-Το πρώτο που μένει, στο μυαλό όλων, βλέποντας ένα τόσο εξοργιστικό και βίαιο γεγονός είναι ότι η Κυβέρνηση αρνείται να καταλάβει ότι αυτό είναι ένα έγκλημα το οποίο προέρχεται μέσα από μία, αρρωστημένη κουλτούρα. Αυτό, αφορά τις γυναίκες, τη θέση τους στην κοινωνία μας και την  αντίληψη ορισμένων αντρών, για τη γυναίκα. Η Κυβέρνηση επιμένει, λανθασμένα, να μην το θεωρεί ένα ξεχωριστό είδος εγκλήματος. Διότι, δεν προσπαθεί κανείς να το ξεχωρίσει, μόνο για να βάλει μια ταμπέλα επάνω σε αυτό το έγκλημα, αλλά το κάνει για να δείξει, πόσο διαφορετική πρέπει να είναι η εκπαίδευση όλων μας απέναντι σε φαινόμενα βίας. Αλλά και των αστυνομικών, οι οποίοι καλούνται να ανταπεξέλθουν σε αυτά τα φαινόμενα. Χωρίς τη σωστή εκπαίδευση το σωστό πρωτόκολλο, μέσα από το οποίο αντιμετωπίζονται αυτά τα θέματα, ό,τι και να κάνουμε θα καταλήγουμε πάλι στο ίδιο σημείο.

-Κρίνοντας από τα αποτελέσματα, θα πούμε: «Τι να το κάνει το panic button, όταν η γυναίκα ήταν στο αστυνομικό τμήμα. Δηλαδή, φαίνεται ότι οι ενέργειες πρόληψης κατά της βίας γίνονται απλώς για να γίνουν. Έτσι λοιπόν, όσο περισσότερο γίνει αντιληπτό ότι δεν είναι θέμα μόνο ενός κουμπιού, αλλά είναι ένα θέμα μιας ολόκληρης νοοτροπίας, γύρω από το έγκλημα. Αυτό πρέπει να αλλάξει και όσο δεν γίνεται αντιληπτό τόσο θα βλέπουμε αυτά τα εγκλήματα να επαναλαμβάνονται.

-Δεν υπάρχει η αμφιβολία ότι το panic button έχει σώσει αρκετές περιπτώσεις, θα ήταν λάθος να ειπωθεί ότι δεν χρησιμοποιείται ως  εργαλείο, αλλά πέρα από το εργαλείο, χρειάζεται και όλη η Παιδεία και τα πρωτόκολλα για να μπορεί να αξιοποιηθεί σωστά.

-Η υπόθεση των Τεμπών, αποτελεί προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ και πλέον και για την κοινωνία. Τίθεται σε αντιστοίχιση με παλιότερες εποχές που οι Υπουργοί της Κυβέρνησης ανέφεραν ότι αυτό το θέμα δεν αφορά κανέναν και πρέπει να ξεχαστεί. Ο κόσμος είχε μια στάση αναμονής, αφού περίμενε να δει εάν η  Κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε αυτό το θέμα με σοβαρότητα. Ωστόσο, όταν είδε ότι μετά από ένα χρόνο όλες οι προσπάθειες που γίνονταν ήταν για να κρύψουν την αλήθεια, τότε άρχισε να αντιδρά. Τώρα, έχουμε το σωστό πολιτικό πλαίσιο, ώστε το ΠΑΣΟΚ να φέρει αυτά τα θέματα στη Βουλή, και η συζήτηση που έγινε, ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι θέλει Προανακριτική. Το κατηγορητήριό είναι διαφορετικό θέμα, μπορούν να μελετηθούν οι λεπτομέρειές του, αλλά δεν θα μείνει εκεί. Αυτό που χρειάζεται να γίνει, είναι να λάμψει η αλήθεια για δύο συγκεκριμένους λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι πρέπει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, ώστε οι πολίτες αλλά και οι γονείς να νιώσουν ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει η ατιμωρησία. Ο δεύτερος, και πιο σημαντικός, είναι ότι αν δεν γίνει γνωστό τι ακριβώς έγινε, δεν πρόκειται να διορθωθούν ποτέ τα κακώς κείμενα, θα είμαστε πάντα καταδικασμένοι να τα επαναλαμβάνουμε. Το σημαντικό είναι να γίνει αντιληπτό τι συνέβη, ώστε να διορθωθεί κάθε κομμάτι των ευθυνών που υπάρχουν σε αυτήν την τραγωδία, από το πώς μετατίθεται ένας σταθμάρχης, μέχρι το πώς ανταποκρίνεται ένας Υπουργός σε θέματα ασφάλειας των συγκοινωνιών.

-Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει ένας δρόμος, τον οποίο πρέπει να ακολουθήσει η Δικαιοσύνη. Αυτόν τον δρόμο ούτε πρέπει να προσπαθεί να τον αλλάξει η πολιτική, ούτε πρέπει να προσπαθεί να τον προλάβει. Εδώ, όμως, για τους ανθρώπους, πραγματικά πρέπει να λάμψει η αλήθεια και όλοι να εργαστούν παράλληλα. Η Κυβέρνηση, η Βουλή και το Υπουργείο Μεταφορών θα μπορούσαν να κάνουν μια βαθιά έρευνα στο τι συμβαίνει, είτε τι θα μπορούσε να γίνει. Ενώ, όταν η Κυβέρνηση αναφέρει ότι αφήνει το θέμα μόνο στη δικαστική έρευνα, σημαίνει ότι, ουσιαστικά, χρησιμοποιεί την καθυστέρηση απόδοσης της Δικαιοσύνης για να κερδίσει χρόνο.

-Είναι ντροπή να λέγεται ότι η Αντιπολίτευση εργαλειοποιεί την τραγωδία των Τεμπών. Ποια είναι η δουλειά της Βουλής αν δεν φέρει τα θέματα τα οποία απασχολούν την κοινωνία, με τις απαραίτητες διορθώσεις που πρέπει να γίνουν, για να συζητηθούν στη Βουλή, ώστε να μην ξανασυμβούν; Ο σκοπός της Βουλής δεν είναι να τιμωρήσει αλλά για να διαβεβαιώσει ότι η διοίκηση του κράτους λειτουργεί σωστά, ώστε μεταξύ όλων των άλλων να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες. Υπενθυμίζεται, ότι η Κυβέρνηση ήρθε με «σημαία» τη μείωση των φόρων και τα θέματα ασφαλείας. Η μείωση των φόρων τίθεται προς συζήτηση, ωστόσο σε θέματα ασφαλείας η Κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως. Όταν, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι πρέπει να ελεγχθούν στη Βουλή, κατηγορείται ότι το θέμα εργαλειοποιείται. Δεν γίνεται να τα έχουν όλα δικά τους.

-Η Αντιπολίτευση, δεν έχει τρόπο να ελέγξει ότι η Δικαιοσύνη έχει τους πραγματικούς διαλόγους στην υπόθεση των Τεμπών, ο έλεγχος του υλικού ήρθε αργότερα και αυτό εξηγεί τη στάση του ΠΑΣΟΚ. Τώρα, που ήρθε το θέμα στην επιφάνεια και είναι πλέον όλα ελεγχόμενα, θεωρήθηκε η  «σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι» για να έρθει το θέμα στη Βουλή.

Όταν σκοτώνονται οι άνθρωποι στα Τέμπη, η αγωνία του κάποιου ήταν πώς θα κρύψει στοιχεία ή πώς θα υποστηρίξει το επικοινωνιακό έργο της Κυβέρνησης; Αυτό είναι ένα έγκλημα πολλαπλών διαστάσεων και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, θα έπρεπε σε αυτά τα πράγματα είναι πιο προσεκτικός. Επίσης, οι δηλώσεις του για το  μπάζωμα ήταν αρνητικές και έχει μπει σε μια φάση (όντας προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) να προσπαθήσει να πείσει ότι είναι περισσότερο Νέα Δημοκρατία από τους νεοδημοκράτες.

