-Η Δέσποινα ήταν ένας πολύ ζωντανός άνθρωπος, η οποία με τη δράση της άγγιξε πολύ κόσμο. Οτιδήποτε έκανε, το έκανε πάντα με έναν τόσο γλυκό τρόπο, χωρίς να ζητά ένα ευχαριστώ και αυτό νομίζω είναι που τη χαρακτήριζε και που οδήγησε τον κόσμο να εκφράσει αυτή την αγάπη προς το πρόσωπό της μετά τον χαμό της. Αυτό που θα έλεγα ότι θα θυμάμαι είναι τα πανέμορφα καλοκαιρινά βράδια που ήμασταν όλοι μαζί. Βράδια που ξεκινούν από την εποχή της γιαγιάς μου, συνεχίζουν με τους γονείς μας και περνούν σε εμάς, στα παιδιά και στα εγγόνια της οικογένειας. Εκεί γαλουχηθήκαμε όλοι, εκεί δημιουργήθηκαν οι χαρακτήρες μας, ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα.

-Μία ενεργή πολιτική σταδιοδρομία δίνει τη δυνατότητα στον πολιτικό να μιλήσει για θέματα, να αναδείξει προβλήματα τα οποία έχει η χώρα και να προσφέρει λύσεις για προβλήματα που ενδεχομένως άλλοι δεν έχουν δει.
Όσο σκληρή και να είναι η πολιτική, έχει το θετικό πως δίνει τη δυνατότητα στον πολιτικό να αναγεννηθεί, να πάει πίσω, να επουλώσει τις πληγές του και να ξαναδοκιμάσει έχοντας ωριμάσει και έχοντας δει τα θέματα διαφορετικά.
Η πολιτική ζωή του τόπου πάσχει από την απόλυτη συγκέντρωση της εξουσίας. Για παράδειγμα, για να γυρίσεις μία ταινία σε έναν δρόμο, χρειάζεσαι 3 Υπουργούς, απόδειξη πως όλη η δημιουργική Ελλάδα κρατείται πίσω. Ό,τι προσπαθούμε να φτιάξουμε, ό,τι ονειρευόμαστε, ό,τι αγαπάμε, μένει πίσω. Αντίθετα με άλλες χώρες που παρακινούν τον κόσμο να επιδοθεί σε καινούργια πράγματα, στην Ελλάδα βάζουμε εμπόδια, τα οποία είναι τεχνητά, γι’ αυτό έχουμε και τις περιπτώσεις των παιδιών που φεύγουν στο εξωτερικό. Για να απελευθερώσουμε αυτές τις δυνάμεις, πρέπει να σπάσουμε αυτό το απόστημα της κεντρικής εξουσίας, το οποίο τα τελευταία χρόνια μεγεθύνεται και αν το κάνουμε, θα πετύχουμε και την αναδιανομή του πλούτου. Αυτή τη στιγμή μένουν τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας ανεκμετάλλευτες. Χρειάζεται να έχει ο κάθε ένας από εμάς δικηγόρους, λομπίστες, ανθρώπους που έχουν επαφή με τα Υπουργεία, για να μάθουμε αν είναι εφικτό ή όχι να προχωρήσει ένα εγχείρημά μας. Αν δεν σπάσει λοιπόν το απόστημα της κεντρικής εξουσίας, το πολιτικό σύστημα θα εξακολουθεί να είναι συγκεντρωτικό και ο πλούτος θα επανέρχεται στα χέρια των ίδιων ανθρώπων. Αυτό όμως πρέπει να το αλλάξουν οι πολιτικοί, οι οποίοι μέχρι σήμερα, επειδή αρέσκονται στην εξουσία, δεν το αλλάζουν.

-Ιστορικά, πιστεύω ότι στο ΠΑΣΟΚ «μπολιάσαμε» την σκέψη της κοινωνίας, με κάποιες ιδέες, οι οποίες «άνοιξαν το παράθυρο». Η Διαύγεια, για παράδειγμα, είναι ένας τρόπος με τον οποίο σφίγγουν τα χαλινάρια της εξουσίας, ο ΑΣΕΠ, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, είναι εργαλεία, με τα οποία τίθεται το πολιτικό σύστημα σε λογοδοσία. Αυτό πρέπει να γίνει σε μεγαλύτερο βαθμό. Ένα κόμμα που θα λειτουργήσει ως ρυθμιστής ή ως καταλύτης στο πολίτευμα, έχει τη δυνατότητα να μιλήσει για θέματα που δε θα μπορούσε ως πρώτο κόμμα. Μπορεί να αναδείξει το θέμα για τον έλεγχο της εξουσίας και της αξίας που έχει η λογοδοσία κάθε εξουσίας μέσα στη χώρα. Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα με τον ρόλο του καταλύτη σήμερα, έχει την ευκαιρία να αλλάξει τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος και να αφήσει την Ελλάδα καλύτερη για τα παιδιά μας. Πρέπει να κατανοήσουμε τα αίτια και όχι τα συμπτώματα, για να βρούμε την πολιτική ευθύνη και να επιτύχουμε την πολιτική αλλαγή που χρειαζόμαστε.
Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι μια μικρή νομενκλατούρα πρέπει να κυβερνά τον τόπο. Δεν έχουν αντιληφθεί τη σημασία και τη δύναμη που αποκτά η εξουσία όταν προσφέρεται στο λαό.

-Τα κείμενα του Ανδρέα είναι αυτά που με κέρδισαν, διότι το όραμά του για τη χώρα ήταν ξεκάθαρο. Σε αυτό το πλαίσιο, ταυτίζομαι απόλυτα. Ο Ανδρέας μιλούσε για την απελευθέρωση της Ελληνίδας και του Έλληνα, μέσα από μια διαδικασία που θα δημιουργούσε διαφορετικά κέντρα εξουσίας, στα οποία ο πολίτης θα μπορούσε να συμμετέχει και να λογοδοτεί, κάτι το οποίο με εκφράζει απόλυτα. Θεωρώ ότι το αξιακό πλαίσιο δεν αλλάζει ποτέ, οι θέσεις και οι προτάσεις που έρχονται στο τραπέζι, είναι η μετεξέλιξη, ο τρόπος με τον οποίο εκφράζονται αυτές οι αξίες σήμερα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» με τη Ζήνα Κουτσελίνη:

https://www.youtube.com/watch?v=Vtl82Uv62vU