-Καταρχάς, πρόκειται για γυναικοκτονία, δηλαδή μια ανθρωποκτονία, η οποία έγινε  λόγω φύλου. Τώρα, είναι ώρα να καταλάβουμε ως κοινωνία, ότι η αναγνώριση του όρου, θα βοηθήσει να δούμε τέτοιες περιστάσεις με διαφορετικό τρόπο.

Το καθεστώς αυτό, προέρχεται από τη νοοτροπία κάποιων ανδρών, απέναντι σε γυναίκες. Δεν παρατηρείται το φαινόμενο και στα δύο φύλλα για αυτό και απαιτείται διαφοροποίηση του όρου. Χρειάζεται να είμαστε ενημερωμένοι για το πως να παρατηρούμε τα σημάδια τέτοιου είδους βίας, αλλά και η Αστυνομία να έχει τα σωστά πρωτόκολλα για να τα αντιμετωπίζει. Αν δεν καταλάβουμε, δεν παραδεχθούμε και δεν αποδεχθούμε ότι υπάρχει κοινωνικό θέμα, το οποίο χαίρει αντιμετώπισης, τότε δεν θα είμαστε ούτε εμείς, ως πολίτες, ούτε η Αστυνομία προετοιμασμένοι να το αντιμετωπίσουμε. Αυτό, το ζητούν οι γυναικείες οργανώσεις εδώ και χρόνια και έχει έρθει, πια, η στιγμή να γίνει πράξη.

-Αρκετοί από τους θανάτους θα είχαν αποφευχθεί, αν η Αστυνομία είχε πρωτόκολλα αντιμετώπισής τους. Στην προκειμένη, η γυναίκα ζήτησε βοήθεια, και χωρίς να θέλουμε να πούμε ότι της αρνήθηκε γιατί ακούγεται σκληρό, αλλά ουσιαστικά δεν της δόθηκε, όπως θα έπρεπε να της δοθεί, με αποτέλεσμα να τη σκοτώσει. Η Aστυνομία πρέπει να ξέρει να χειριστεί τέτοιες υποθέσεις, η κοινωνία ολόκληρη, πρέπει να καταλάβει ότι αυτό είναι ένα έγκλημα το οποίο γίνεται ξανά και ξανά, για να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε τα σημάδια. Η βία είναι ένα πρώτο κακό σημάδι, η λεκτική βία, η ψυχολογική βία, όλα αυτά μπορούν να εξελιχθούν άσχημα. Υπάρχουν μια σειρά από εργαλεία, για να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα πριν φτάσει κάποιος στη δολοφονία. Υπάρχουν δομές για να μπορέσει μια γυναίκα να φύγει και να προστατευθεί. Ωστόσο, δεν είμαστε ενσυνείδητοι, ότι αυτό είναι ένα πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει, όλοι, να βοηθήσουμε για να αντιμετωπιστεί. Δεν θα λυθεί το πρόβλημα ελπίζοντας ότι μια μέρα θα έχουμε έναν ή μία αστυνόμο δίπλα σε κάθε γυναίκα.

-Για το ζήτημα των Τεμπών, για μένα, είναι σημαντικό ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι συνεπής με το λαϊκό αίσθημα. Και το να συζητά η Βουλή για κάτι τόσο σοβαρό και ο Πρωθυπουργός να λείπει, είναι απαράδεκτο. Υπάρχουν, γονείς οι οποίοι όχι μόνο έχουν παλέψει για να λάμψει η αλήθεια, αλλά έχουν ευαισθητοποιήσει και την κοινή γνώμη, η οποία για ένα χρόνο περίμενε από την Κυβέρνηση να προβεί σε ενέργειες. Ο κος Γεωργιάδης είχε πει ότι ασχολούμαστε πολύ με τα Τέμπη και πως κανείς δεν ασχολείται, αυτό που δεν είχε καταλάβει είναι ότι τότε ο κόσμος του έδινε ένα χρονικό περιθώριο θεωρώντας ότι θα βοηθήσει να λάμψει η αλήθεια. Όταν η Κυβέρνηση όμως έδειξε ότι δεν έχει καμία τέτοια διάθεση, η οργή των γονέων και το συναίσθημα της κοινωνίας ενώθηκαν και αυτό ήρθε να αποτυπωθεί στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή.

