-Παρακολούθησα το debate με προσοχή και το βρήκα εξαιρετικά βαρετό για την εποχή του, για μια εποχή όπου τα social media κυριαρχούν. Βρήκα κατενάτσιο τόσο από την πλευρά των πολιτικών, όσο και από τη μεριά των περισσότερων δημοσιογράφων, δηλαδή ο τρόπος που κινούνταν τα πράγματα ήταν προβλέψιμος. Και όταν κινούνται με αυτόν τον ρυθμό, αυτός που κερδίζει είναι αυτός που είναι ήδη στα πράγματα. Ο πιο στοχευμένος απ’ όλους, ήταν ο κ. Βελόπουλος προς τα κοινά που τον ενδιαφέρουν. Δε θα έλεγα ότι κέρδισε το debate, αλλά σίγουρα ήταν καλύτερος απ’ ό,τι θα φανταζόταν κανείς. Μου έκανε εντύπωση ότι οι τρεις από τις ερωτήσεις που έγιναν στον Νίκο Ανδρουλάκη, ήταν εκτός της θεματικής ενότητας που είχε προσδιοριστεί. Η σοβαρότητα με την οποία εμφανίστηκε στο debate ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε, για να δείξουμε ότι θα είμαστε ένας εταίρος ο οποίος μπορεί να συζητήσει με θέσεις για την επόμενη μέρα.

-Κάνει λάθος η Νέα Δημοκρατία, αν πιστεύει ότι οι 151 βουλευτές αντιπροσωπεύουν τη σταθερότητα. Η σταθερότητα, έρχεται όταν μία Κυβέρνηση έχει μία καθαρή ατζέντα την οποία υπηρετεί οποιοσδήποτε υπηρετεί αυτήν την Κυβέρνηση. Όπως προχωράει η οικονομία οδηγούμαστε σε μία νέα φάση 2007, ελπίζοντας ότι θα υπάρχει σταθερότητα μόνο με αυτοδυναμία, ενώ ξέρουμε πού οδηγεί αυτό. Στο debate παρακολουθήσαμε τους δύο αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων, των δύο πρώτων κομμάτων με βάση τις δημοσκοπήσεις, όπου κανένας από τους δύο δεν πιστεύει στην απλή αναλογική. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει ευθαρσώς πως δεν πιστεύει. Ο κ. Τσίπρας, ενώ έχει ψηφίσει την απλή αναλογική, επιμένει ότι δεν κάνει Κυβέρνηση Ηττημένων, κάτι που θυμίζει ενισχυμένη αναλογική και όχι απλή.

Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση απαιτεί έναν Πρωθυπουργό που πιστεύει στην απλή αναλογική, που μπορεί να ακούσει και να κάνει σύνθεση θέσεων και μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στα κόμματα τα οποία συμμετέχουν. Ξέρουμε κάποιον από αυτούς τους δύο αρχηγούς να μπορεί να το κάνει αυτό; Όχι.

Σε ό,τι αφορά τις σαφείς θέσεις, αν ήσασταν εσείς στο debate και υπήρχε μία θεματική για την εξωτερική πολιτική και η ερώτηση ήταν «γιατί δεν είδατε τον Μητσοτάκη;», πώς θα αντιδρούσατε; Οι σαφείς θέσεις βγαίνουν, όταν μπορείς να μιλήσεις γι’ αυτές και οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ πιστεύω ότι μπορούν να βοηθήσουν την επόμενη Κυβέρνηση.

-Οποιαδήποτε Κυβέρνηση της επόμενης μέρας θα δημιουργηθεί με μια ιεράρχηση διαδικασιών. Πρώτα απ’ όλα να δούμε τη δύναμη των κομμάτων, γιατί με άλλον αέρα μιλάει ένα τρίτο κόμμα με 15-20% και με άλλον ένα κόμμα με κάτω από 10%. Δεύτερον, πρέπει να δούμε σε ποια θέματα συμφωνούμε. Αν υπάρχουν θέματα στα οποία συμφωνούμε, βεβαίως να κάνουμε βήματα μπροστά. Και τρίτον, κοιτάς τα πρόσωπα.

Έχω συνεργαστεί με τον κ. Βορίδη στο παρελθόν και έχω δει πώς λειτούργησε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ό,τι αφορά τους Δήμους. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Βορίδης, λειτούργησε με έναν τρόπο που δε θα μπορούσε να υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ. Αν συμφωνούσαμε και λέγαμε πως είναι σημαντικό να ενδυναμώσουμε τους Δήμους, δεν θα δεχόμασταν να αναλάβει κάποιος το Υπουργείο ο οποίος έκανε το αντίθετο στη θητεία του. Πρώτα λοιπόν, η δύναμη των κομμάτων, μετά οι θέσεις και μετά τα πρόσωπα. Ο Πρωθυπουργός της επόμενης μέρα πρέπει να χαίρει της εμπιστοσύνης των συμβαλλόμενων κομμάτων. Πόσο εύκολο είναι να εμπιστευτείς έναν Πρωθυπουργό ο οποίος παραδέχτηκε ότι παρακολουθούσαν παρανόμως τον κ. Ανδρουλάκη;

Η εμπιστοσύνη των εταίρων είναι σοβαρό θέμα. Είναι σημαντικό σε μια ευνομούμενη Δημοκρατία να μην βρίσκεται κανείς πάνω από τον νόμο. Δηλαδή, να υπάρχει η διαδικασία της δικαιοσύνης και εφόσον η δικαιοσύνη αποφανθεί ότι υπάρχουν ένοχοι, μιλάω για ποινικές ενοχές, θα πρέπει να πάει φυλακή, όποιος και αν είναι αυτός. Αν μετά από επίσκεψη του κ. Βελόπουλου στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη, ο πρώτος πει «ναι, εγώ θα δώσω στήριξη στον κ. Μητσοτάκη», πώς θα ξέρουμε αν αυτή η στήριξη είναι προϊόν πολιτικής σύγκλισης ή εκβιασμού; Το ερώτημα αυτό αποτυπώνεται στο μυαλό όλων και θέτει μία βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος, αποτελεί έλλειψη εμπιστοσύνης. Θα πρέπει να σκεφτεί καλά η Νέα Δημοκρατία ότι όσο έχει τον κ. Μητσοτάκη για αρχηγό του κόμματος, τόσο πιο απομονωμένη είναι από τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM 97,8», με τον Νίκο Χατζηνικολάου: 

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video