το 50% του κόστους των επενδυτικών σχεδίων.

Παράλληλα, ενισχύουμε και το κομμάτι της έρευνας, χρηματοδοτώντας για φέτος μια πανελλαδική έρευνα αναγνωστικής συμπεριφοράς και μέσα στο 2011 μια πανελλαδική έρευνα αναγνωστικής συμπεριφοράς εφήβων. Γιατί χωρίς έρευνα, δεν μπορεί να υπάρξει καλός σχεδιασμός.

Ήδη από πλευράς ΕΚΕΒΙ έχει δρομολογηθεί και η δημιουργία Παρατηρητηρίου για το Ψηφιακό Βιβλίο, αναγκαίου εργαλείου για τη συνεχή ενημέρωση των επαγγελματιών του χώρου.

Τέλος, εκμεταλλευόμενο τις απεριόριστες δυνατότητες του ίντερνετ, το ΕΚΕΒΙ έχει ξεκινήσει τη δημιουργία φιλολογικών ιστοσελίδων αφιερωμένες σε σημαντικούς Έλληνες λογοτέχνες, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλη επισκεψιμότητα.

Άφησα για το τέλος το ζήτημα της προβολής του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό, που τόσο έχει δεινοπαθήσει στο παρελθόν.

Και εδώ οι νέες τεχνολογίες, αν αξιοποιηθούν, μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμος σύμμαχός μας. Θέλουμε να εγκαινιάσουμε μια νέα εποχή για την εξωστρέφεια του ελληνικού βιβλίου.

Το Ε.ΚΕ.ΒΙ. θα αναλάβει ένα πολύ σημαντικό έργο: τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας πληροφόρησης, προβολής και προώθησης του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό.

Αυτή θα αποτελέσει το σημείο γνωριμίας κι επαφής, συνεργασίας και δικτύωσης του ελληνικού εκδοτικού κόσμου με ξένους εκδότες, πανεπιστημιακούς και λογοτεχνικούς πράκτορες.

Επιπλέον, την ευθύνη για το Εθνικό Περίπτερο στις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου αναλαμβάνει από φέτος το Ε.ΚΕ.ΒΙ., το οποίο σε συνεργασία με τους εκδότες, τους βιβλιοπώλες αλλά και εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου μας (κυρίως τον Ε.Ο.Τ. και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού), θα φροντίσει για την άριστη εκπροσώπηση της χώρας εκτός συνόρων.

Όσο για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, σημείο επαφής της εγχώριας εκδοτικής παραγωγής με τη διεθνή, προωθήσαμε την ένταξή της στο ΕΣΠΑ, ώστε να εξασφαλισθεί το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της (480.000 ευρώ). Το υπόλοιπο θα καλυφθεί με την ευγενική χορηγία του ΟΠΑΠ, η οποία θα ανέλθει στα 170.000 ευρώ. Εξυπακούεται ότι η Έκθεση φέτος, στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεσσαλονίκη-Σταυροδρόμι Πολιτισμών», θα υποδεχθεί, όπως και ολόκληρη η πόλη, τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ, με αφιερώματα και εκδηλώσεις.

Φυσικά, θα συνεχίσει να «τρέχει» κανονικά και το Πρόγραμμα Επιδότησης Μεταφράσεων, το οποίο θέλουμε να προβάλλουμε σε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται –ΔΕΒΘ, Εθνικό Περίπτερο σε διεθνείς εκθέσεις, ίντερνετ, κτλ.

Φίλες και φίλοι,

Είχα πει και παλιότερα ότι ο χώρος του βιβλίου δεν προσφέρεται για κινήσεις εντυπωσιασμού. Απαιτεί δουλειά επικεντρωμένη στην ουσία. Και τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς φαίνονται πάντοτε σε βάθος χρόνου.

Σήμερα είμαστε εδώ για να σας πούμε ότι, μετά από αρκετά χρόνια, η χώρα μας έχει ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης για το βιβλίο.

Απαιτήθηκε η γνώση, η φαντασία και η δουλειά πολλών ανθρώπων για την κατάρτιση αυτού του Προγράμματος.

Θα απαιτηθεί η γνώση, η φαντασία και η δουλειά πολύ περισσότερων για να υλοποιηθεί.

Εννοείται ότι για να πετύχουμε, θα χρειαστεί η διαρκής συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων του χώρου.

Τονίζω ότι είμαστε πάντα ανοιχτοί σε προτάσεις, ιδέες, και παρατηρήσεις για τη βελτίωση αυτού του Σχεδίου και την καλύτερη υλοποίησή του.

Τέλος, επιτρέψτε μου με την ευκαιρία της σημερινής συνάντησής μας να σας ανακοινώσω ότι το 2011 θα κηρυχθεί από το Υπουργείο μας Έτος Οδυσσέα Ελύτη, καθώς κλείνουν 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα ποιητή.

Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η Ελλάδα για ένα δημιουργό που την ταξίδεψε σε κάθε γωνιά της γης.

Θα ενημερωθείτε σύντομα αναλυτικά για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που θα ενταχθούν στον εορτασμό αυτόν.

Σας ευχαριστώ.