-Είναι ενδιαφέρον ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προτάξει τα ζητήματα της οικονομίας πολλές φορές και πλέον επανέρχονται αυτά από την Τράπεζα της Ελλάδος και από τη Moody’s. Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε στην Κυβέρνηση ότι πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση και πρέπει να προσέξει. Έναν χρόνο μετά, οι Διεθνείς Οργανισμοί αλλά και οι εγχώριοι φορείς, αναφέρουν αυτό το λάθος. Ενώ, τότε, μας κατηγορούσαν  ως Κασσάνδρες. Δεν αναφέρθηκαν αυτά προκειμένου να κάνουμε μια φθηνή αντιπολίτευση, αλλά για να διορθωθεί η πορεία. Η ελληνική αγορά έμεινε πολύ ρηχή μετά την οικονομική κρίση. Όταν η Ελλάδα λαμβάνει  40 δισεκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρώτη μέριμνα θα έπρεπε να είναι να διευρυνθεί η παραγωγική βάση της χώρας. Δηλαδή, να συμμετέχουν περισσότεροι Έλληνες και Ελληνίδες σε αυτό, ώστε να υπάρξει ανταγωνισμός. Όταν, όλα συνάδουν στο να υπάρξουν λίγοι παίκτες, από τις Τράπεζες μέχρι οτιδήποτε άλλο, οι πιέσεις που θα έχουν οι τιμές είναι πολύ φυσικές.

-Την αύξηση των μισθών δεν θα την πληρώσει η Κυβέρνηση, αλλά οι επιχειρήσεις και δεν είναι όσο μεγάλη θα έπρεπε διότι με βάση τις στατιστικές, η αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων είναι πολλαπλάσια της αύξησης των μισθών.

-Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν βγάλει λιγότερο κέρδος, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους αυτά μπορούν να διαφοροποιηθούν. Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι η απόφαση για τον χαμηλότερο μισθό δεν πρέπει να λαμβάνεται από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά θα πρέπει να γίνεται, όπως γινόταν παλαιότερα, μεταξύ συνδικαλιστικών φορέων και των φορέων των επιχειρηματιών, όπως, δηλαδή, γινόταν μεταξύ ΣΕΒ και ΓΣΕΕ.

-Οι μισθοί αυξάνονται πιο αργά από τα κέρδη των επιχειρήσεων και πιο αργά από τον πληθωρισμό. Και τα δυο αυτά, είναι προβληματικά για μια οικονομία, καθώς, το σωστό είναι οι πολίτες της χώρας να προχωρούν ενωμένοι, όταν αρκετοί πολίτες μένουν πίσω στην ανεργία και με μικρούς μισθούς, τότε η οικονομία είναι ευάλωτη.

– Οι ερχόμενες Ευρωεκλογές θα είναι ιδιαίτερες, καθώς, οι αποφάσεις των πολιτών θα ληφθούν στο τέλος. Η κοινωνία φαίνεται να έχει τιμωρητική διάθεση απέναντι στο Α ή Β κόμμα. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη δυσφορία των ψηφοφόρων της ΝΔ και αυτό πιστεύω ότι θα της κοστίσει, τουλάχιστον με αποχή, αν όχι με μετακίνηση ψηφοφόρων σε αλλά κόμματα.

Σκοπός του ΠΑΣΟΚ είναι να δείξει ότι κάνει μια σοβαρή αντιπολίτευση που συνάδει με το κοινωνικό αίσθημα, κρατώντας συγκροτημένη στάση με προτάσεις και αιχμές.

Παρακάτω θα δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΡΤ», στην εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος», με τη δημοσιογράφο Ελευθερία Κοσμοπούλου:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video