– Αν δεν πιέσουμε, δεν θα λάμψει η αλήθεια και αν δεν λάμψει η αλήθεια, έχουμε δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι δεν θα τιμωρηθούν ποτέ οι υπεύθυνοι και αυτό για τις οικογένειες δυστυχώς συντηρεί και επιβαρύνει το ήδη υπάρχον τραύμα τους. Το δεύτερο, όμως, είναι ότι οι υπεύθυνοι δεν θα διορθώσουν τα λάθη που έγιναν και η Κυβέρνηση δεν θα λάβει μέτρα για να μην ξαναβάλει το λάθος άτομο στη λάθος θέση. Εάν δεν πιεστεί, λοιπόν, τα ρουσφέτια θα συνεχίζονται. Ο τρόπος με τον οποίο πορεύεται  η Κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει καθόλου, η κατάσταση καθυστερεί στα θέματα ασφάλειας των πολιτών και αν δεν συνεχίσουμε να πιέζουμε κοινοβουλευτικά, δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό.

-Το ΠΑΣΟΚ ζυγίζει τις κινήσεις του προσεκτικά, δεν προβαίνουμε σε κινήσεις για τα μάτια του κόσμου. Από την αρχή, έχουμε αναφέρει ότι χρειάζεται προανακριτική.

-O κόσμος δεν βρίσκεται σε κλίμα εκλογών, ενώ, μπορεί τα κόμματα να μπαίνουν σταδιακά σε αυτό. Μπορεί δημοσιογραφικά το ενδιαφέρον να κορυφώνεται και ειδικά με τις δημοσκοπήσεις, αλλά ο κόσμος θα αποφασίσει τι θα ψηφίσει τις τελευταίες μέρες. Είναι μια εκλογική αναμέτρηση, που η μεγάλη πρόκληση είναι, καταρχάς, να πας να ψηφίσεις, διότι η αποχή είναι μεγάλη και συνεχίζει και αυξάνεται. Άρα, η πρώτη μας δουλειά είναι να πείσουμε τον κόσμο να έρθει στις κάλπες.

-Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τόσο περισσότερο η Ευρωπαϊκή Ατζέντα θα αναδειχθεί και εκεί το ΠΑΣΟΚ έχει πολλά να πει, καθότι, είναι από τα λίγα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, τα οποία έχουν μία κριτική στάση απέναντι στη γραφειοκρατικοποίηση της Ευρώπης. Απέναντι, δηλαδή, σε αυτό το διοικητικό σχήμα, το οποίο έχουν δημιουργήσει οι Βρυξέλλες. Δική μας πρόκληση είναι να φέρουμε περισσότερο κόσμο στις κάλπες, στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν, έχουμε μια σοβαρή στάση απέναντι στα πράγματα. Μια αιχμηρή αντιπολίτευση, με προτάσεις και μια διάθεση να φέρουμε τα μεγάλα θέματα που αφορούν την κοινωνία, στη Βουλή. Αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή, με συνέπεια και αρχίζει να αναγνωρίζεται στο ΠΑΣΟΚ. Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές θα δούμε αν θα καταγραφεί στις κάλπες κάτι που για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων απέχει και η έμπνευσή τους να επιστρέψουν στην κάλπη, είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Όπως είπε και ο Πρόεδρος, η δεύτερη θέση είναι κομβική για να μπορούμε να βλέπουμε μια προοπτική αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία με ίσους όρους και όχι, όπως είμαστε, από την τρίτη θέση. Αυτός είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο FM 104,9» της Θεσσαλονίκης, με τον δημοσιογράφο Νίκο Γιώτη:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video